Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Watch 12 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

The Tinder Swindler op Netflix: een bizar maar waargebeurd verhaal over manipulatie

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer tippen we The Tinder Swindler: een maf maar waargebeurd verhaal dat onmiddellijk vragen oproept.

The Tinder Swindler gaat over Simon Leviev die vrouwen via ‘s werelds populairste dating-app Tinder oplicht. Door zich online als rijke jetsetter en diamanthandelaar voor te doen, weet hij vrouwen in te palmen en miljoenen dollars te ontfutselen.

Wraak beluste slachtoffers

Nu zinnen de slachtoffers op wraak. Inmiddels is Simon Leviev verbannen van Tinder, maar na deze Netflix-documentaire denk je wel even twee keer na voordat je met een wildvreemde gaat daten via internet. In zekere zin doet het een beetje denken aan de hedendaagse versie van The Serpent, de op waarheid gebaseerde Netflix-serie die we eerder tipten in de context van psychologische manipulatie.

Zó herken je ‘negging’ (een vorm van emotionele manipulatie)

En met hedendaags bedoelen we ook écht hedendaags. Het verloop van wat er met de vrouwen in kwestie gebeurt kun je namelijk nog volop volgen via hun Instagram-kanalen, net als tot voor kort het leven van Simon Leviev zelf. En dat maakt dat The Tindler Swindler nog een extra staartje krijgt, ook nadat de aftiteling van de docu over je scherm rolt.

The Tinder Swindler roept heel wat vragen op

Tussen de regels door lees je misschien al dat Simon Leviev dus nog op vrije voeten rondloopt. Juist: hoewel deze man tientallen vrouwen heeft opgelicht, heeft hij dit in feite niet op een strafbare manier gedaan.

De vrouwen hebben Simon immers vrijwillig hoge sommen geld geschonken, hoe ondenkbaar dat als buitenstaander ook lijkt. Dat illustreert precies de psychologische tweestrijd waarin je als kijker continu vervlochten zit. Moet je nou empathie voelen voor de vrouwen, of waren ze gewoon naïef en op geld belust? Hoe kunnen intelligente vrouwen na amper een maand contact al zulke grote geldbedragen overmaken aan een zogenaamde nieuwe liefde?

In ieder geval laatThe Tinder Swindler nog maar eens het gevaar van psychologische manipulatie zien. Als je niet beter wist, zou je denken dat The Tinder Swindler pure fictie is, verzonnen door een creatief brein. De realiteit is dat ‘t een verhaal is van hier en nu, wat iedereen zou kunnen overkomen. Of misschien – als je je maar alert genoeg blijft – toch niet bij jou?

Gaslighting: zo herken je deze vorm van manipulatie

Bekijk hieronder de volledige trailer van The Tinder Swindler:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️