Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 27 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

Niet vooruit te branden vandaag? 5 tips voor een energieboost

Sommige mensen worden geboren met een ochtendenergie waar je U tegen zegt. Nu is helaas niet iedereen gezegend met een onophoudelijke lading energie in de ochtend *ahum* en hebben sommigen nu eenmaal wat meer opstarttijd nodig voordat je een fatsoenlijk gesprek aan kunnen gaan en het brein op volle toeren draait. Nu is onze maatschappij voornamelijk ingericht op ochtendmensen (kijk maar naar alle 9 tot 5 banen), dus kan een energieboost soms bést handig zijn in de ochtend.

Met onderstaande tips word je ‘s ochtends in elk geval al een stuk energieker wakker.

Wakker worden met meer energie

De één is van nature meer een ochtendochtend mens dan de ander en dat is ok, maar mocht je ‘s ochtends toch iéts energierker wakker worden, probeer deze tips dan eens:

1. Slaap is heilig

Hij is een beetje voor de hand liggend, we know, maar daardoor niet minder sterk. Onderzoek na onderzoek én uiteraard gewoon de praktijk wijst uit dat slaap het ultieme middel is op je uitgerust te voelen.

Slaap heeft daarnaast niet alleen invloed op hoe energiek je wakker wordt, maar ook op je concentratievermogen, focus en je geheugen. Zorg dat je tenminste 7-8 uur slaap per nacht haalt. Verruil je Netflix-ritueel net voor het slapen gaan liever voor een boek. En ook: ga eens iets eerder naar bed.

Als avondpersoon pur sang heb ik de grootste moeite met naar bed gaan als ik nog niet moe ben (helemaal als het nog niet donker is, zoals nu in de zomer), maar toch merk ik elke keer weer het verschil als het me wél een keertje lukt op tijd me bed in te duiken. Wedden dat ook jij dan een stuk uitgeruster wakker wordt?

2. Stop voor altijd snoozen

Het lijkt zo heerlijk om nog héél even door te slapen, want dat kan bést. Zet dan voortaan je wekker liever iets later en verzamel al je moed bij elkaar om je telefoon weg te leggen en uit je bed te komen. Je zal jezelf dankbaar zijn voor de dag.

Wist je namelijk dat heel wat lichaamsenergie verliest door in de ochtend te snoozen en steeds een paar minuten bij te slapen en weer wakker te worden? Snoozen zorgt voor kortetermijn resultaat, maar na een tijdje zul je merken dat je dag juist hartstikke sloom doorkomt. Zonde!

Tip: leg je telefoon aan de andere kant van je kamer zodat je moet opstaan om je wekker uit te zetten in plaats van in bed kan blijven liggen.

3. Ga voor een koude douche

Een koude douche is misschien wel één van de beste manieren om voor een directe energieboost te zorgen. Het koude water heeft heel veel fysieke en mentale gezondheidsvoordelen, zo schreven we al eerder. Door een plens koud water in je gezicht (of nog beter: over je hele lijf) te krijgen, komt je lichaam direct in een aan-straat en voel je je direct ready to go. 

Nog niet helemaal klaar voor een minutenlange koude douche? We got you. Probeer eerst eens gewoon lekker te douchen en wanneer je klaar bent, draai je het warme water dicht en brengt de douchekop naar je gezicht. Zo is in elk geval je hoofd wakker. Je kan het koude water nog over je ledematen spoelen en zo kan je steeds een stapje verder gaan.

Zo weet je dat je de dag geheid met 1-0 begint! En dat voordat je überhaupt bent aangekleed. Score!

4. Champions breakfast & lunch

Voeding is dé energiebron voor je lichaam, dus kan je daarmee hartstikke makkelijk je energiepijl beïnvloeden, zowel positief als negatief. Wie ‘s ochtends zwaar eet, met snelle koolhydraten (zoals wit brood met kaas of hagelslag) krijgt daarna geheid een energiedip.

Hetzelfde geldt overigens voor de lunch. Zorg voor een gezond, voedzaam én natuurlijk lekker ontbijt, en lunch. Onthoud: elke maaltijd moet bestaan uit koolhydraten, vetten en eiwitten. Ga voor deze havermoutkoekjes met pecan en kokos of begin je dag eens met groente. Geen idee hoe? Op deze manier voeg je meer groenten toe aan je ontbijt

5. Sporten

Met weinig dingen genereer je zoveel energie als met een flinke work-out. Je lichaam maakt bij een flinke work-out gelukshormonen aan die ook je energiepijl beïnvloeden en dat terwijl je je dus óók heerlijk voelt.

Nu thuiswerken steeds vaker de standaard is, is een ochtend rondje rennen of een sportklasje nóg makkelijker. Dus hop, waar wacht je nog op?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️