Vega Vrijdag: geroosterde knoflooksoep met groene kruidenolie

Je valt bijna achterover als je leest hoeveel gezondheidsvoordelen knoflook heeft. Alle reden dus om vaker een teentje knoflook in je eten te verwerken óf om deze geroosterde knoflooksoep met groene kruidenolie (van zusje Culy) te maken. Extreem lekker en dus super gezond.

Wil je deze soep veganistisch houden? Gebruik dan groentebouillon (ook lekker met paddenstoelenbouillon) en plantaardige room. Wij kunnen de haverroom van Oatly bijvoorbeeld warm aanbevelen.

geroosterde knoflooksoep
Bron: Culy

Benodigdheden voor 6 personen

  • 3 bollen knoflook
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • Paar blaadjes verse salie, fijngehakt
  • Takje rozemarijn
  • 1 grote aardappel, geschild en in blokjes
  • 1 blikje cannellinibonen van 400 gram
  • 950 ml bouillon
  • 120 ml room
  • Olijfolie en/of boter
  • Zout & peper

Ben je net vegan? 7 belangrijke tips voor beginners

Voor de groene kruidenolie:

  • 120 ml neutrale olie
  • 25 gram bieslook, fijngehakt
  • Handje verse salie
  • 1 takje rozemarijn, alleen de naaldjes
  • Zout & peper

Geroosterde knoflooksoep

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Halveer de 3 bollen knoflook overdwars. Leg ze op een stuk aluminiumfolie op een bakplaat. Besprenkel aan de snijkant met olijfolie en wat zout. Pak ze individueel in in stukjes aluminium en rooster de knoflook in ongeveer 50 minuten. Laat kort afkoelen, tot ze handelbaar zijn.

Verwarm de olijfolie en/of boter in een soeppan. Knijp de zoete geroosterde pulp uit de knoflookbollen en voeg dat toe aan de pan, samen met de sjalot. Voeg een snufje zout toe en laat 5 minuten zachtjes bakken.

Vegan ravioli met kaas-walnotenvulling, paddenstoelen en groene kruidenbotersaus

Doe het takje rozemarijn en de gehakte salie erbij en laat een minuut meebakken. Blus dan af met de bouillon en voeg de aardappel en cannellinibonen toe. Breng aan de kook, zet het vuur dan op medium en laat 20 minuten sudderen.

Maak ondertussen de kruidenolie: doe daarvoor alle ingrediënten in een keukenmachine. Maal tot een gladde, groene olie. Zeef de olie eventueel voor een nóg mooier resultaat.

Als de aardappel gaar is, kun je het takje rozemarijn eruit vissen en de soep pureren. Doe de soep daarna terug in de pan, voeg de room toe en warm nog even kort door. Breng op smaak met zout en peper.

Serveer de knoflooksoep met de groene kruidenolie en een goed stuk toast.

Enjoy!

Meer vega(n) recepten?

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Vega Vrijdag: geroosterde knoflooksoep met groene kruidenolie
Sluiten