Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 11 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

10 simpele manieren om dagelijks geld te (be)sparen

Alle kleine beetjes helpen, zeggen ze ook wel. Deze 10 manieren om dagelijks geld te sparen laten zien dat kleine aanpassingen in je dagelijkse gewoonten inderdaad een wereld van verschil kunnen maken.

Voeg deze gewoonten aan je dag toe. Op deze manier kies je er elke dag voor om van sparen een prioriteit te maken.

Dagelijks sparen

Dagelijks een klein bedrag besparen lijkt geen wereld van verschil te maken. Maar tel je al die kleine beetjes bij elkaar op, dan kom je op de lange termijn op een aardig bedrag uit. Vind je het moeilijk om dat voor je te zien? Deze daily savings calculator geeft het mooi weer.

1. Track je dagelijkse uitgaven

Neem elke dag even een minuutje de tijd om je uitgaven te noteren in een notitieboek of een Excel-sheet. Je kunt ook een budget app gebruiken. Sparen is immers moeilijk als je geen idee hebt waar je geld eigenlijk heen gaat. En eerlijk is eerlijk: de meesten van ons hebben geen idee.

2. Stel uitgaven uit

Sta je op het punt om een uitgave te doen? Spreek dan met jezelf af dat je 48 uur (of zelfs nog langer) wacht. Zo voorkom je impulsaankopen. Omdat je na 48 uur nog steeds graag het product wil kopen, weet je zeker dat je er achteraf geen spijt van gaat hebben. Veel uitgaven doe je uiteindelijk niet, waardoor je gemakkelijk dagelijks kunt sparen.

Maakt geld eigenlijk gelukkig? Een gelukspsycholoog vertelt

3. Houd prijzen in de gaten

Zelfs als iets al heel lang op je wensenlijstje staat, kun je hierop besparen. Er bestaan gelukkig veel verschillende tools die de prijzen voor je in de gaten houden en een seintje geven als iets is afgeprijsd.
Must read: Elke week een nieuwe outfit? Dit is de (verborgen) impact van kleding op het milieu

4. Ken je triggers

Als je een slechte dag hebt, is het verleidelijk om jezelf te trakteren. Bedenk daarom andere manieren die je goed laten voelen, maar geen geld kosten om dagelijks te sparen. Denk hierbij aan een rondje hardlopen, je favoriete spelletje of afspreken met een vriend(in).

5. Zet thuis koffie

Hoe vaak haal jij een coffee to go, koop je een lunch of bestel je ‘s avonds eten? Al deze kosten kunnen op jaarlijkse basis aardig optellen.

Ter illustratie: één keer per week een koffie van €3 kopen, lijkt misschien niet het benoemen waard, maar op jaarbasis bespaar je toch 156 euro als je thuis koffie zet. Kijk eens kritisch naar je uitgaven en vraag je af of je dit soort luxe dagelijkse uitgaven niet kunt inperken.

https://www.bedrock.nl/maakt-geld-gelukkig-2/

6. Kook met producten uit het seizoen

Groenten zijn helaas best prijzig, maar je kunt besparen op je boodschappen door voornamelijk seizoensgroenten te kopen. Deze zijn vaak goedkoper omdat ze van Nederlandse bodem komen en niet geïmporteerd zijn. Seizoensgroenten in januari zijn bijvoorbeeld: pompoen, pastinaak, spruiten, boerenkool en winterpeen.
Lees ook: De seizoensgroentenwijzer: dit zijn de seizoensgroenten voor april

7. Koop aanbiedingen (die je nodig hebt)

Een andere manier om dagelijks te sparen is door de aanbiedingen te checken bij je favoriete supermarkt en daar je maaltijden omheen te plannen. Producten die je kunt invriezen (zoals vleesvervangers) zijn ook handig om in bulk te kopen als ze in de aanbieding zijn.

Pas wel op: koop alleen aanbiedingen die je echt nodig hebt. Anders bespaar je natuurlijk in feite niets.

8. Zet de thermostaat een graadje lager

Milieu Centraal deelde vorig jaar dat je ongeveer €100 per jaar bespaart als je de verwarming een graadje lager zet. En dat was zelfs voordat de energieprijzen zo de pan uit rijzen. Heb je net een nieuw contract afgesloten of heb je een variabel tarief? Dan bespaar je misschien zelfs twee keer zoveel.

9. Verdiep je in persoonlijke financiën

Al kijk je elke dag één YouTube-video, lees je één artikel zoals dit of lees je één pagina uit een boek; je zorgt er elke dag voor dat je net wat wijzer bent op het gebied van persoonlijke financiën. Dat helpt je niet alleen dagelijks te sparen, maar ook vermogen op te bouwen in het algemeen.

Spullen, carrière, geld en vrienden: wat heb je eigenlijk nodig om gelukkig te zijn?

10. Dagelijks sparen

Dé manier om dagelijks te sparen? Dat is door letterlijk dagelijks te sparen. Al is het een euro. Zo houd je sparen on top of mind. Dit kan je op verschillende manieren aanpakken. Spaar bijvoorbeeld elke dag je wisselgeld in een spaarpot (of beleg het met Peaks). Als je geen cash geld hebt, kun je het ook digitaal doen.

Zet hiervoor een dagelijkse reminder in je agenda.Je kunt ook dit trucje gebruiken, waarbij je elke dag spaart en aan het einde van het jaar €1.500 bij elkaar hebt gekregen.

Lukt het jou? We zijn benieuwd!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️