Sophie Golbach
Sophie Golbach Psyche 26 mei 2022
Leestijd: 5 minuten

De grote autisme guide: alles wat je wilt weten

Autisme is een ingewikkeld onderwerp, waar heel veel over te vertellen is en waarover niet altijd alles op de meest simpele manier kan worden uitgelegd. In Nederland hebben ongeveer 200.000 mensen autisme, dus meer informatie is wel belangrijk. Dat is waar deze guide dan ook om draait.

Bedrock vertelt je alles wat je moet weten over autisme, van wat het precies is tot de wat de positieve kanten ervan zijn.

Wat is autisme?

Wereldwijd wordt er al lang veel onderzoek gedaan naar autisme, en ondanks dat er nog veel onbekend is, is er ook al veel wél bekend. Bijvoorbeeld dat het met erfelijkheid te maken heeft, en dat mensen met autisme zich eigenlijk op een andere manier ontwikkelen. Een ontwikkelingsstoornis dus.

Die andere ontwikkeling kan ervoor zorgen dat mensen met autisme tegen bepaalde dingen aanlopen. Het is bijvoorbeeld moeilijker voor hen om prikkels te verwerken. Zij hebben als het ware geen filter op hun brein. Alles wat via de zintuigen binnenkomt, komt intenser binnen.

Lees verder → Wat is autisme eigenlijk? We spraken met twee deskundigen

Autisme bij vrouwen herkennen we minder goed

Het is zonde maar waar; autisme wordt bij vrouwen minder goed herkend dan bij mannen. Daarnaast krijgen mannen ook vaak eerder een diagnose. Hier zijn verschillende redenen voor, bijvoorbeeld dat vrouwen sociaal camoufleren. Dit houdt in dat vrouwen sociaal gedrag nadoen. Ook uit het zich bij vrouwen simpelweg anders.

Zoals je je misschien wel kan voorstellen kunnen de gevolgen van minder herkenning en een latere diagnose groot zijn. Je vraagt je bijvoorbeeld af waarom je het gevoel hebt dat je anders bent en waarom het je niet lukt om binnen een groep te passen.

Lees verder → Waarom autisme bij vrouwen minder goed wordt herkend

Dit moet je weten over autisme op de werkvloer

Rondom autisme op de werkvloer zijn er nog veel misverstanden, werkgevers zien het aannemen van werknemers die dit hebben soms als risico. Dat is jammer, want mensen met autisme kunnen trouwe, gemotiveerde of nauwkeurige werknemers zijn.

Vaak vallen aanpassingen op de werkvloer voor een werknemer met deze ontwikkelingsstoornis heel erg mee. Een rustige omgeving kan bijvoorbeeld al heel erg helpen, en hele grote aanpassingen zijn vaak niet nodig. Het belangrijkste is om te kijken naar wat die specifieke werknemer nodig heeft.

Lees verder → Autisme op de werkvloer: antwoord op belangrijke vragen

Daten met autisme

Dit is lastig genoeg, het valt niet mee om al die ongeschreven sociale regels uit te vogelen als je autisme hebt. Daten kan eng zijn, want je kan dichtklappen, en welke datingsite moet je nou eigenlijk gebruiken?

Er zijn datingsites voor mensen met een beperking, zoals Capido, maar ook algemene datingsites zoals Lexa. En om dat dichtklappen te voorkomen, kan je vooraf aan de date best even een aantal onderwerpen bedenken waar je het over wil hebben.

Lees verder → Daten met autisme: hoe doe je dat eigenlijk?

De positieve kanten

Mensen met de ontwikkelingsstoornis hebben over het algemeen moeite met sociale interactie, met het begrijpen van anderen en met flexibiliteit. Zijn er dan helemaal geen positieve kanten aan verbonden? Jawel.

Het is altijd belangrijk om te onthouden dat iedere persoon met autisme anders is. Toch zijn er wel punten die over het algemeen voor de meeste mensen gelden. Denk bijvoorbeeld aan punctualiteit of detailgerichtheid.

Lees verder → De positieve kanten van mensen met autisme: dit zijn ze

Spectrum

Het is belangrijk om te vermelden dat deze informatieverwerkingsstoornis in de hersenen voor iedereen anders is; het is een spectrum. Het kan zich dan ook op verschillende manieren en op verschillende niveaus van ernst uiten. Die verschillende maten van ernst hebben te maken met de mate waarin kenmerken van autisme voorkomen bij iemand.

Die verschillende gradaties kunnen ook de reden zijn dat iemand pas op latere leeftijd een diagnose krijgt. Het is dan duidelijk dat er iets anders is, maar omdat iemand een milde vorm heeft is het moeilijk om er precies de vinger op te leggen. Door de diagnose vallen de puzzelstukjes dan op z’n plek.

Je zou misschien denken dat het dagelijks leven makkelijker is voor iemand met een lichte vorm, maar dat is niet per se het geval. Mensen met een milde vorm doen vaak juist extra hun best om zo goed mogelijk te functioneren. Dat kost veel energie.

Kijktips

Wil je nog meer weten over autisme, nadat je alle bovenstaande informatie al hebt gelezen? Er zijn dan nog genoeg interessante series of documentaires over dit onderwerp die je zou kunnen kijken.

Mijn vriendin heeft autisme‘ is een documentaire gemaakt door Alwin Ritstier, waarin hij vertelt hoe het is om een relatie te hebben met een vrouw met autisme. Daarnaast komen er ook een psycholoog en een autismecoach aan het woord, die vertellen waarom veel vrouwen eerst vaak een verkeerde diagnose krijgen.

Van ‘Het beste voor Kees‘ heb je misschien wel gehoord. Kees Momma is 44 jaar en woont nog bij zijn ouders. Deze documentaire gaat in op de vraag wat er met hem gebeurt als zijn ouders de zorg voor hem niet meer kunnen volhouden.

In dit lijstje mag ‘Het is hier autistisch‘ van Filemon Wesselink ook niet ontbreken. In deze serie met 8 afleveringen interviewt Filemon mensen met deze ontwikkelingsstoornis en volgt hij hen in hun dagelijks leven.

Wil je meer weten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️