Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Psyche 10 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Leren van de Zweden: mannelijkheid (al van lattepapa’s gehoord?)

Zweden komt op een heleboel vlakken dicht in de buurt van het ideale land. Onder andere op het vlak van gelijkheid en onderwijs kunnen we veel van het Scandinavische land leren, maar ook qua duurzaamheid doen ze het goed. In deze rubriek laten we je zien wát de Zweden dan precies zo goed doen. Deze keer leren we van hoe de Zweden kijken naar mannelijkheid.

In Zweden dragen mannen met trots de naam lattepapa’s, omdat zij met een koffietje in de hand de kinderwagen voortduwen. En nee, dit doet niets af aan hun mannelijkheid.

Verplicht 3 maanden vaderschapsverlof

Wanneer Zweden horen dat mannen in Nederland maximaal 5 weken vaderschapsverlof kunnen opnemen (waarvan een week 100 procent wordt doorbetaald en de rest slechts 70 procent), zijn ze met stomheid geslagen. In Zweden moeten vaders namelijk verplicht 3 maanden verlof nemen met een maximale uitloop van 18 maanden per kind.

Zweden heeft nu de meest ambitieuze klimaatwet ter wereld

Alleen al dit verschil in het aantal dagen vaderschapsverlof laat zien dat de Zweden op een totaal andere manier naar mannelijkheid kijken. Zo wordt mannelijkheid niet per se geassocieerd met de kost verdienen en zo het gezin onderhouden. Nee, het is net zo mannelijk om een jaar thuis te blijven en liefde aan het kind te geven terwijl de vrouw carrière maakt.

Gratis kinderopvang

Sander Schimmelpennick heeft een speciale band met het land Zweden en niet alleen omdat zijn vriendin daar vandaan komt. In de Volkskrant schrijft hij dat de kinderopvang in Zweden nagenoeg gratis is voor werkende ouders, wat hier niet het geval is.

De gevolgen daarvan zijn dat in Nederland driekwart van de werkende vrouwen parttime werkt, tegenover een derde in Zweden.

Hierdoor blijven vrouwen in Nederland financieel afhankelijker van mannen en wordt het traditionele beeld van de werkende man in stand gehouden. Een mooi begin zou bijvoorbeeld zijn om ook gratis kinderopvang in te voeren in Nederland. Met oog op de aankomende verkiezingen hebben D66 en Groenlinks, maar ook kleinere partijen als Volt, al gepleit voor gratis kinderopvang.

Lattepapa’s

Zweedse vaders zijn dus terecht een onderwerp van aandacht. VPRO heeft er zelfs een documentaire over gemaakt: de lattepapa’s. Met een koffietje in de hand drukken de kersverse vaders een buggy voort en dragen zo met trots de naam lattepapa’s. Leuke tip om vanavond met je vriend, vader of mannelijke huisgenoot te kijken!

https://www.bedrock.nl/zweden-vrouwelijke-ceo/

In de docu is ook te zien hoe deze vaders elkaar op mentaal vlak steunen. Zo komen ze in papagroepen bij elkaar om hun hart te luchten. Onderwerpen die ze bespreken variëren van hun gedachtes tijdens de bevalling tot hoe zij het leven met een pasgeboren kleine ervaren. Hiermee tonen deze papa’s een gezamenlijke kwetsbaarheid die deze mannen misschien wel nog mannelijker maakt.

Meer leren van Zweden:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️