Sophie Golbach
Sophie Golbach Welzijn 23 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Drink uit een kokosnoot: hoe gezond is kokosmelk eigenlijk?

Je kan er de laatste tijd niet meer omheen: de kokosnoot. De markt voor kokosnoten groeit snel en ze zijn ontzettend veelzijdig. Eén blik online en je komt een uitgebreide verzameling aan vegetarische en vegan recepten met melk uit deze vrucht tegen. Het is een populaire vervanger voor bijvoorbeeld koemelk.

Voordat je meteen enthousiast begint met koken en vanaf nu overal kokosmelk doorheen doet: wacht even. Want hoe gezond is kokosmelk nu eigenlijk?

Kokosmelk: de nadelen

Kokos heeft de laatste jaren een gezond imago gekregen. Maar klopt dat wel? Er wordt afgevraagd of kokosmelk wel echt zo gezond is, en het goede imago brokkelt langzaam af. Ondanks de populariteit, heeft kokosmelk vooral ook veel gezondheidsnadelen.

1. Gebrek aan eiwitten

Wat een normaal glas koemelk gezond maakt, zijn de eiwitten, calcium en vitamine B12. Een vergelijkbare hoeveelheid eiwitten kan je vinden in sojamelk, maar voor kokosmelk is dat wel anders. Dit bevat weinig tot zelfs helemaal geen eiwitten. En laat je die nou net nodig hebben voor de opbouw van cellen en het in stand houden van spierweefsel.

Is soja nou goed of slecht voor je gezondheid en het milieu?

2. Overschot aan verzadigd vet

Kokosmelk bevat dan misschien weinig eiwitten, maar iets anders heeft dit product wel in overvloed: verzadigd vet. In tegenstelling tot onverzadigde vetten, moet je daar niet teveel van binnenkrijgen. Verzadigde vetten verhogen je cholesterolgehalte, wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Misschien toch een reden om minder met kokosmelk te koken?

3. Teveel aan calorieën

Een pakje kokosmelk van 200 milliliter bevat 460 kilocalorieën. Ter vergelijking: dezelfde hoeveelheid volle melk bevat 124 kilocalorieën. Dit is het gevolg van de grote hoeveelheid vet die je in kokosmelk kan vinden. Het is dan ook niet de bedoeling dat je kokosmelk zo drinkt, dat kan zwaar op de maag zijn.

Kokosgekte

Waarom geloven we dan dat kokosmelk toch gezond is? Waarom zijn de meningen over dit ingrediënt nog verdeeld? We zouden Gwyneth Paltrow kunnen aanwijzen als één van de aanjagers van onze westerse kokosgekte, schrijft Amy Fleming in The Guardian.

De gezondheidsvoordelen van honing: zo gezond is het écht

Op haar lifestyleplatform Goop maakte Paltrow de kokosnoot populair als superfood. In 2013 vertelde ze dat ze veel met kokosolie kookte en het op haar gezicht smeerde. Ook ontgifte ze haar mond ermee, volgens een oud ritueel genaamd oil pulling. Dit is een oude Ayurvedische remedie die de mondgezondheid zou bevorderen.

Paltrow is verbonden aan de kokosproducent Vita Coca. Ze is niet de enige: Rihanna, Madonna, Matthew McConaughey en Anthony Kiedis van de Red Hot Chili Peppers zijn andere gezichten van het bedrijf.

Natuurlijk is kokosmelk altijd prima om mee te koken om je gerecht extra smaak te geven. Het feit dat kokosmelk supergezond is, wordt echter steeds meer ontkracht. De vrucht bevat dan wel kalium en ijzer, maar ook dat kan je beter uit groente, fruit, noten en bonen halen. Heb je tenminste niet die verzadigde vetten erbij.

Dit is wat kaneel kan betekenen voor je gezondheid (en wat niet)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️