Rosa Bertram
Rosa Bertram Better World 3 nov 2019

De plastic soep tegengaan? Spoel dan je toilet op de juiste manier door

Wie denkt dat ‘ie goed bezig is door nee te zeggen tegen plastic tasjes in de supermarkt of actief te recyclen, wil misschien deze TED Talk van Natalie Fee misschien eens zien. In deze speech vertelt ze hoe het plastic dat onze oceanen zo enorm vervuild, grotendeels uit onze toiletten komt. Daar heeft ze gelukkig ook meteen een oplossing voor. 

Tijdens de TEDxBristol vertelt ze hoe jouw wc-beurt enorme invloed kan hebben op het milieu.

Plastic vervuiling

Plastic is overal. Niet alleen in de plastic soep, waarin je de stukken plastic flesjes en zakjes duidelijk voorbij ziet drijven. Plastic zit ook in hele kleine deeltjes in beautyproducten en in de producten die we eten. Plastic zit in zelfs in de kleding die we dragen.

En die plastics komen uiteindelijk in de zee terecht, ook al ben je nog zo goed aan het recyclen. Een vervuiling die ons allemaal aan gaat; de dieren, de zee en de mens.

Lees ook: Hoe het nou precíes zit met dat plastic in de zee? Dat zie je in A Plastic Ocean op Netflix

Toch voelt de vervuiling van de oceaan voor veel mensen als een ver-van-mijn-bed-show omdat een groot deel van deze vervuiling uit 5 landen in Azië komt, vertelt Fee. ‘Als ik nou maar genoeg recycle, dan draag ik mijn steentje bij,’ analyseert ze. Je hoort ‘m al aankomen; dat is niet de meest effectieve manier voor het schoonhouden van de zee.

Het toilet is geen prullenbak

Uit data van de laatste 10 jaar van een Britse beach clean-up organisatie blijkt dat 7 procent van de zee-vervuiling komt uit de Britse huishoudens zélf. Zo’n eenderde van de Britten spoelen voorwerpen door het toilet die niet door de toilet gespoeld zou moeten worden.

Van gezichtsdoekjes tot babydoekjes verdwijnen allemaal in het toilet. In Engeland verdwijnen er dagelijks 700.000 inlegkruisjes, 1,4 miljoen maandverbandjes en 2,5 miljoen het toilet in. Waarom? Omdat een toilet voelt als een soort prullenbak die je niet eens hoeft te verschonen, grapt Fee.

Nu wordt het nog confronterender: één (niet biologisch) maandverband bevat evenveel plastic als 4 plastic tasjes bij de supermarkt.

Niet alleen vrouwen

Mannen kunnen er overigens ook wat van, vertelt Fee, die hebben er een handje van om wattenstaafjes, condooms, sigaretten en pleisters door de spoelen.

We zien het afval misschien niet meer, maar in werkelijkheid worden het kleine micro-plastics, dobberen ze de zee op of worden ze gegeten door dieren, zoals vis. En daarna eten wij het weer.

De oplossing? Die is dichterbij en makkelijker dan we denken, aldus Fee.

Ook interessant: Waarom tampons en maandverband vol plastic en chemicaliën zitten (en welke alternatieven niet)

Met een grootse campagne heeft ze het voor elkaar gekregen om grote supermarktketens papieren wattenstaafjes te laten verkopen in plaats van die van plastic. Daardoor is er 320 ton plastic niet geproduceerd. Haar punt? We kunnen de strijd tegen wegwerpplastic winnen.

Dit mag je wél doorspoelen

Haar grote boodschap in deze toffe TEDx-Talk? Begin simpel bij jezelf door wegwerpplastic te voorkomen en slechts 3 dingen voor het toilet te spoelen: plas, poep en papier. Makkelijk toch?

Bekijk hieronder de volledige TEDx-Talk.

Why Plastic Pollution is Personal | Natalie Fee | TEDxBristol

“When you go to the loo – just flush pee, paper and poo!” How does one person tackle a global, and at times overwhelming problem? And why are we flushing plastic down the toilet? In this funny, playful and moving talk, award-winning environmental campaigner Natalie Fee reveals how you can disrupt big industry from your back room …

Meer interessante TED Talks?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
De plastic soep tegengaan? Spoel dan je toilet op de juiste manier door
Sluiten