Eva Spigt
Eva Spigt Welzijn 26 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

5 natuurlijke manieren om minder last te hebben van hooikoorts

Oeh la la… de lente, de fijnste periode van het jaar! Het zonnetje dat steeds warmer wordt, die heerlijke warme avonden en al het gewas dat lekker in bloei staat. En jij? Jij snottert je een weg door deze periode. Help! Hoe overleef jij hooikoorts?

Wij zetten vijf natuurlijke manieren op een rij zodat je minder last hebt van een kriebelende neus en waterige ogen.

Wat is hooikoorts?

Als je hooikoorts hebt, ben je allergisch voor stuifmeel van planten, grassen of bomen. Je hebt jeukende of tranende ogen, een verstopte neus, je niest veel en je kan het benauwd hebben of bent moe. Het verschil met een verkoudheid is dat de klachten dan na een paar dagen afnemen.

Bij hooikoorts neemt het niezen juist toe in de loop van de dag. Jeuk aan je neus is typisch iets voor hooikoorts.

Hooikoorts: hoe werkt het en wat kun je er tegen doen?

Het goede nieuws is dat de meeste hooikoorts patiënten eroverheen groeien. Dit is wel pas tussen de 10 – 30 jaar na het ontstaan van hooikoorts. In de tussentijd kan je deze vijf natuurlijke manieren proberen.

1. Probeer kruidenthee

Wist je dat diverse soorten kruidenthee werken tegen hooikoorts? Brandnetelthee, kamille- en zoethout thee zijn een perfect remedie. Ze bevatten antioxidanten en antihistamines. Ook geeft het verlichting bij een verstopte neus. Ben je geen fan van deze kruiden? Je kan ook kamilleolie inhaleren of in de huid masseren.

2. Vitamine C is je redding

De lichaamseigen stof histamine zorgt ervoor dat je lichaam een allergische reactie geeft op boom- of graspollen. Dit stofje geeft het signaal aan je hersenen en afweersysteem. Wat je kunt doen om de aanmaak van histamine af te remmen? Neem vitamine C.

Dit lijkt de aanmaak van dit stofje af te remmen waardoor je minder snel symptomen krijgt zoals een kriebelende neus of traanogen. Neem twee weken lang twee gram vitamine C om de hoeveelheid aan histamine in je bloed met 40 procent te verlagen. Je kunt tabletten nemen of een neusspray.

3. Eet ui en knoflook

Gelukkig niet rauw hoor. Je kunt knoflook en ui gewoon toevoegen aan je maaltijden als natuurlijke remedie tegen hooikoorts. Er zit namelijk quarcetine in knoflook en uit, een histamine-remmende stof wat helpt tegen allergische reacties. Verwerk een beetje knoflook en ui in je stoofpotje soep of pastasaus en je hebt minder kans op een snotterige neus of tranende ogen.

4. Probeer lokale honing

Wist je dat lokale honing bijna werkt als een soort inenting tegen hooikoorts? In zoektocht naar honing komen bijen in aanraking met stuifmeel waar mensen met hooikoorts een allergische reactie op geven. Deze pollen die bijen oppikken, komen in de lokale honing terecht waardoor het een .. middel wordt om resistentie tegen deze pollen op te bouwen.

Doe dus dagelijks een beetje honing door je thee of kwark tegen je pollen allergie. Let er dus wel op dat het om de lokale honing gaat.

5. Smeer vaseline

Creëer een beschermlaagje rond je oogharen en neusgaten met een dun laagje vaseline. Dit vormt een beschermlaag voor je slijmvliezen doordat de pollen aan je slijmvliezen blijven hangen. Zo kunnen ze ook geen allergische reactie geven. Neem dus een potje vaseline mee als je de deur uitgaat.

Ga naar de huisarts

Zijn je wimpers te zwaar geworden van de vaseline en stink je een uur in de wind van alle knoflook en ui? Een afspraak bij de huisarts is ook zo gemaakt. Zo kan je alsnog zonder snotterige ogen genieten van de lente.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️