Josje Smeets
Josje Smeets Psyche 10 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

Hoe ga je om met kritiek van je ouders?

Je ouders of verzorgers zijn een substantieel deel van je leven je grootste voorbeeld. Zelfs als de relatie met je ouders niet tiptop is, zijn zij toch degenen die je tafelmanieren leerden, bepaalde normen en waarden meegaven en een voorbeeld stelden met betrekking tot de liefde, carrière, de zin van het leven en wat dan ook. Onbewust heb je veel hiervan opgeslagen en zul je ook over een aantal dingen nog precies zo denken zoals je het vroeger geleerd hebt. Maar wat als zij juist degenen zijn die kritiek op je leveren?

Gelukspsycholoog Josje Smeets vertelt aan BEDROCK hoe je kunt omgaan met kritiek van je ouders.

We snakken naar goedkeuring

Het is logisch dat we wilden dat onze ouders trots op ons waren. Immers, zij waren de belangrijkste personen in ons leven. En de meeste ouders zijn ook trots. Zeker als de kinderen nog jong zijn.

Mensen zijn namelijk heel simpel: ze worden blij van anderen die dezelfde normen en waarden en visie op het leven hebben en die doen wat jij van ze verwacht. Maar omgekeerd gebeurt dit ook zo: mensen (en dus ook je ouders) worden minder blij wanneer anderen anders denken over bepaalde zaken. Vaak vinden zij dit ‘stom’ en wordt het afkeurend gade geslagen.

Zijn (extreem) betrokken ouders juist behulpzaam of belemmerend?

In een ouder-kind-relatie ligt dit extra ingewikkeld. Want waar je als jong kind je ouders juist graag imiteert, verandert dit vanaf de puberteit. Dan voel je veel meer de behoefte om je af te zetten tegen je ouders en wil je je loswrikken en je eigen identiteit bepalen.

Tegelijkertijd wil je ook goedkeuring en bevestiging van je ouders blijven ontvangen. Dit gaat helaas niet altijd hand in hand. Wie kan zich de ruzies met zijn ouders inclusief hard slaande deuren nou niet herinneren?

Blijven hangen in ouder-kind-patronen

Sommige mensen blijven in deze patronen hangen. Ook al zijn ze al lang volwassen, ze blijven vechten om de goedkeuring van hun ouders, zelfs al zijn hun denkbeelden over het leven heel anders geworden.

Mensen die dit doen, blijven altijd een stemmetje in hun hoofd horen ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘als ik dit en dat doe ben ik een goed mens’. Het blijven hangen in ouder-kind-patronen is funest.

Hoe de keuzes van je ouders invloed hebben op jouw liefdesleven

Het is júíst goed dat je loskomt van je ouders en op een andere manier je leven leeft. De wereld zou maar saai zijn als we met zijn alles precies dezelfde denkbeelden erop naleefden, toch? Weet dat alleen jijzelf kunt bepalen waar je gelukkig van wordt.

Hoe kan ik loskomen van de kritiek van mijn ouders?

Probeer de volgende tips eens toe te passen en merk dat de kritiek van je ouders je minder raakt:

  1. Accepteer dat je ouders anders denken dan jij. Accepteer ook dat je je ouders niet kunt overtuigen van jouw denkbeelden. Het is goed zo. Vaak denken je ouders al decennialang zo en is het onmogelijk ze te veranderen. Immers: iemand kan pas veranderen als hij of zij dit zelf wil. Probeer frustraties omtrent je ouders los te laten middels ontspanningsoefeningen of meditatie.
  2. Probeer de emotie die je voelt bij je ouders los te koppelen van je verstand. Juist omdat de relatie de eerste liefdesrelatie is die je kent is dit extra lastig. Kritiek van je ouders raakt je hard en doet pijn. Toch is het beter om een relatie met je ouders juist ook rationeel te bekijken. Bepaalde dingen zijn nu eenmaal zoals ze zijn. Probeer niet te veel in te gaan op zaken die je raken.
  3. Neem afstand. Soms helpt het om wat minder frequent contact te hebben met je ouders. De relatie met je ouders kost je daardoor minder energie en kritiek zal je minder raken, simpelweg omdat je deze minder vaak te horen krijgt. Probeer het contact met je ouders juist extra gezellig te make n wanneer je ze wél ziet. Focus juist op de raakvlakken die jullie delen. Je zult zien dat de relatie hier stukken beter van wordt.

Gelukkig zijn doe jezelf! Daar heb je als volwassene je ouders niet langer bij nodig.

Josje Smeets is gelukspsycholoog bij HelloBetty. In haar boek ‘Happy in 100 dagen’ geeft ze jouw basistips naar geluk én neemt ze je mee in een uitgebreid zelfonderzoek dat helpt bij jouw lange termijn geluk. Bestel het boek hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️