Annemiek van der Krogt
Annemiek van der Krogt Welzijn 22 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Zo geef je je lijf een energieboost in de herfst

Voel jij in de herfst ook je energiepeil dalen? Minder zonneschijn en meer regen doet wat met je. Je bent moe, maar blijft doorgaan. Dat is immers wat je het hele jaar doet. Toch kan het een goed idee zijn om tijdens de koudere maanden wat extra goed voor je lichaam te zorgen.

Ook meegaan met het ritme van de herfst kan helpen om je energiepeil op te krikken. Zo krijg je dat voor elkaar.

Verwarmende maaltijden

Het kost je lijf veel energie om salades en ander koud voedsel te verwerken. Energie die je lichaam nu nodig heeft om aangenaam warm te blijven. Verwen jezelf in de herfst daarom met warme gerechten uit de wok, oven of stoofpan. Gebruik ook verwarmende ingrediënten als specerijen en verse gember in je maaltijden. En zet lekker vaak een flinke pot thee om te genieten van deze warme drank. Met een warm lijf voel je je niet alleen behaaglijker. Je houdt ook meer energie over als je lichaam niet steeds bezig hoeft te zijn met verteren. Daardoor voel je je energieker in de herfst. Hier vind je de lekkerst vegan herfstmaaltijden voor donkere dagen.

Kleed je warm aan

Warme kleding zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur op peil blijft, zodat je lijf haar kostbare energie niet hoeft te besteden aan het genereren van warmte. Besteed hierbij extra aandacht aan je onderrug en voeten, want vanaf deze plekken kan gemakkelijk waardevolle energie verdwijnen.

Bijvoorbeeld als je een blote rug of koude voeten hebt. Sla dus vooral een warme shawl en poncho om of wikkel een wollen doek om je middel. Dan blijft je onderrug heerlijk warm en voel je je extra behaaglijk. Je zal het ook merken aan je energiepeil.

Herfst detox

De bomen laten hun verdorde blaadjes vallen in de herfst. Waarom zouden wij niet hetzelfde doen? Gebruik de herfst om te kijken welke dingen je energie geven en welke energie slurpen. Dat kunnen gedachten zijn, maar ook activiteiten en zelfs mensen. Laat ze los en merk dat het je energie geeft.

Ook op een andere manier kun je in de herfst een detox doen. Hiervoor ga je niet aan de sapjes en smoothies zoals in de lente, maar laat je alle minder gezonde voedingsmiddelen even staan. Denk aan koekjes, alcohol en zoete snacks. Stil je zoete trek met een zelfgemaakte appelmoes waaraan je honing in plaats van suiker toevoegt.

Geniet van mooie herfstdagen

Als de regen tegen de ramen slaat, zit je natuurlijk het liefst binnen. Zorg alleen dat je op mooie herfstdagen buiten bent. Maak een wandeling door het herfstbos of eet je lunch op het terras met je gezicht in de zon. De zon heeft in het najaar nog behoorlijk wat kracht, dus laad je op en geniet van de warmte. Er komen nog genoeg dagen dat je binnen zit, dus neem het er nog even van en tank zowel vitamine D als energie van de zon.

Maak gebruik van edelstenen

Wist je dat er edelstenen zijn die energie geven? Granaat is zo’n steen. Houd een ruwe granaat in je hand tijdens je meditatie of draag hem bij je in een armband of ketting. Carneool is een steen die je op een zachte manier energie kan geven. Ook dit is dus een goede steen om bij je te dragen voor een milde energieboost in de herfst.

Hoe je sieraden met edelstenen draagt voor het beste effect

Dit artikel is geschreven door gastauteur Annemiek van der Krogt. Zij is empathietrainer en daarnaast geluksblogger voor Zentana.nl. In haar blogs geeft  ze jou tips en trics om jezelf gelukkig, sterk en energiek te voelen. Zelf vindt ze haar geluksmomentjes in zingen, paardrijden, haar moestuin en de vrije natuur. Ze omringt zich graag met inspirerende mensen en producten, zoals planten en mooie edelstenen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️