Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 9 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Als je je in een groep bevindt, functioneer je minder goed volgens onderzoek

Goed nieuws voor alle loners onder ons: het blijkt dus écht zo te zijn dat je minder goed functioneert in een groep. Een groepsdynamiek heeft namelijk invloed op je cognitieve functies en je IQ. Vooral vrouwen schijnen er gevoeliger voor te zijn. 

Het onderzoek werd gedaan in kleine groepjes en wat bleek? Vergaderingen of besprekingen met anderen maakten de respondenten minder intelligent. Wanneer je een probleem probeert op te lossen in een groep, verlies je daarbij ongeveer 15 procent (!) van je IQ.

Vergaderingen kunnen je dommer maken

Voor het onderzoek werden mensen die in groepjes werken onderzocht nadat ze feedback kregen op een IQ test. In eerste instantie werden respondenten aan elkaar gematcht met hetzelfde IQ. Daarna werden ze in kleine groepjes geplaatst en werd er gekeken naar hun cognitieve functies. Cognitieve functies zijn de mentale activiteiten die zorgen voor bewustzijn, begrip, intelligentie, concentratie, oriëntatie, voorstelling, zelfwaarneming, probleemoplossend vermogen, beslissingsvermogen en geheugen. De resultaten werden vervolgens aan hen laten zien.

Er bleek een drastische daling in IQ’s. De professor van het onderzoek, Read Montague, meent dat het te maken heeft met sociale feedback.

Dit zijn de 5 groepen mensen die iedereen nodig heeft (voor een rijk en gelukkig leven)

Het zou liggen aan de kleine ‘sociale’ signalen die mensen zenden en ontvangen in een groepsdynamiek. Vooral vrouwen bij gebeurt dat, blijkt uit het onderzoek.

Ook in het echte leven

Hoewel in dit onderzoek feedback als gespreksonderwerp werd gebruikt, meent professor Montague dat dit in het echte leven ook zo gebeurt. Je zou dus minder intelligent worden wanneer je iets bespreekt met elkaar.

Dat je IQ daalt wanneer je in een groep bent, zou ook te maken kunnen hebben met dat iemand met een hogere functie jou de feedback geeft waardoor je ‘dichtklapt’. We zouden ons dan bewust worden van onze sociale status en dat heeft effect op ons IQ. Want als je het gevoel hebt een ‘lagere status’ te hebben, daalt je IQ blijkt uit deze resultaten.

Professor Montague: “You may joke about how committee meetings make you feel brain dead, but our findings suggest that they may make you act brain dead as well.”

Wat de precieze oorzaak ook is, op de één of andere manier functioneren we dus minder goed in groepen. Zo krijgt hersendood ineens een wel héél letterlijke betekenis.

Meer lezen over het brein?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Als je je in een groep bevindt, functioneer je minder goed volgens onderzoek
Sluiten