Rosa Bertram
Rosa Bertram Maatschappij 5 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Deze empowering female skate communites wil je volgen op Instagram

We zien steeds meer verschillende female empowering groepen, communities en andere toffe initiatieven voorbij komen. Van body positivity tot skate groupen. Wait what?! Yup, vooral in die laatste groep is een wereldwijde opmars te zien, and we like it! Waar je bij een skate community in eerste instantie waarschijnlijk denkt aan jongens in wijde broeken bewijzen deze girls empowering skate groups het tegendeel. 

Van de westkust van Amerika op plekken zoals Californië en San Diego tot de oostkust in New York, maar ook in steden door heel Europa: vrouwelijke skate groepen zijn hotter dan ooit.

Female empowering skate groups 

In een maatschappij waarin we het woord baas of manager nog steeds associeren met een man, er nog steeds een grote loonkloof is tussen mannen en vrouwen, net als de orgasmekloof trouwens, krijgen deze vrouwelijke communities een warm welkom. Een plek waarin iedereen in ‘the sisterhood’ zich welkom voelt.

Het wordt namelijk hoog tijd om korte metten te maken met stereotypering (waarom zouden alleen mannen kunnen skaten?) en daarom laten deze all inclusive skate commuties zien dat de skatewereld voor iedereen is. Zo worden ‘sisters’ over de hele wereld gemotiveerd om op hun skateboard te stappen.

Waarom is dat nodig?

Met de groepen willen de communities vrouwen onderling aanmoedigen en empoweren door het skaten. Er worden heuse ‘group skates’ georganiseerd, lessen gegeven waarbij allerlei vrouwen bij elkaar komen en één ding gemeen hebben: hun liefde voor skaten (op een long board, surfskate of heuse rollerschaatsen). Hoe tof?

GRLSWIRL

De grootste girl skate community is waarschijnlijk GRLSWIRL, een community opgezet door 7 vriendinnen uit Venice Beach in Californië, Amerika. Het platform heeft op Instagram ruim 150.000 volgers, een samenwerking met het bekende surfskate-merk Carver, ze werden geïnterviewd door Oprah en inspireren duizenden vrouwen over de hele wereld om samen hun skatebboard te pakken.

Hun missie? Het empoweren van vrouwen, LGBTQ-community, non-binaire personen door een inclusieve skate-community. Het draait dus niet alleen meer mensen gezond en aan het sporten krijgen, maar ze hopen ook dat deze groep zo hun angsten leert overwinnen en meer in hun kracht kan komen te staan.

Surfen het nieuwe yoga? Waarom de sport goed is voor je lichaam en geest

https://www.instagram.com/p/CMKTd38HoPY/

Ocean sisters

Naast dat GRLSWIRL nu meerdere kleine communities heeft (zoals in San Diego en New York), zien we ook steeds meer kleine individuele vrouwelijke skategroepen ontstaan, zoals de Ocean Sisters in Ericeira, Portugal.

Ocean Sisters is een girls collective in het oude vissersdorpje aan de westkust van Portugal, een populaire plek voor surfers én skaters. Quicksilver heeft er onder andere een café met een heuse skatebowl. Enfin, de Ocean Sisters is een collectief van vrouwen dat skatelessen, group skates, wekelijkse meet-up’s maar ook events als beach clean-ups organiseert. Kijk, dáár worden wij nou blij van.

Waarom surfen goed is voor je mentale gezondheid (aldus de wetenschap)

Carver Sisters

Carver Sisters is een soortgelijk initiatief uit Stockholm, Zweden. Een community voor alle vrouwen, LGBTQ & skate sisterhood op een Carver, het eerder genoemde skatemerk voor de zogenaamde ‘surf skate’ stijl waarbij het lijkt alsof je surft, maar dan op je skateboard.

Natuurlijk zijn er ook andere (surf) skaters welkom dan alleen degenen met een Carver voor een group skate en vooral voor plezier!

Als kers op de taart laten deze vrouwen zien hoe stijlvol, vrouwelijk én stoer skateboarden kan zijn. Wij raken er in elkaar geval helemaal door geïnspireerd en dromen er nog even bij weg… Stap jij binnenkort ook op je skateboard?

More female empowerment?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️