Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 28 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Meer diepgang in je vriendschap? Op deze manier zorg je voor meer verbinding

In tijden van WhatsAppen, DM’en en Facetimen missen we steeds vaker écht contact en menselijke verbinding. Hoe zorg je ervoor dat je vriendschap meer diepgang krijgt, als je nu vooral contact hebt door het liken en commenten op elkaars social media posts? Een psycholoog legt uit hoe je een nieuwe, diepere laag in je vriendschap bereikt.

Heb jij met je vrienden vooral gesprekken over uitgaan, social media en andere mensen? Dit hoeft niet erg te zijn, maar als je verlangt naar meer diepgang en minder oppervlakkigheid in je vriendschap, kun je hier zelf verandering in brengen volgens psycholoog Marisa Franco.

Franco schreef het boek ‘Platonic’ over platonische vriendschappen en legt op MindBodyGreen uit wat er voor nodig is om van normale vriendschap te groeien naar diepgaande vriendschap. Want hoe fijn is het als je én kan lachen om memes op Instagram, maar óók je hart kan uitstorten bij je vriendin, omdat je niet lekker in je vel zit, je relatie is verbroken of een tegenslag te verwerken hebt.

Genegenheid geeft vrienden een veilig gevoel

Franco gaat uit van het principe van de ‘risico regulatie theorie‘, ontwikkeld door Sandra Murray, psychologieprofessor aan de Universiteit van Buffalo. Deze theorie houdt in dat om te investeren in een relatie hebben we bewijs nodig dat we niet zullen worden afgewezen. En als we willen dat andere mensen investeren in ons, moeten we hen een gevoel geven dat het veilig is om dat te doen.

Kunnen mannen en vrouwen vrienden zijn?

Hoe geven we anderen dat veilige gevoel en bewijs? Volgens Franco doe je dat door affectie en genegenheid te tonen naar je vrienden. Als we laten zien dat we de ander accepteren, waarderen en houden van de ander, dan zal de ander zich sneller veilig genoeg voelen om de diepgang op te zoeken, ondanks de bijbehorende risico’s van afgewezen of gekwetst te worden. Ahá…

Geven en nemen

Om vrienden te maken en te behouden moeten we volgens Franco niet gericht zijn op deze veiligheid creëren voor onszelf, maar juist voor anderen: onze vrienden.

Dit komt omdat als we vrienden een veilig gevoel geven, ze zich eerder zullen openstellen en in een zelfverzekerde, pro-vriendschap modus stappen. Ze zullen zich meer zelfverzekerd voelen om zich kwetsbaar op te stellen, nieuwe dates voor te stellen en te vragen hoe het nou écht met ons gaat.

Mensen die zelfverzekerd zijn durven namelijk meer kwetsbaar en authentiek te zijn en nemen meer initiatief. Hierdoor groeit jullie vriendschap naar een diepere laag voor jullie allebei. Doordat je jouw vrienden een zeker gevoel geeft, zul je het beste in hen en in jullie vriendschap naar boven halen en kom je in een opwaartse, diepere spiraal terecht in jullie vriendschap.

Hoe kun je meer affectie tonen?

Dat klinkt goed, maar meer affectie en genegenheid tonen naar vrienden dat klinkt een beetje vaag. Wat bedoelen we daar precies mee?

Volgens Franco zit dit in kleine dingen: “Wanneer jullie afspreken om een drankje te doen, ga niet halverwege de avond Instagram of WhatsApp checken als het even stil valt of jullie over een onderwerp uitgepraat zijn. Denk eens na over wat je vriend net heeft gezegd en vraag door wat hij of zij daarmee bedoelt of wat voor gevoel hem of haar dat geeft.”

Waarom kwetsbaarheid de weg is naar zelfverzekerdheid

Wanneer je vriend of vriendin een promotie heeft gemaakt, sportprestatie heeft behaald of een bijzonder project heeft afgerond, zeg dan zoiets als: ‘Ik ben trots op je! Dit verdien je en ik gun je dit zo erg.’ In plaats van ‘Cool, gefeliciteerd!’.

Op die manier spreek je meer je bewondering en waardering uit voor die persoon en zullen vrienden je eerder op de hoogte houden van wat er speelt in hun leven.

Andere manieren om meer affectie te tonen naar vrienden die Franco in haar boek bespreekt zijn:

Manieren om meer affectie te tonen aan vrienden

Wanneer heb je jouw vrienden voor het laatst laten weten dat je ze waardeert? Zo kun je dat vandaag weer eens doen:

  • Vertel je vrienden hoeveel ze voor je betekenen.
  • Wanneer je vrienden contact opnemen, vertel ze dan hoe blij je bent om van hen te horen.
  • Als een vriend goed nieuws deelt, wees enthousiast en spreek dat uit.
  • Complimenteer je vrienden over grote en kleine kwaliteiten.
  • Laat je vrienden weten dat wanneer ze iets kwetsbaars delen, dat het voor jou veel betekent dat ze zich openstellen.
  • Zie je iets in het voorbijgaan, waardoor je aan je vrienden moet denken? Laat het weten dat je aan ze denkt.
  • Vertel je vrienden wanneer je onder de indruk bent van ze, of dit nu gaat om hun kookkunsten, ambitieuze carrièrepad of groene vingers.
  • Laat je vrienden weten dat je dankbaar bent dat je ze kent.

Nu moet je bovenstaande rij natuurlijk niet in één week allemaal op je vrienden gooien. Maar je zult zien als je eens wat vaker je waardering, bewondering of dankbaarheid uitspreekt voor jullie vriendschap, dat niet alleen jij daar blijer van wordt, maar ook je vrienden.

Zo komt dit ten goede van jullie allebei en geeft het op termijn een diepere laag aan jullie vriendschap!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️