Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 22 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

5 lichamelijke kwaaltjes die duiden op stress in de herfst

De herfst is in volle gang en terwijl de blaadjes van de bomen vallen, ervaren sommige mensen meer stress. Eenmaal terug van de zomervakantie, word je ondergedompeld in het werk, dalen de temperaturen, hoopt het huishouden zich op en mis je tijd voor jezelf. Een reeks lichamelijke kwaaltjes door stress in de herfst is dan wel het laatste waar jij op zit te wachten. 

Stress hebben is al erg genoeg maar als dit zich dan ook nog uit in de vorm van vermoeidheid, irritatie of eczeem, ben je er mooi klaar mee. Hoe komt het dat deze juist in de herfst oppoppen en is het te voorkomen?

Waarom ervaar je meer lichamelijke kwaaltjes in de herfst?

We weten allemaal dat de zon een positieve invloed heeft op onze mood. Nu de dagen korter, en vooral donkerder worden, verandert niet alleen het seizoen maar ook onze biologische klok. In de winter is het vroeg donker en dit merk je aan je energielevels.

Nu de zomer voorbij is, kan het zijn dat je humeur ook als sneeuw voor de zon verdwijnt.  Niet alleen je humeur, maar ook je gezondheid kan leiden onder het kouder wordende weer

Hoe kom je bij je spirituele bewustzijn als je gestresst bent? Zo dus.

Onze stemming verandert als de dagen korter worden en gevoelens van angst en stress overvallen je. Een van de redenen dat stress levels in de herfst hoger zijn dan in de zomer, is het gevoel dat je niet alles uit de zomer hebt gehaald. Dit schrijft therapeut en coach Sally Brown op Stylist.

De meeste mensen beginnen in de winter al met plannen maken voor de zomervakantie. Je weet precies wat je wilt ondernemen en waar je op vakantie gaat. Misschien had je een cursus op het oog. Nu de zomer (té snel) voorbij is, heb je er niet alles uitgehaald wat er in zat. Dat voelt als falen.

Herfstdespressie

De zomer is voorbij en dat betekent dat we weer aan het werk zijn, de kinderen naar school, studenten weer met de neus in de boeken. Back to reality zeg maar. De druk neemt toe, de agenda’s worden voller en dit is nog zo’n oorzaak van hogere stresslevels.

Met de veranderingen die deze overgang – van rust naar drukte – met zich meebrengt, kan je je onthuts en angstig voelen.

Stress in de herfst bestaat écht en dit zijn de symptomen

Het begrip herfstdespressie rolt de laatste jaren steeds vaker over de tong van therapeuten. Het is geen modebegrip of een trend. Er zijn zelfs studies die aantonen dat de gemoedstoestand van mensen verandert na de zomer.

Vaak zijn mensen zich er niet eens van bewust dat ze leiden aan deze vorm van stress. Tot ze te maken krijgen met vervelende lichamelijke kwaaltjes.

Last van anxiety? Dit is hoe je angst kunt voorkomen (tot op een zekere hoogte)

Stress komt vaak met meer aanmaak van cortisol. In normale hoeveelheden is cortisol ontstekingsremmend, maar bij veel stress, zorgt het juist voor ontstekingen in het lijf. Dit uit zich in vervelende klachten. De volgende kwaaltjes komen vaak voor.

Vermoeidheid

Vermoeidheid is een direct gevolg van stress. Dit kan zelfs gepaard gaan slapeloosheid. En dat terwijl je die zeldzame uurtjes slaap nu zo goed kunt gebruiken. Want vermoeidheid veroorzaakt door verhoogde cortisol levels gaat niet zomaar weg. Daarvoor zal je structureel aanpassingen in jouw week moeten maken.

Huidklachten

Stress is een belangrijke oorzaak voor huidklachten als eczeem of psoriasis. Cortisol, aanwezig door stress, beschadigt essentiële eiwitten als elastine en collageen, die de huid gezond houden. Nu helpt de overgang van zomerse temperaturen naar kouder herfst weer ook niet mee.

https://www.bedrock.nl/hashtag-freethepimple-huidproblemen/

Dit bij elkaar opgeteld, zorgt ervoor dat veel meer mensen júíst in de herfst huidproblemen ervaren. Geef je huid een extra boost door goed te reinigen, veel water te drinken en voldoende rust te pakken.

Hoofdpijn en spierpijn

Vooral als je toch al gevoelig bent voor hoofdpijn, is stress een extra trigger. Ook je spieren verkrampen als je gestresst bent,  deze spierspanning zorgt de hele dag door voor een ongemakkelijk gevoel. Probeer op stressvolle dagen extra aandacht te besteden aan je houding, ga af en toe wandelen in de buitenlucht, maak je hoofd leeg en je lichaam los.

Prikkelbaar en geïrriteerd

Je kunt maar weinig hebben, je bent snel geïrriteerd en kunt overdreven reageren of niet tegen kritiek. Dit zijn allemaal tekenen dat jouw emmertje aan het overlopen is. Prikkelbaarheid is een van de belangrijkste symptomen van een herfstdespressie, je merkt het vaak al voor alle andere symptomen oppoppen. Probeer ze te herkennen en neem een stapje terug!

Heb jij ‘energy vampires’ op je werk? 5 tips om je grenzen aan te geven

Plan minder sociale activiteiten in na werk, ga vroeg naar bed en spreek je uit.  Door uit te spreken hoe je je voelt, kunnen mensen rekening met je houden. Een dag heeft maar 24 uur en in de herfst lijkt dit soms nóg minder.

Angst en zweten

Omdat je minder lekker in je vel zit, komen angsten sneller om de hoek kijken. Angst om te spreken, angst om een deadline niet te halen of de hele dag door een unheimisch gevoel waar je de vinger niet op kunt leggen. Deze angst uit zich ook wel eens in angstzweet, een typisch soort zweet aangewakkerd door acetylcholine (ACh), een neurotransmitter en tevens de oorzaak van die nare angstzweet luchtjes. 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️