Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 29 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Leer om écht van jezelf te houden (we delen 4 manieren)

Zelfliefde: het klinkt altijd een beetje zoetsappig. Maar, niets is (gelukkig) minder waar. Zelfliefde draait om goed voor jezelf te zorgen, zowel fysiek als mentaal en bewust zijn van wat je nodig hebt om te kunnen floreren door het leven. Van voeding tot fijne mensen en van me time tot een werkomgeving die bij jou past.

Want jíj bent de baas over je eigen leven. Dus als er één iemand belangrijk is in je leven ben jij het wel. Je zit immers je hele leven met jezelf opgeschept. Maar toch is écht van jezelf houden makkelijker gezegd dan gedaan.

Meer zelfliefde creëren

Er is immers altijd wel dat stemmetje dat zegt dat je niet goed genoeg bent, dat je het niet kan en jij écht liefde niet verdient. Daarom delen we tips van verschillende experts voor het creëren van meer zelfliefde.

1. Zie het als een constante oefening en niet als eindpunt

Zelfliefde is niet iets wat je even ‘doet’. Zelfliefde beoefenen is een constante manier van naar jezelf luisteren en aanvoelen wat je nodig hebt. Nu, straks, morgen en gister.

Hoe je meer zelfliefde kunt ontwikkelen door de 5 liefdestalen

2. Je hoeft heus niet van álles te houden

Dat alles altijd perfect moet zijn, is een illusie, zo schrijft Whitney Goodman, auteur van het book Toxic Positivity. “Je hoeft niet van alles van jezelf te houden.” Dat is niet realistisch. “Ook is het goed om te weten dat de ene dag nu eenmaal beter gaat dan de andere.”

Hoe zit het met jouw zelfliefde? Doe de test en beantwoord deze 12 vragen

Goed om in je oren te knopen dat niet alles goed altijd goed en ei te zijn, dus! Daarom schreven we eerder een pleidooi voor een ‘voel-je-k*tdag’.

3. Je leven hoeft niet perfect te zijn om van jezelf te houden

Hoe zouden je vrienden met je omgaan als je je niet goed voelt? Zouden ze lief of juist streng tegen je praten? Grote kans dat ze juist met compassie en liefde met je in gesprek gaan.

Hoe doe je dat bij jezelf als alles even niet op rolletjes loopt? Ben je ook in staat om met liefde en compassie naar jezelf te kunnen kijken, ook als het even niet zo lekker loopt?

5 dingen die gebeuren als je meer zelfliefde gaat ontwikkelen

“Erachter komen dat dat perfectie geen vereiste is voor liefde van anderen of van jezelf is dé gateway naar meer zelfacceptatie en liefde,” meent Adia Gooden, psycholoog en TED-Talk-spreker.

4. Blijf het als prioriteit zien

Blijf jezelf eraan herinneren dat het ervaren van zelfliefde de moeite altijd waard is. Echte zelfliefde is namelijk in staat om je leven behoorlijk positief te beïnvloeden. Je zult jezelf minder vergelijken met anderen, minder bevestiging van buitenaf hebben en minder kritisch naar jezelf kijken.

En willen we dat niet stiekem allemaal?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️