Rosa Bertram
Rosa Bertram Planeet 29 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Wow: NASA-onderzoekers vinden een nieuwe, potentieel leefbare planeet

Yes, dat lees je goed: een team van onderzoekers heeft meerdere (!) planeten gevonden, waarvan er één waarschijnlijk bewoonbaar kan zijn voor de mens. Dat is nogal een ontdekking. Wat vonden ze precies?

De nieuwe planeten die de onderzoekers vonden zouden zelfs ‘super earth’ planeten genoemd worden. En dat op ‘slechts’ 100 lichtjaren afstand.

NASA op zoek naar leefbare planeten

De nieuw ontdekte planeten vallen onder de bijzondere groep ‘exoplaneten‘ van het zonnestelsel en zijn groter dan onze aarde. De onderzoekers, werkzaam voor NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite, melden dat de planeten wel 10 keer (!) groter zijn dan de massa van de aarde.

Waarom we meer tijd buiten moeten spenderen volgens de neurowetenschap

Wel zijn de planeten groter lichter dan de ‘ice giants’, zo meldt NASA. In samenwerking met de Search for Habitable Planets Eclipsing Ultra-Cool Startsno joke, zo heet deze organisatie écht – probeerden de NASA-wetenschappers andere planeten te vinden die potentieel leefbaar zou kunnen zijn voor de mens.

En met succes dus. Het onderzoek wordt binnenkort gepubliceerd in The Journal of Astronomy and Astrophisics.

Super earths

De eerste planeet die de onderzoekers vonden, kreeg je de naam LP 890-9b of TOI-4306b nadat de NASA-satelliet ‘m waarnam. Deze planeet is ongeveer 30 procent groter dan de aarde en doet er slechts 2,7 dagen over om rond de zon te draaien.

De tweede planeet, LP 890-9c, of SPECULOOS-2c, was al langer in het vizier van wetenschappers. Deze planeet ligt iets verder weg van zijn ster dan de eerste planeet en is ook vrij groot: 40 procent groter dan de aarde.

Vandaar dat de planeten de bijnaam super earth kregen.

Waarom de wetenschap even veilig kan voelen als een religie

Planeet 2

De co-auteur van het onderzoek vindt vooral die tweede planeet erg interessant voor de mensheid: “Hoewel deze planeet heel dicht bij zijn ster draait, op een afstand die ongeveer 10 keer korter is dan die van Mercurius rond onze zon, is de hoeveelheid stellaire straling die hij ontvangt nog steeds laag, en zou de aanwezigheid van vloeibaar water op het oppervlak van de planeet mogelijk kunnen maken, mits er voldoende atmosfeer is.”

Een nogal technisch verhaal dus. Wat betekent dat voor de toekomst van de mens?

En nu?

Voorlopig hoef je nog niet je koffers te pakken, want voordat deze nieuwe planeet écht bewoonbaar is of de wetenschappers überhaupt weten of dat ook echt kan, zijn we nog heel wat onderzoeken verder.

Waarom complottheorieën populairder zijn dan ooit

De onderzoekers zijn in elk geval van plan om de atmosferen van elke planeet uitvoerig te bestuderen om te kunnen bepalen hoe bewoonbaar ze zijn.

Is de atmosfeer warm genoeg? Dan zou het water in vloeibare vorm kunnen vasthouden. Dé basis voor leven op aarde, of op super aarde dus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️