De natuur door de ogen van boswachters: volg ze op social media

De jaren dat het beroep boswachter een stoffig imago had (wat hoe dan ook onterecht was), liggen achter ons. Er is een nieuwe generatie boswachters opgestaan. Ze zijn jong, hebben social media, kunnen prachtig fotograferen en hebben een leven om jaloers op te zijn.

De nieuwe generatie boswachters van Staatsbosbeheer

We backpacken in Vietnam, gaan hiken in Noorwegen en surfen in Portugal. Maar wat we vaak vergeten, is hoe mooi ons eigen land is. Nederland telt twintig nationale parken met prachtige natuur en unieke dieren. Dankzij de nieuwe generatie boswachters krijgen we daar nu een beter beeld van. Want waar de boswachter van vroeger na zijn werk ging biljarten in de lokale kroeg, post de nieuwe generatie nog vlug even wat foto’s en vlogs op Instagram en Twitter.

De influencers van Staatsbosbeheer maken niet de hele dag selfies, maar foto’s van zeehonden op het wad, (parings)dansende futen, jonge vosjes, bloeiende planten en nog veel meer moois. Froot zette de leukste op een rijtje.

Boswachter Charlotte Biskop – Texel

Om te beginnen met het droomverhaal van Charlotte Biskop, die sinds 1 januari boswachter is op Texel. Charlotte was online redacteur bij de NOS, maar besloot na een toevallige ontmoeting in een café met een Texelse boswachter van Staatsbosbeheer het roer om te gooien. ‘Het lijkt me zo’n mooi beroep’, zei ze. Waarop de boswachter antwoordde dat ze op Texel nog een boswachter zochten. De rest is geschiedenis.

Boswachter Tim Hogenbosch – Utrecht

Tim Hogenbosch staat onder intimi bekend als de hipsterboswachter, en dat kun je gerust positief interpreteren. De boswachter heeft een goede babbel, vlogt, maakt mooie foto’s en is een trotse vader. Kun je een completere man verzinnen?

Boswachter Janneke de Groot – Oost-Brabant

Janneke de Groot is vooral actief op Twitter, maar ook haar Instagram-account mag er zijn. Prachtige foto’s van flora en fauna, zonder opsmuk. ‘De natuur is een prikkelarme omgeving. Omdat wij in een heel drukke maatschappij leven, hebben we veel baat door de heilzame en genezende werking van de natuur. Het werkt ontstressend om in de natuur te zijn. Voor kinderen is het een heerlijke uitlaatklep: ze kunnen rennen, klimmen en spelen’, zegt ze in een interview met Maarheze.nu. Hebben we niets aan toe te voegen.

Dit vind je vast ook leuk: Verborgen parels op Airbnb: boomhutten, campers en hammocks in de natuur.

 

Boswachter Thomas van der Es – Biesbosch

Een lezerstip: ‘Jullie vergeten een belangrijke boswachter, Thomas van der Es’. Met bijna 5.000 volgers op Instagram mag hij in dit rijtje inderdaad zeker niet ontbreken. Omschrijft zichzelf als boswachter, vogelende fotograaf en reisleider met een hart voor natuurbescherming. Zijn foto’s zijn prachtig.

Boswachter Thijmen van Heerde – Gelderse Poort

Thijmen van Heerde heeft liefde voor de natuur en maakt echt heel mooie foto’s. Wat hem uniek maakt, is dat hij veel snorkelt. Wat hem op een voetstuk zet, is zijn ontmoeting met een bever in het ijskoude water van de Biesbosch. Held.

Boswachter Noortje Talens – West-Brabant

Noortje Talens is dé vrouw van de West-Brabantse natuur. En die is mooi, getuige haar foto’s, die voor zich spreken.

Boswachter Michiel – Hof van Delfland

‘In het veelzijdige Hof van Delfland ben ik actief voor Staatsbosbeheer en ik hou je graag op de hoogte van wat ik meemaak in dit prachtige gebied!’ aldus Michiel. What you see is what you get. Michiel is overigens op Twitter actiever dan op Instagram.

Boswachter Jeff Korsmit – Bommelerwaard / Land van Maas en Waal / Betuwe

Boswachter Jeff is een prachtig figuur van wie we veel meer willen zien. Met zijn ruige baard heeft hij het uiterlijk van een klassieke boswachter, maar met zijn vermakelijke vlog is hij er eentje van het modernste soort. Oké, de productie op Instagram kan wel wat omhoog, maar het beheren van de natuur is natuurlijk prioriteit nummer één.

Uiteraard missen er nog heel veel heroïsche natuurhoeders in dit rijtje. En mocht je denken dat boswachters de hele dag door de natuur lopen, dan heb je het mis. Er komt ook kantoorwerk bij kijken. Om over de vergaderingen met ondernemers, gemeenten en andere instellingen maar te zwijgen. Maar het gaat altijd over natuur. We zijn gezond jaloers op deze influencers van Staasbosbeheer.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
De natuur door de ogen van boswachters: volg ze op social media
Sluiten