Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Betere wereld 8 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Internationale vrouwendag en hoe jij daar vandaag bij stil kunt staan

In 1912 was er voor de eerste keer in Nederland een Internationale Vrouwendag. En aandacht voor de vrouw was hard nodig, want pas in 1919 kregen vrouwen actief stemrecht in Nederland. Nu zijn we meer dan 100 jaar verder en vieren we vandaag op 8 maart nog steeds Internationale Vrouwendag. 

Er zijn vandaag door het hele land, online en offline, initiatieven georganiseerd in het teken van de vrouw.

Invloed met impact

Op Internationale Vrouwendag staan we met zijn alleen even stil bij wat het betekent om vrouw te zijn. De organisatie verbindt ook elk jaar een thema aan het event. Dit jaar is dat ‘invloed met impact’. De centrale vraag hierbij is: op welke manier kunnen vrouwen op een positieve manier invloed uitoefenen? Positiviteit speelt hierbij dus een sleutelrol, iets wat we dit jaar allemaal goed kunnen gebruiken.

Waarom echte mannen feministen zijn

In het kader van Internationale Vrouwendag worden er per gemeente verschillende activiteiten georganiseerd. Zo wordt er in het Concertgebouw een podcast opgenomen over hoe je het met vrouwelijk leiderschap ver kan schoppen in de culturele sector. Het gesprek wordt live uitgezonden en er is ook de mogelijkheid om vragen te stellen. Ook reist er een fototentoonstelling door Amsterdam waarmee 12 krachtige vrouwen in de schijnwerpers worden gezet.

Pussy pendants

Het zijn niet de enige kunstzinnige projecten die aandacht vragen voor de vrouw. Feminist en kunstenares Denise Rosenboom ontwerpt ‘pussy pendants’, kettingen in de vorm van een vagina.

Voor Internationale Vrouwendag zal Rosenboom standbeelden van vrouwen door heel Nederland versieren met deze pussy pendants. Zo wil ze de impact die deze vrouwen gemaakt hebben op de geschiedenis uitlichten. Goed uit je ogen kijken als je vandaag een ommetje gaat maken dus!

Stop straatintimidatie

Naast dat 8 maart een dag is om de vrouw in het zonnetje te zetten, is het ook een dag om te bedenken wat anders moet. Het is bijvoorbeeld nog te vaak het geval dat een vrouw zich onveilig voelt als zij over straat loopt. Daarom heeft de LINDA Meiden een campagne opgezet tegen straatintimidatie.

Zo voed je je zoon feministisch op (ja, dat is nodig)

In een video brengen 12 mannen, onder wie Jesse Klaver en Kay Nambiar, een simpele maar belangrijke boodschap over: ‘Stop straatintimidatie. Het nafluiten, naroepen, en achterna lopen van vrouwen is niet oké.’ Bekijk hieronder de video:

Een ode aan alle vrouwen

Ter ere van Internationale Vrouwendag lanceerde Bedrock samen met zusje NSMBL ook een video. We vroegen 45 mensen wat het eerste woord is waar ze aan denken bij het woord ‘vrouw’. Een ode aan alle vrouwen én hun eigenschappen:

Bedrock Talks met Milou Deelen

En dan nog een luistertip! Bedrock’s Rosa en Lisanne zijn onlangs in gesprek gegaan met Milou Deelen voor de podcastserie Bedrock talks. De aflevering gaat over feminisme. Een belangrijk onderwerp, want discriminatie op basis van sekse is nog steeds aan de orde. Vrouwen verdienen gemiddeld 15 procent minder dan mannen. En wanneer een moeder fulltime werkt wordt haar toch gevraagd hoe ze dit allemaal doet, terwijl dat bij een man nooit het geval is.

Genoeg om over te praten dus. Wil jij deze onderwerpen ook bespreken aan de eettafel? Milou, Rosa en Lisa delen in de aflevering ook tips over hoe je dit kan doen zonder dat de sfeer meteen ongezellig wordt.

Alvast een kleine spoiler: feminisme is maar net zo zwaar als je het zelf maakt.

Bedenk vandaag vooral ook wat het voor jou betekent om vrouw te zijn. Wat vind je fijn aan het vrouw zijn? Hoe kunnen we deze wereld nog vrouwvriendelijker maken? En hoe kunnen wij vrouwen daar zelf invloed op hebben en impact maken? Alleen al door hier even over na te denken, ben jij de krachtige vrouw waar Internationale Vrouwendag om draait.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️