Waarom je wél veganistisch zou moeten eten
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F12%2Fella-olsson-6UxD0NzDywI-unsplash.jpeg)
Veganistisch eten is duur, veganistisch eten is niet goed voor je lijf en soja is slecht voor het milieu, allemaal onwaarheden die veganisten wel ‘s om de oren krijgen geslingerd. Maar met het oog op het dieet van de toekomst én met Veganuary voor de deur, vertellen we je maar al te graag waarom je wél veganistisch zou moeten eten. Want nope, plantaardig eten is niet saai – dat bewijzen alleen deze vegan comfort food recepten al.
Plantaardig eten is het eten van de toekomst, als je het ons vraagt. Toch zijn er een aantal onware ideeën over veganistisch eten die je er misschien van weerhouden om de stap te nemen. Die helpen we graag de wereld uit.
1. Je komt niet aan je ADH eiwitten
We hebben vlees, vis en kwark nodig om aan onze eiwitten te komen. Een gedachte die nog steeds bij veel mensen speelt, maar die mensen die vegan eten vaak moeten weerleggen. Ook in de must-see docu The Game Changers komt deze mythe naar voren.
Maar in plaats van de vraag ‘waar moet je als mens je eiwitten uit halen?’ kan je ook kijken naar de vraag ‘waar halen dieren hun eiwitten vandaan’. Bijna alle dieren die wij als mens eten, eten plantaardig. Wat betekent dat ook dieren hun eiwitten uit planten halen.
In vlees zit veel hoogwaardig eiwit, maar het is onzin dat we vlees nodig hebben om aan de hoeveelheid eiwitten (en dus essentiële aminozuren) te komen die we binnen moeten krijgen per dag. Waar je als veganist (en vegetariër) wel op moet letten, is dat je genoeg eiwitten uit verschillende bronnen binnenkrijgt voor de juiste verhoudingen aan eiwitten.
In plantaardige voeding zitten minder essentiële aminozuren en de eiwitten zijn moeilijker te verteren. De oplossing? Producten combineren, zoals peulvruchten (bonen, linzen, erwten en pinda’s) én granen (rijst, havermout, tarwe, pasta). Eet dus rijst in combinatie met linzen voor een volwaardige eiwitbron tijdens je avondmaaltijd.
Verder lezen: Wat een veganist wil dat jij weet over proteïne
2. Veganisme is duur
Nog zo’n onwaarheid die mensen wel ‘s gebruiken als ‘excuus’ om niet plantaardig te eten: veganisme kost veel geld. Vegan eten kan inderdaad duur uitpakken als je je volop op de avocado’s stort en yep, havermelk kost inderdaad veel meer dan het zou moeten.
Maar als je ‘gewoon’ eet, is plantaardig voedsel alles behalve duurder dan vlees, vis of kaas. Stap een willekeurige supermarkt binnen en je ziet al gauw dat die biefstuk of worstjes in de meeste gevallen duurder uitvallen dan de vega(n) opties.
Handig: Zelf havermelk maken doe je zo
3. Je krijgt niet genoeg vitamine en mineralen binnen
Net als eiwitten zijn er ook andere vitamine en mineralen die je als veganist niet genoeg binnen zou krijgen. Het algemene eetadvies van het Voedingscentrum is: eet 300 gram groente en 2 stuks fruit (volgens voedingsdeskundige Anne de Meulmeester moeten we zelfs 500 gram groente eten, vertelde ze in Bedrock Talks) en eet gevarieerd. Dit geldt voor iedereen, of je nu plantaardig eet of wel vlees, vis en melk nuttigt.
Zo haal je calcium misschien niet uit melk en kaas, maar wordt dat wel toegevoegd aan plantaardige melken en vind je het ook in verschillende groente (zoals courgette), noten en peulvruchten. IJzer vind je in vlees en vis, maar ook in cashewnoten, kidneybonen, spinazie, boerenkool, volkoren producten, etc.
Behalve vitamine B12
Wat je wel te weinig binnenkrijgt op een veganistisch dieet, is vitamine B12. B12 vind je alleen in dierlijke producten. Hoewel die dieren B12 ook uit plantaardige voeding én de B12-toevoegingen aan het kunstvoer halen, is dit wel onze bron van B12 (maar eigenlijk dus ook niets meer of minder dan een supplement via een andere weg). Kaas en melk bevatten daarentegen lang niet zoveel B12 als we dachten.
Het wordt dus aangeraden om als veganist (maar ook als lactovegetariër), B12-supplementen in te nemen. Ook wordt B12 aan vleesvervangende producten toegevoegd (zoals plantaardige melk en falafel). Let op: als je supplementen slikt, wordt het aangeraden dit in overleg met je voedingscoach of arts te doen.
Ook handig: Supplementen: noodzakelijk, nuttig of nergens voor nodig? Een expert legt uit
4. Veganisme is ook slecht voor het milieu
Yep, als jouw vegan dieet slechts bestaat uit avocado’s, jackfruit en tropisch fruit kan het snel hoog oplopen met de uitstoot van jouw eten. Maar als jij geen dierlijke producten eet én ‘gewoon’ lokale producten koopt, is jouw eetpatroon absoluut duurzaam.
De uitstoot van melk en vlees is vele malen groter dan die van plantaardige producten. Daarnaast blijken de producten ook lang niet zo goed te zijn voor je gezondheid als soms wordt gedacht. Zo schreven we al eerder dat naar schatting 75 procent van de mensen kamt met een overgevoeligheid voor lactose en koemelk.
Een argument dat vaak word opgegooid, is dat ook soja niet zo goed is voor het milieu. Dat klopt, sojateelt heeft veel impact op ontbossing. Daarnaast komt het vooral uit Zuid-Amerika en belast dus ook qua kilometers het milieu meer.
Echter is de meeste soja die wordt verbouwd (meer dan 90 procent, aldus Milieu Centraal) bedoeld om veeteelt te voorzien van voer. “De ruimte die nodig is voor deze teelt in Zuid-Amerika gaat vaak ten koste van het oerwoud of andere natuur.” Lezen we op de website van het Voedingscentrum.
Tip: let erop bij het kopen van sojaproducten dat je kiest voor producten met soja van biologische afkomst. Die is duurzamer geproduceerd dan gewone soja. Ook kiezen voor een Fairtrade keurmerk is een duurzaam idee, die producten zijn over het algemeen beter voor mens en milieu.
Ook interessant: Waarom soja niet per definitie de beste melkvervanger is
5. Uit eten gaan als veganist is moeilijk
Afhankelijk van waar je woont, kan een vegan restaurant vinden moeilijk zijn. In Amsterdam popt het ene na het andere vegan eettentje de grond uit en in een dorp in het Oosten van het land gebeurt dat wellicht wat minder snel.
Maar alsnog, als jij ergens uit eten gaat en aan de serveerster, ober of kok vertelt dat je geen dierlijke producten eet, weten ze daar echt wel wat op te vinden. Ook buiten de kaart om!
Daarnaast reisde ik afgelopen zomer door Peru en zelfs dáár vond ik verschillende vegan restaurants en opties en kan je als veganist prima uit de voeten.
En om het je makkelijk te maken hebben wij al een aantal vegan restaurants voor je uitgezocht:
- Vegan uit eten in het zuiden van het land
- Vegan uit eten in Arnhem
- Vegan uit eten in Rotterdam
- Vegan uit eten in Amsterdam
6. Veganisme is een trend
Diëten komen en gaan. Waar men vroeger massaal vette producten ontweek, zijn tegenwoordig suikers (en gluten) de duivel. Eén van die andere trends is veganisme, want dat doet ook opeens ie-de-reen.
Wrong! Veganisme is geen trend, vegan (of plant-based) eten is het dieet van de toekomst. Geen trend of hype, maar een levenswijze die aan terrein wint, omdat het beter is voor zowel mens als milieu.
Meer lezen: Dit gebeurt er met de wereld en je lichaam als je stopt met vlees eten en 10 handige regels voor echt en eerlijk eten (die je altijd kunt toepassen)
Vegan in januari
De vraag is dus niet ‘waarom eet je veganistisch?’ maar ‘eet jij al veganistisch?’. En zo niet; doe dan mee met Veganuary!
Bronnen: One World, Enjoy the vegan movement