Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst Betere wereld 1 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

Jouw supermarktgedrag helpt: de biologische landbouw in Nederland groeit!

Niet eens zo gék lang geleden had biologisch eten een geitenwollensokken imago. Maar steeds vaker kiezen we in Nederland voor biologische voeding. Zo blijkt uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Gelukkig!

Biologisch voedsel is niets meer dan voeding dat zo natuurlijk mogelijk wordt geproduceerd. Zoals eten eigenlijk hoort te zijn, vinden wij bij Bedrock. Goed nieuws dus dat uit cijfers van het CBS is gebleken dat de biologische landbouw in Nederland groeit.

Verschil biologisch en niet biologisch

In de productie van niet-biologische voeding gaan veel voedingsstoffen verloren. Denk: vitamines, mineralen en vezels. Zonde! Niet biologische boeren maken namelijk gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen om ongewenste insecten en plantenziekten te bestrijden. Het nadeel daarvan is dat er restanten van al dat chemisch spul achter blijft in het eten. En in jouw buik terecht komt dus.

Bij biologische boerderijen worden daarentegen geen chemicaliën gebruikt, of in elk geval zo min mogelijk. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook beter voor het eten en om die redenen beter voor de mens. Een biologische komkommer is bijvoorbeeld veel rijker in smaak en minder waterig dan een niet biologische variant. Genoeg redenen dus om te kiezen voor biologisch!

Melk van echte koeien

Er werd in 2017  zo’n 223 miljoen kilogram onbewerkte biologische koemelk geproduceerd, dat is een groei van 12,4 procent in vergelijking met het jaar ervoor. Een flinke groei dus. Sinds het afschaffen van het melkquotum (de hoeveelheid melk die boeren mogen produceren) is de melkprijs gedaald. Dit is voor boeren een extra motivatie geweest om over te stappen op biologische productiewijzen. Voor de koeien betekent dit een beter leven en voor ons betere melk.

 

Dit is al het effect als we één dag per week geen vlees zouden eten (no more excuses)

Meer biologisch vlees

Varkens die worden gebruikt voor biologisch varkensvlees krijgen meer ruimte om te leven dan op niet-bio boerderijen. De boeren geven ze alleen biologische voeding en ze krijgen zo min mogelijk antibiotica. Een stijging in de biologische productie van varkensvlees is dus positief. In totaal zijn er ruim 91 duizend biologische varkens gehouden.

Daarnaast steeg de productie biologisch vlees met een kwart: het ging van 6,7 miljoen kilogram karkasgewicht (het eetbare gedeelte wat overblijft) naar 8,2 miljoen kilogram karkasgewicht. Ook groeide vorig jaar het aantal gehouden biologische kippen naar 3,3 miljoen. Dat is een groei van 8,3 procent in vergelijking met het jaar ervoor. En we aten meer biologische eiren: 883 miljoen stuks om precies te zijn.

Biologische bietenstampot

De productie van biologische aardapen en bieten zijn beiden gegroeid. Een leuk ideetjes voor biologische bietenstampot misschien? De grootste groei maakte de biologische aardappel. Er werden ruim zestig miljoen kilogram biologische aardappelen geteeld, vorig jaar waren dat er 27 miljoen. Dat is een stijging van 118 procent!

Goed nieuws dus. Zo zie je maar dat jouw gedrag (vraag) in de supermarkt uiteindelijk effect heeft op wat de boeren en andere fabrikanten (aanbieders) maken. Elk beetje helpt dus!

Meer biologisch:

Wil je graag op de hoogte blijven van meer inspirerende verhalen, nieuws en updates over duurzaamheid? Meld je aan voor de Bedrock-Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Jouw supermarktgedrag helpt: de biologische landbouw in Nederland groeit!
Sluiten