Fleur Broeders
Fleur Broeders Psyche 26 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Hoe zit het met jouw zelfliefde? Doe de test en beantwoord deze 12 vragen

We horen vaak genoeg dat zelfliefde erg belangrijk is. Want hoe kan je van iemand anders houden, als je dat niet van jezelf doet? Jouw zelfliefde test je heel gemakkelijk, namelijk door deze 12 vragen te beantwoorden. 

Zelfliefde kan veel invloed hebben op de hoeveelheid geluk die je voelt, gevoel van tevredenheid met het leven en je persoonlijke welzijn. Er komt dus veel goeds als je leert om van jezelf te houden. Dit heeft allemaal te maken met dri3e verschillende elementen.

Bewustzijn, acceptatie en uitlijning

Die 3 elementen voor zelfliefde zijn zelfbewustzijn, zelfacceptatie en zelfuitlijning. Dit zijn belangrijke factoren. Hieronder een korte uitleg.

 • Zelfbewustzijn: je bent je bewust van jouw interne ervaringen, gedachten, emoties, sensaties, voorkeuren, waarden, intuïties, middelen, doelen etc.
 • Zelfacceptatie: dit is volledige erkenning en acceptatie van zelfrelevante kenmerken en ervaringen, zonder oordelen. Je ziet deze kenmerken als een deel van jezelf en iets wat je toebehoort.
 • Zelfuitlijning: je gebruikt je zelfkennis om jezelf te gedragen op een authentieke manier. Een manier die jouwzelf weerspiegelt en je behoeften vervult.

We ontdekten een bijzondere manier voor het creëren van meer zelfliefde

Deze drie elementen zijn nodig om zelfliefde te vinden. Je hebt ze ook écht alle drie nodig. Bewustzijn zonder acceptatie kan bijvoorbeeld zorgen voor zelfhaat of -beschadiging.

Test jouw zelfliefde

Met de volgende vragen kom je er makkelijk achter hoe het zit met die zelfliefde. Dat doe je door je antwoorden een cijfer te geven. Dit kan je doen met de volgende scores: sterk mee oneens (1); niet mee eens (2); enigszins mee oneens (3); niet mee eens of oneens (4); enigszins mee eens (5); ermee eens (6) en sterk mee eens (7).

Behandel jij jezelf met compassie? Zo breng je zelfliefde in de praktijk

Hou deze scores bij op een papiertje. Er is alleen één opmerking: bij vraag vier moet je omgekeerd scoren. Ben je er klaar voor? Beginnen maar!

De vragen:

 1. Ik heb een diep begrip van mijzelf
 2. Het is makkelijk voor mij om mezelf te identificeren en te begrijpen hoe ik me op een bepaald moment voel
 3. Ik weet wie ik ben
 4. Ik verbaas me vaak over hoe weinig ik van mezelf begrijp
 5. Ik probeer mezelf niet de veroordelen
 6. Wanneer ik dingen over mezelf te weten kom die ik niet leuk vind, probeer ik die dingen te accepteren
 7. Als ik een gevoel of overtuiging heb die ik niet leuk vind, dan probeer ik het te accepteren als een deel van mijzelf
 8. Ik kan mezelf makkelijk vergeven voor mijn fouten
 9. Ik vind kleine manieren om ervoor te zorgen dat mijn leven de dingen weerspiegelen die belangrijk voor mij zijn
 10. Ik besteed tijd om ervoor te zorgen dat ik handel op de manier die een weerspiegeling is van wie ik ben
 11. Ik probeer ervoor te zorgen dat mijn acties gelijk zijn met mijn waarden
 12. Ik probeer ervoor te zorgen dat mijn relaties met andere mensen mijn waarden weerspiegelen

Resultaten zelfliefde-test

En, is het gelukt? Je hebt in ieder geval een eindscore als het goed is. De eerste vier vragen gaan over zelfbewustzijn, de volgende vier gingen over zelfacceptatie en de laatste vier waren gerelateerd aan zelfuitlijning.

Hoe hoger je score, hoe hoger je zelfliefde. Als je een lage score hebt, dan kan het zijn dat je niet zelfbewust bent, jezelf niet accepteert of niet handelt met je gevoelens, overtuigingen, waarden en doelen.

De mythes over zelfliefde

Een positieve uitkomst is natuurlijk ideaal, voornamelijk door de positieve gevolgen die zelfliefde met zich meebrengt. Denk aan betere emoties, tevredenheid in je leven, bloei, helderheid en betekenis.

Wanneer je geen zelfliefde ervaart, heb je meer kans op negatieve emoties. Voorbeelden zijn verdriet, woede, verwarring en stress. Wat ook mogelijk is, is het gevoel dat je leven geen betekenis of doel heeft. Als dit bij jou het geval is, ga dan opzoek naar jouw zelfliefde. BEDROCK schreef eerder al over zelfliefde. Zó leer om een mooi begin te maken!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️