Tessa Ham
Tessa Ham Better World 10 mrt 2020

“Met meer vrouwen aan de top zijn we er nog niet” – Caroline Glasbergen over female leadership

Vrouwen krijgen nog steeds niet hetzelfde betaald als mannen, worden vaker verwacht minder te werken voor de kinderen en er zijn nog steeds overwegend mannen in het bestuur van bedrijven en van landen. Toch is er hoop: we zien steeds meer vrouwen in leidende posities! “Maar, met alleen meer vrouwen op leiderschapsposities zijn we er nog niet”, vindt Caroline Glasbergen, oprichter van 2 bedrijven en haar meest recente initiatief New Female Leaders, en spreekster op carrière event The Self-Made Summit.

Veel vrouwen op leiderschapsposities hebben namelijk niet het gevoel dat ze op een authentieke manier kunnen leiden. Er zijn vaak onbewuste vooroordelen en stereotyperingen die leiden tot aanpast gedrag en verwachtingen. “Diversiteit moet geen window dressing zijn”, legt Caroline uit. “Waar we volgens mij naartoe willen is dat er daadwerkelijk andere inzichten en andere waarden worden toegevoegd aan de organisatie.”

“Het is daarvoor zeer belangrijk dat er een level playing field is voor mannen en vrouwen.” Een quotum is volgens Caroline ook in veel gevallen noodzakelijk. “Anders kunnen we in sommige situaties tot 2082 wachten tot er iets veranderd. En daar blijft het dus niet bij: het gaat erom hoe je als vrouw die positie uiteindelijk kunt invullen.”

Vooroordelen over leiders en vrouwen

Eén van de dingen die daarvoor nodig is, is helderheid. Meer bewustzijn over onze eigen vooroordelen en de context waarin we ons nu bevinden. We leven nog steeds in een masculiene wereld. Dit zie je onder andere terug in het bedrijfsleven, de manier waarop we succes definiëren en wat we verstaan onder een ‘goede leider’.

Uit onderzoek blijkt dat het voor vrouwen lastig is om op een authentieke manier leiding te geven. Volgens Caroline ligt dat aan de vooroordelen en stereotyperingen die er – vaak onbewust – nog steeds zijn over leiders, en over vrouwen. “Bij een leider denken de meeste mensen automatisch aan een blanke man, tussen de 40 en 60 jaar oud”, vertelt ze. “Ook bij een vrouw hebben mensen een bepaald beeld.”

De ideale leider

Opvallend is dat de kenmerken van de ideale moderne leider vooral zogenaamde feminiene kwaliteiten worden toegedicht. Wereldwijd onderzoek van de WPP leverde een top 10 van kenmerken van de ideale leider op: expressief, plannen voor de toekomst, beslist, redelijk, loyaal, flexibel, geduldig, veerkrachtig, intuïtief en coöperatief.

Ook interessant: Waarom het woord girlboss onzin is

Veel van deze kenmerken worden als meer vrouwelijk of feminien bestempeld. “Masculiene leiderschapskwaliteiten zijn onder andere meer doel georiënteerd en gefocust op het individu”, vertelt Caroline.

Caroline merkt echter terecht op dat er zowel masculiene en feminiene kenmerken in iedereen aanwezig zijn. “Het zou niet kloppen om die 1-1 aan een gender te koppelen. Bovendien is het een complex vraagstuk met vele lagen. Ik weet het exacte antwoord ook niet, en juist met New Female Leaders wil ik faciliteren dat elke vrouw haar eigen antwoord vindt.”

New Female Leaders
Bron: Caroline Glasbergen interviewt Rianne Letschert voor New Female Leaders

Er is niet per se iets verkeerds aan masculien leiderschap, het heeft ons immers gebracht waar we nu zijn. Maar volgens Caroline is het nu tijd om feminiene kenmerken van leiderschap meer waarde toe te kennen. De vooroordelen en stereotyperingen die we eerder al aanstipten staan daar alleen vaak onbewust voor in de weg.

You cannot be what you cannot see

“Dat komt onder andere omdat we weinig voorbeelden hebben”, legt Caroline uit. “Er zijn maar een paar rolmodellen, en zij hebben hard moeten vechten in een mannenwereld om daar te kunnen komen.”

Vaak hebben ze daardoor zichzelf aangeleerd ook het masculiene spel te spelen. Gelukkig komen er steeds meer vrouwen in de pers, maar vaak is het verhaal dan beperkt tot de resultaten die deze vrouwen behalen en niet zo zeer over hun persoonlijke journey als leider. Hoe hebben ze hun pad bewandeld? Hoe zijn ze omgegaan met genoemde uitdagingen? En wat is volgens hen authentiek leiderschap?

Minder connectie met feminiene kant

Door het typisch  en stereotype mannelijke pad van ambitie en krachtig leiderschap, voelen sommige vrouwen in leiderschapsposities ook minder een connectie met hun ‘feminiene kant’, terwijl dat wel in ze zit. “En – andersom-  als je nu eenmaal meer feeling hebt met die masculiene kwaliteiten,  mag dat vaak ook weer niet voor de buitenwereld”, zegt Caroline. “Vrouwen die meer masculiene kenmerken laten zien in hun leiderschap, worden al snel als bossy bestempeld.”

Lees ook: Hoe is het als vrouwelijke ondernemer tussen de mannen? (‘Ik mis soms mijn zachte kant’)

Vrouwen die juist meer hun vrouwelijkheid laten zien, passen dan weer niet in het plaatje van ‘een leider’. Je doet het eigenlijk niet snel goed. “Ontdekken wat je eigen waarden echt zijn, en daarmee verbinden om van daaruit authentiek te leiden is een heel belangrijk onderdeel van New Female Leaders.”

Hoe dan wel?

In de ideale wereld creëren we volgens Caroline balans tussen – zoals de Chinese Tao dat noemt – mannelijke en vrouwelijk energie. Yin en Yang. Dat betekent dat een bedrijf niet alleen maar als succesvol is als het een hoog winstpercentage heeft of een stijle lineaire groeicurve. We nemen dan ook meer feminiene kenmerken mee als duurzaamheid, verbinding en lange termijn visie.

“Mijn overtuiging is nu dat wanneer meer vrouwen leiden vanuit hun authentieke kern dat dit automatisch zal gebeuren”, zegt ze. “Ik heb dit ook letterlijk gezien in projecten in het buitenland, Bijvoorbeeld in India waar ik onlangs was als ambassadeur van The Hunger Project. Daar zie je dat wanneer je vrouwen empowered in een community, ze projecten aanpakken waar het hele dorp collectief op een duurzame manier van profiteert.”

New Female Leaders

Om vrouwen te helpen vanuit hun eigen authentieke kracht te leiden, lanceerde Caroline in mei 2019 de stichting New Female Leaders. “Het is goed dat we steeds meer vrouwelijke rolmodellen hebben, maar omdat het nog steeds vaak gaat over de oude definitie van het succes wat ze neerzetten en niet over hun persoonlijke leiderschapsjourney, ben ik New Female Leaders begonnen.”

Met New Female Leaders maakt ze elke week een podcast en YouTube show waarin een vrouwelijke leider haar verhaal vertelt. “Ik kies er bewust voor om een hele diverse groep vrouwen aan het woord te laten, omdat rolmodellen niet voor elke vrouw gelijk zijn. Vrouwen verschillen onderling meer dan dat mannen en vrouwen van elkaar verschillen. Het is dus heel belangrijk om de verschillende verhalen en perspectieven te horen.”

Voor New Female Leaders spreekt Caroline met ondernemers als Nina Pierson (oprichter van Bedrock!), Rahma el Mouden, Marian Spier Marlies Dekkers en Emilie Sobels, maar ook bijvoorbeeld met Marry de Gaay Fortman, over hoe het is om partner te zijn bij een van de top advocatenkantoren van Nederland.

New Female Leaders

The Self-Made Summit

Op 23 april 2020 gaat Caroline zo’n gesprek in real-life doen, door middel van een panel op The Self-Made Summit. Dat is een carrière evenement voor ambitieuze vrouwen – oftewel: de leiders van de toekomst.

In het panel op The Self-Made Summit bespreekt Caroline Glasbergen hoe je authentiek leidt als vrouw. Samen met Maartje Laterveer, Marlies Dekkers en Kaoutar Darmoni geeft ze antwoord op vragen als: wat betekent het om als vrouw te leiden, waar staan we, wat is er nog te halen en hoe gaan we dat doen? En hoe kun je juist door contact te maken met je vrouwelijkheid meer impact maken? Kijk voor meer informatie over het panel en de andere sprekers op de website van The Self-Made Summit.

Verder lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
“Met meer vrouwen aan de top zijn we er nog niet” – Caroline Glasbergen over female leadership
Sluiten