Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psychologie 23 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Is het cuffing season écht een ding?

Nu de herfst in volle opmars is, is het volgens velen tijd voor cuffing season. Maar wat is dat eigenlijk? En is cuffing season überhaupt wel een ding?

Relatie-expert Sarah Regan legt het uit.

Wat is cuffing eigenlijk?

Cuffing verwijst naar ‘handcuffing‘, ofwel: handboeien. Dit verwijst dan weer naar stelletjes die ontstaan tijdens de koudere maanden van het jaar, hoewel ze normaal gesproken niet op zoek waren naar een relatie.

Dus dit is de reden waarom je nog single bent (aldus een psycholoog)

Dit blijkt namelijk een bekend fenomeen te zijn, cuffing season dus. Relaties die tijdens deze periode ontstaan zijn meestal van korte duur en eindigen weer wanneer het buiten warmer wordt. Het koude weer zorgt er simpelweg voor dat mensen op zoek zijn naar een stabiele partner om binnenshuis gezelligheid mee te delen. Zodra de temperaturen buiten beter worden, verdwijnt die behoefte om bij elkaar te zijn echter weer.

Waarom zoeken mensen elkaar op tijdens cuffing season?

De reden waarom mensen sneller een relatie aangaan bij koude temperaturen heeft zowel emotionele als fysieke wortels. Met de feestdagen in het vooruitzicht is cuffing season emotioneel gezien een goed idee om te investeren in een partner: kerst vieren met z’n tweeën is natuurlijk altijd leuker dan als single verschijnen op het familiefeest.

Op fysiek vlak valt cuffing season evolutionair te verklaren: in feite is de mens ook gewoon een dier dat in koude maanden fysieke warmte opzoekt bij de ander om te overleven. Tot slot beweren sommige onderzoekers dat mensen sneller geneigd zijn om zich eenzaam te voelen bij koud weer, waardoor ze minder kieskeurig zijn op het gebied van een partner. Dus ja: cuffing season is inderdaad een ding.

Onthoud dit tijdens cuffing season

Cuffing kan een rommeltje worden wanneer jij en je partner er verschillende wensen op na houden. Communiceer daarom goed wat je intenties met de ander zijn. Niemand heeft er immers baat bij om na een paar maanden gekwetst te worden.

Maak sowieso ook geen al te impulsieve beslissingen wanneer het gaat om een cuffing partner. Enkel daten uit verveling of eenzaamheid is niet per se de beste motivator. Onthoud dat je ook heel wat warmte kunt opzoeken bij vrienden en familie.

Heb je eenmaal het gevoel dat de verwachtingen wederzijds zijn? Geniet dan van deze periode. Wie weet groeit er iets moois uit, ook nadat de winter voorbij is.

Verkouden? Met deze natuurlijke huismiddeltjes ben je zo van je verkoudheid of griepje af

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️