Sophie Golbach
Sophie Golbach Welzijn 24 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

7 tips waarmee je hardlopen in de regen een stuk aangenamer maakt

De hele dag regent het al pijpenstelen en als je naar buiten kijkt, lijkt het er door de donkere lucht op dat het niet binnen enige tijd zal ophouden. Wat nu? Je wil toch graag sporten. Dit hoeft je echter niet per se te stoppen, je kan je immers prima voorbereiden.

Met de juiste kleding tijdens het hardlopen, zorg jij dat de regen je niet te veel hindert tijdens het sporten.

Zo houd je het droog

In Nederland regent het vaak, ongeveer tussen de 120 en 155 dagen. Dat zijn zo’n 240 dagen waarop het wel droog is. Regen is geen excuus meer. Dat betekent niet dat je nergens extra op hoeft te letten. Zo kan jij toch goed voorbereid zijn.

1. Vermijd katoen

Als je ooit weleens nat bent geworden terwijl je kleding van katoen aan had, weet je waarschijnlijk dat dit niet fijn is. Katoen neemt water op, waardoor je shirt of jas nog meer doorweekt aanvoelt dan het al was. Wanneer die natte katoen dan aan je huid kleeft, heb jij een grotere kans om een verkoudheid op te lopen.

Zo maak je je hoofd leeg tijdens het hardlopen: mindful running in 5 stappen

Wat kan je dan wel dragen? Denk aan merinowol of polyester, dankzij de thermische eigenschappen van deze materialen blijf je lekker warm, ook tijdens het sporten in de regen.

2. Ga voor laagjes

Ja, die merinowol of polyester helpen dus al enorm. Om warm te blijven is het echter net zo belangrijk om een paar laagjes over elkaar te dragen. De lucht tussen de laagjes blijft op temperatuur en houd je warm. Moderne synthetische stoffen zijn hierbij een aanrader, deze houden je huid droog en houden de wind tegen.

3. Investeer in sokken

Je kent het wel: dat zompige gevoel in je schoenen als je voeten nat worden. We kunnen het dan ook niet genoeg benadrukken: de juiste sokken kunnen een lifesaver zijn. Geen katoen dus, vooral niet voor sokken. Deze hardloopsokken zijn een betere keuze.

Zo blijf je gemotiveerd om te sporten (en skip je nooit een workout)

4. Zet een pet op

De regen uit je ogen houden met een petje is altijd belangrijk, zeker als je lenzen draagt. Goede petten zijn ook weer gemaakt van, en je raadt het misschien al, wol of polyester. Fijne hardlooppetten kan je ook hier bestellen.

5. Denk aan je locatie

Misschien denk je er niet aan terwijl je met de andere voorbereidingen bezig bent, maar bedenk goed waar je wil gaan hardlopen. Lopen in het bos is heerlijk, maar het nadeel is dat het glad wordt door de regen. Een harde ondergrond zoals een gewoon wegdek is een goede optie. Toch liever in de natuur? Denk dan bijvoorbeeld aan de paden op de heide.

6. Waterproof schoenen? Niet altijd

Het klinkt misschien als een logische keuze, maar je hebt niet altijd waterproof schoenen nodig. Ren je op de weg, dan zijn deze schoenen vaak prima. Als je echter op een pad rent, zoals in het bos, dan moet het water in je schoenen er ook weer uit. Deze hardloopschoenen houden de rommel van het bospad goed buiten.

https://www.bedrock.nl/hardlopen-kan-je-een-betere-leider-maken-en-dit-is-waarom/

7. Verander je mindset

Het is makkelijk om te denken: gadver, het regent. Denken dat je niet smelt van een beetje regen en dat je wel prima kan hardlopen, is moeilijker. Toch is het het proberen waard. De omstandigheden voor het rennen zijn dan niet perfect, maar daar word je sterker van.

Vergeet daarnaast ook niet dat de regen het zicht voor veel automobilisten slechter maakt; kijk dus extra goed uit. Dan mag je straks weer terug naar je lekkere warme huis…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️