Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Psyche 8 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Waarom steeds minder vrouwen zich feminist noemen

We zijn nog lang niet klaar als het gaat om gelijke behandeling van mannen en vrouwen, zéker niet wereldwijd gezien. Maar waar we vroeger de barricades opgingen om te kunnen studeren, voor stemrecht en het recht op abortus bijvoorbeeld, zijn er nu steeds minder vrouwen die zichzelf als feminist bestempelen.

Oprichter van Doetank Peer Lauren Smits onderzocht waarom mensen zich niet graag feminist noemen. In Het Parool vertelt ze: “Bij het bedrijf Women Inc., dat zich bezighoudt met het vergroten van kansen voor vrouwen, antwoordden slechts drie van de vijfentwintig vrouwelijke werknemers ‘ja’ op de vraag ‘Ben je een feminist?’. Zo groot is die negatieve connotatie. Feminisme zou hand in hand gaan met tuinbroeken, schaamhaar en radicale standpunten, terwijl dat een karikatuur is.”

Ben je een feminist?

Waarom vrouwen zich liever geen feminist noemen? Het klinkt wat ‘overdreven’ en agressief, omdat veel vrouwen niet per se de behoefte hebben om zich ergens tegen af te zetten. Of anders geïnterpreteerd: het begrip is strijdbaar, en veel vrouwen hebben niet het idee dat ze zich actief inzetten. Het voelt dus alsof ze zich geen feminist mógen noemen, legt het stuk in Het Parool uit.

Online platform Vileine probeert met haar content een nieuwe feministische golf te definiëren: “Feminisme is al een paar jaar bezig aan een comeback, maar de nieuwe golf is nog steeds niet gedefinieerd. Een moderne feministe heeft nu dus geen idee wat ze met haar bh of okselhaar moet.”

Must read: Waarom echte mannen feministen zijn

Feminisme van nu komt vanuit een vanzelfsprekendheid: “We zijn feministes, niet omdat we onszelf steeds zo noemen, maar omdat het vanzelfsprekend is dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn. Dat betekent niet dat vrouwen beter zijn, of hetzelfde als mannen. Pak het woordenboek er zelf maar bij – wij hebben betere dingen te doen,” schrijft Vileine in haar manifest.

Nieuwe vorm van feminisme

Feminisme is een nieuwe vorm aan het vinden dus. Het is inderdaad steeds meer gangbaar om mannen en vrouwen als gelijk te zien. Onlangs noemde ook President Obama zichzelf feminist: “Het is absoluut ook de verantwoordelijkheid van mannen om te vechten tegen seksisme. En als echtgenoten, partners en vriendjes moeten we hard en welbewust werken aan het creëren van werkelijk gelijke verhoudingen.”

Populaire vrouwen als Jennifer Lawrence en Beyoncé praten publiekelijk over gendergelijkheid, het aantal werkende vrouwen neemt sterker toe dan het aantal werkende mannen én de term #girlboss viert hoogtij op de socials.

We zijn nu eenmaal gelijkwaardig en omdat die overtuiging bij steeds meer mannen en vrouwen in hun logisch denken is geland, hoeven we (in elk geval in een groot deel van de westerse wereld) niet altijd meer zo keihard te strijden. Als een situatie ongelijkwaardig dreigt te worden, kun je iemand beroepen op het gezond verstand en de discussie aangaan. Wel is het belangrijk dat we hier en daar nog iets nuanceren in de manier waarop we onszelf als ‘sterke vrouw’ presenteren.

“#Girlboss is niet empowering”

Antropoloog Anne Dirks maakte zich bijvoorbeeld boos om het feit dat vrouwen de term #girlboss steeds vaker gebruiken, zonder goed na te denken over de connotatie: “Generaties vrouwen hebben hard gewerkt om verwijzingen op basis van geslacht uit onze professionele titels te verwijderen. Er wordt niet langer verwezen naar een lerares, politieagente of dokter (v), omdat dit bevestigt dat mannen de standaard zijn en vrouwen de uitzondering. Ondanks dat dit in sommige door mannen gedomineerde beroepen nog steeds aan de orde is.”

Het gebruik van de term is niet ‘empowering’ vindt ze: “Girlboss. Meisjesbaas. Het woord ‘girl’ verwijst letterlijk naar een niet-volwassen vrouwpersoon. Dit is niet de term die betoogt hoe succesvol of krachtig je bent.

Vrouwen aan het hoofd van een bedrijf of organisaties zijn niet schattig en lief. Ze zijn geen meisjes, ze zijn de baas. Vrouwen zouden dit niet moeten verantwoorden door dit zeggenschap te degraderen tot een aaibare term.”

Meer over feminisme?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️