De lekkerste vegan herfstrecepten voor de donkere dagen

We zeggen tot ziens tegen lange warme zomerdagen op het strand en hallo tegen fijne filmavondjes op de bank met warme vegan chocolademelk. De herfst brengt behalve prachtige kleuren ook heerlijke recepten met zich mee. Dit zijn de lekkerste vegan herfstrecepten.

Als het buiten een graadje kouder is, zijn warme gerechten extra fijn om lekker mee op te warmen.

Gepofte zoete aardappels met avocado

Vind je het stiekem erg lastig om de zomer achter je te laten? Dan is dit recept ideaal, want met gepofte zoete aardappels en avocado haal je een klein beetje Mexico in huis. Daarnaast is dit recept erg makkelijk te maken en verder heb je niet veel ingrediënten nodig.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 middelgrote zoete aardappels
  • 1 avocado
  • 125 ml soja kookroom
  • 1 limoen
  • 1/4 Spaanse rode peper
  • Bosje verse koriander

Bereidingswijze

Voordat je van start gaat met de zoete aardappel, verwarm je eerst de oven voor op 200 graden. Vervolgens maak je met een scherp mesje inkepingen in de zoete aardappels en wrijf je deze in met olijfolie. Leg de aardappels daarna in een ovenschaal en besprenkel ze met zout. Pof ze ongeveer een uur in de oven tot ze helemaal zacht en gaar zijn. Daarmee heb je het meeste werk al achter de rug en dan is het tijd voor de guac.

Je mengt de soja kookroom met de limoenrasp, peper, zout en een theelepel olijfolie. Dit recept kan ook prima zonder soja room, want daar wordt het echt niet minder lekker op. Hak de rode peper fijn en pluk de blaadjes van de koriander. Pel voorzichtig de avocado en snijd die in dunne plakjes. Rol ze vervolgens op tot mooie kleine rolletjes of tot een avocadoroos. Dat lijkt erg moeilijk, maar dat valt reuze mee en in het ergste geval hak je de avocado gewoon in blokjes. De smaak wordt er niet minder op.

In de laatste stap voeg je het geheel samen. De zoete aardappel snijd je nét niet helemaal open, zodat je ‘m wel kunt vullen maar hij niet volledig gehalveerd is. Breng de binnenkant eventueel op smaak met peper en zout en verdeel de room, rode peper en de koriander eroverheen. Verdeel ook voorzichtig de rolletjes avocado over de aardappel en breng die extra op smaak met een heel klein beetje peper, zout en limoensap. En zo heb je een beetje zomer in de herfst!

recept gepofte zoete aardappels avocado vegetarisch

 

31 dagen vegan: dit is wat ik ontdekte tijdens mijn Vegan Challenge

Vegan chocolademelk

In de herfst is een warm kopje chocolademelk érg fijn om bij op te warmen. Warme vegan chocolademelk is op veel manieren te maken en eigenlijk is het allemaal even gemakkelijk. Meer dan plantaardige melk en cacao naar keuze heb je niet nodig.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 500 ml plantaardige melk naar keuze
  • 3 eetlepels cacaopoeder of  vegan chocola naar keuze
  • Vegan marshmallows

Bereidingswijze

Verwarm de gewenste plantaardige melk op middelhoog vuur in een pannetje. Meng daar vervolgens cacaopoeder of chocola bij en that’s it! Wel goed roeren natuurlijk, de hoeveelheid bepaal je eigenlijk helemaal zelf. Als je dol bent op chocola kan je er prima een lepeltje meer of een blokje extra chocola toevoegen. Als je kiest voor chocola i.p.v cacao is het wel belangrijk om te kiezen voor een variant zonder extra toevoegingen zoals nootjes. Giet de chocolademelk in je favoriete mok en strooi de vegan marshmallows er bovenop.

Vegan miso aubergines

De aubergine is een fijne herfstgroente die rijk van smaak is. Je moet misschien wel even zoeken naar de ingrediënten voor dit Aziatisch recept, maar het is het zoeken meer dan waard.

Ingrediënten voor 2 – 4 personen

  • 2 aubergines
  • 1 eetlepel witte of gele miso (uit de Aziatische supermarkt of van de Marqt)
  • 1 eetlepel mirin (zoete rijstwijn, te vinden bij de Japanse afdeling in de supermarkt)
  • 1 eetlepel sake/seishu (Japanse alcoholische drank, verkrijgbaar in bijvoorbeeld drankwinkels)
  • eetlepel suiker
  • 2 theelepels sesamolie
  • Een snuf zout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 220 graden en snijd de aubergines in de lengte doormidden. Om een ruitenpatroon te creëren, snijd  je vervolgens de gehalveerde aubergines diagonaal. Strooi wat zout over de aubergines en laat het 10 minuten inwerken.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestrijk het met een eetlepel van de sesamolie, op de plek waar de aubergines komen te liggen. Leg de aubergines er vervolgens bovenop. Bak ze 15 tot 20 minuten in de oven, totdat het vruchtvlees mooi zacht is geworden. Daarna haal je ze uit de en zet je de aubergines omgedraaid op de grillstand.

Voor de miso dressing verwarm je de mirin en sake in een klein pannetje. Breng het aan de kook, laat het 20 seconden pruttelen en zet het vuur laag. Roer de miso en de suiker erdoor met een garde, tot de suiker is opgelost. Haal het pannetje van het vuur en voeg de overige eetlepel sesamolie toe. Nu ben je klaar om de aubergines te bestrijken met de mist dressing. Daarna moeten ze nog een keertje voor 2 minuten grillen in de oven. Eenmaal uit de oven zijn ze klaar om bestrooid te worden met  sesamzaadjes en bosui.

vegan recept miso aubergines

Enjoy!

Meer vegan lekkernijen

Reageer op artikel:
De lekkerste vegan herfstrecepten voor de donkere dagen
Sluiten