Eva Spigt
Eva Spigt Psyche 26 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Wat de relatie met je vader of moeder zegt over hoe jij in het leven staat

Ben jij benieuwd waarom je doet zoals je doet? Bijvoorbeeld waarom je liefdesleven niet lekker loopt of de bewijsdrang die je hebt naar de buitenwereld. De relatie met jouw vader en moeder heeft hier veel invloed op. Met een familie-opstelling kan je hier inzicht in krijgen en de balans weer herstellen.

Marjan de Haan, coach en expert familie-opstellingen, legt uit hoe dit werkt.

De band met je ouders

Het klinkt best logisch maar wist je dat jij voor de helft je vader bent en voor de helft je moeder? Misschien wil je dat helemaal niet maar die nare trekjes die een van je ouders heeft, zitten waarschijnlijk ook in jou. Als je dit afwijst, wijs je helaas dus ook een deel van jezelf af. Als je een verstoorde relatie hebt met (een van) je ouders, kan dat komen omdat er iets niet klopt met betrekking tot de plek die je inneemt in het familiesysteem.

De relatie met je moeder

Marjan legt uit: ‘’De plek die jij inneemt ten opzichte van je moeder, zegt bijvoorbeeld veel over voeding en daardoor over de relatie die je hebt ten opzichte van geld, kracht, liefde en de energie hiervan.’’ Hoe jij dus verbonden bent met je moeder, zegt veel over het maximale vermogen om je te verbinden met anderen.

Als het niet lukt om doelen te behalen, werk dat niet lekker loopt of relaties die niet lang stand houden, kan je kijken naar de relatie met je moeder, die een spiegel is van hoe jij je met het leven verbindt. Als je deze afwijst, kan je door het leven ook vaak afgewezen worden. Dit wordt dan een herhalend patroon.

Familie-opstellingen: hoe gaat het eigenlijk in z’n werk en wat kan je eruit halen?

Als jij je moeder kan aannemen voor wie ze is, met andere woorden dat jij je door haar kunt laten ondersteunen in de zin van dat ze achter je staat, kan de levensenergie weer gaan stromen en ben je in staat om diepere connecties aan te gaan. Door je weer verbonden te voelen met je moeder, zal je leven er anders uit gaan zien. Misschien komt wel je droombaan op je pad of kom je spontaan de liefde van je leven tegen.

De relatie met je vader

‘’De relatie met je vader zegt juist meer over begrenzen, daadkracht en manifesteren. De rol van je vader is veel aardser.’’ legt Marjan uit. Als de vader zijn verantwoordelijkheid binnen het gezin neemt, gaan de kinderen met veel vertrouwen de wijde wereld in om daar een plekje te veroveren.

Bij een verstoorde relatie met een vaderfiguur, wordt dat lastiger. Dat uit zich in verminderde daadkracht, intuïtie en geaard zijn. Je gaat op zoek naar erkenning en hebt daardoor een enorme bewijsdrang met misschien een burn-out tot gevolg.

https://www.bedrock.nl/plek-fontein-familie-opstellingen/

Het tegenovergestelde kan ook gebeuren, dat je maar een beetje blijft drijven en moeite hebt met het maken van de juiste keuzes omdat je daadkracht-loos wordt. Herstel je de positie van je vader, dan kan je bewijsdrang ineens omgezet worden naar een natuurlijke dadendrang. Je werkt niet meer voor de bevestiging van buitenaf en je wordt minder gevoelig voor de mening van de buitenwereld. Dat geeft rust en meer zelfvertrouwen.

Hoe kun je deze relaties weer herstellen?

Een mooie manier om de relaties met je ouders te herstellen, is door een familie-opstelling te doen. Niet alleen worden patronen zichtbaar, ook wordt er tijdens zo’n opstelling iedereen op zijn rechtmatige plek terug gezet. Bij een opstelling verander je posities en kan je zelf voelen hoe het zou zijn als je situaties en mensen anders zou opstellen.

Deze invloed kan de band met je vader hebben op je liefdesleven

Zo’n familieopstelling kan nog lang doorwerken in het onderbewuste. Doordat je inzicht hebt gekregen in een bepaald probleem, terugkerende patronen, of situatie tussen jou en je ouders, zal jij je vanzelf anders gaan gedragen en opstellen binnen dat systeem. Enne… als jij je anders opstelt, zullen anderen volgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️