Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Betere wereld 12 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

De seizoensgroentenwijzer: dit zijn de seizoensgroenten voor april

Wie duurzaam in de keuken wil staan, kan zich maar beter goed informeren over de seizoensgroenten. Wij leggen uit waarom seizoensgroenten een geweldige keuze zijn én bieden het ultieme overzicht van de groenten die nú in seizoen zijn.

Koken met seizoensgroenten is om heel veel redenen een erg goed idee.

Waarom seizoensgroenten?

Ten eerste zijn seizoensgroenten simpelweg lekkerder dan groenten die niet in het seizoen geteeld zijn. Dat komt omdat de groenten in optimale omstandigheden geteeld werden en omdat ze een veel minder lange reis naar ons bord moeten afleggen. Je kiest dus de smaakvolste groenten van de hele supermarkt uit. We like.

Ten tweede zijn seizoensgroenten een duurzame keuze. Wie bijvoorbeeld ’s winters aardbeien wil kweken, zal daarvoor tropische omstandigheden moeten nabootsen die erg veel (onnodige) warmte-energie kosten. Een alternatief om ’s winters tropisch fruit naar hier te brengen, is door ze naar hier te transporteren, maar dat kost erg veel brandstof (zeker als wanneer ze met een vliegtuig worden getransporteerd!). We kiezen dus liever voor fruit dat dichtbij huis groeit en dat in seizoen is.

Lees ook: Koken met seizoensgroenten: de lekkerste recepten voor de herfst

Ten derde krijg je veel meer voedingsstoffen binnen, net omdat het op het juiste moment wordt geoogst. Producten die niet in seizoen zijn en dus van ver moeten komen, worden vroegtijdig geoogst waardoor er minder voedingsstoffen aanwezig zijn.

Tot slot zijn seizoensgroenten een stuk goedkoper omwille van de beperkte energie die nodig is om ze te telen. Need we say more?

Seizoensgroenten april

3 keer A

3 keer A, als in: aardappelen, andijvie en asperges. Lekker makkelijk! We helpen je alvast op weg met deze rösti van geraspte aardappel met saffraanyoghurt en deze lentequiche met asperges en prei.

Ga voor groen en rood

De groene groenten die deze maand in seizoen zijn zijn: groene selderij, prei en spinazie. Ook radijs en rode biet zijn deze maand duurzame keuzes. Ga bijvoorbeeld voor deze gezonde spinaziechips of deze preisoep met venkel. Allebei toppers!

Probeer ook deze groenten eens

Tot slot vullen bloemkool, paddenstoelen, raapstelen, uien en witlof het lijstje aan. Inspiratie nodig? Met deze bloemkoolsteak of deze pastei van paddenstoelen en zoete aardappel kan je nooit missen.

En wie een geheugensteuntje nodig heeft, kan deze afbeelding printen en een mooi plekje geven in de keuken. You’re welcome!

seizoensgroenten april

Meer over duurzaam koken?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De seizoensgroentenwijzer: dit zijn de seizoensgroenten voor april
Sluiten