Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 1 feb 2023
Leestijd: 5 minuten

Onmogelijke liefde loslaten: 6 tips die het makkelijker maken

Onmogelijke liefde overkomt je en is tergend pijnlijk. Bijna iedereen krijgt er mee te maken, maar het loopt altijd fout af en dat weet je. Je hart maakt een sprongetje als je aan de persoon in kwestie denkt. Hoe erg je je best ook doet; hem of haar vergeten lukt niet. Nooit niet.

Ook al laat hij of zij een vuurtje in jou branden, je bent te vaak gekwetst. Jij zou alles opgeven, maar weet ook dat dit niet wederzijds is. De ander heeft je laten vallen, tegen je gelogen of je gemanipuleerd. Deze persoon maakt je kapot. En toch stopt de wereld even als je aan hem of haar denkt.

Onmogelijke liefde loslaten

Je weet niet wat je moet doen als hij of zij langskomt, maar uiteindelijk ga je weg zonder deze lover. Je hebt geen keus want je weet dat er tegen je gelogen wordt. Het heeft gewoon tijd nodig om deze persoon uit jouw hoofd te krijgen. Want de pijn die je toen voelde, wil je nóóit meer ervaren.

De aantrekkingskracht van onmogelijke liefde

Hoe nuchter je ook bent, soms lukt het loslaten van onmogelijke liefde niet. Het kan zelfs zo zijn dat je jaren later nog steeds aan je ex of toenmalige liefje denkt. Hoe komt het dat je deze (voor jou) slechterik niet uit je hoofd krijgt? Wat bezielt je om hier keer op keer voor te vallen.

Dit heeft te maken met aantrekkingskracht, maar het is ook een stukje psychologie. Afwijzing van iemand waar je verliefd op bent stimuleert delen van het brein die worden geassocieerd met motivatie, beloning, verslaving en verlangen.

BEDROCK vroeg hoogleraar in de filosofie Berit Brogaard om een verklaring. Volgens Brogaard kan dit gedrag te maken hebben met de zogenaamde “percipieerde waarde van de ander.” Dat zit zo: als iemand niet geïnteresseerd in jou is, gaat de zogenaamde waarde van deze persoon omhoog. Deze persoon wordt zo “duur” dat we hem of haar “niet kunnen betalen.”

En dat heeft weer met de evolutie te maken. Het is volgens de hoogleraar gunstig om je voort te planten met een waardevolle partner. Ook kan het zijn dat je vaak met afwijzing te maken hebt gekregen (door je ouders of een andere liefde) en we zijn als mens geneigd om ons te gedragen op manieren die al bekend voor ons zijn. Onbeantwoorde liefde voelt in dit geval “normaal.” Vandaar dat het ook moeilijker is om afstand te nemen.

1. Soms komen mensen in je leven om je te leren hoe liefde niet werkt

Houd je niet vast aan valse hoop. In romantische films, sprookjes en verhalen overwint ware liefde altijd. Hoe erg de break-up ook is, zolang je er maar in gelooft komen twee geliefden altijd bij elkaar. Dit wordt ook wel het Hollywood effect genoemd.

Nu komt hier een nare wake-up call waar je me later dankbaar voor zal zijn: liefde is niet altijd voorbestemd en werkt niet altijd. Sommige mensen komen in je leven om te laten zien hoe liefhebben niet werkt. Het gevoel is er wel, maar om een gelijkwaardige relatie op te bouwen is er zoveel meer nodig. Vertrouwen, compassie, empathie, eerlijkheid en elkaar vrij laten om maar wat te noemen.

2. Bekijk hem of haar niet door een roze bril

Onmogelijke liefde zorgt ervoor dat je de dingen niet meer helder ziet, ofwel: door een roze bril. Hij of zij lijkt empathischer, liever, knapper en intelligenter dan dat hij of zij eigenlijk is. Terwijl als je realistisch bent, en dus die roze bril afzet, er van dat alles niet meer zoveel overblijft.

3. Neem afstand

Neem afstand van onmogelijke liefde. Loslaten is moeilijk, maar voor jullie is het onmogelijk om vrienden te zijn of om alleen al elkaars telefoonnummer te bewaren. Wis de persoon in kwestie uit je leven, hoe heftig dat ook klinkt. Als je wél het telefoonnummer hebt, kom je steeds  in de verleiding om te bellen.

Of wat denk je van Social Media, je bent zo uren kwijt met het scrollen door zijn of haar feed. Waarom zou je dat doen? Dat is toch pure zelfkwelling.

4. Denk niet meer aan jouw onmogelijke liefde

I know, dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Want de persoon in kwestie spookt juist irritant vaak door jouw hoofd. Terwijl dit er juist voor zorgt dat de aantrekkingskracht blijft. Dit noemt men ook wel met mere exposure effect. Hoe vaker je iemand ziet of hoe meer je aan iemand denkt, hoe aantrekkelijker hij of zij voor jou wordt.

Bekend maakt bemind. Dit is nog een reden om de vorige stap serieus te nemen! Wis alles wat met de ander te maken heeft. Gooi zelfs foto’s en brieven weg. Ze helpen je niet om de ander te vergeten… zorg dat je zo min mogelijk aan je onmogelijke liefde denkt, visualiseer desnoods dat je een denkbeeldig koordje tussen jullie twee doorknipt.

5. Knip het energetische koord door

Iedereen maakt zogenaamde energetische koorden om te communiceren met mensen van wie we veel houden of met wie we ons sterk verbonden voelen. Dit koord wordt ook aangemaakt tussen jou en de onmogelijke liefde.

Deze koorden kunnen energie met elkaar uitwisselen, maar na verloop van tijd kan het zijn dat de energie via deze koorden niet meer lekker stroomt. Het wordt zelfs belastend en je krijgt er negatieve energie door. Dit maakt het loslaten nóg lastiger.

Wat je dan kan doen is energetisch koorden doorknippen. De energetische band beëindigen waardoor de “lading” die aan deze connectie zit, weg gaat. Dit kun je in meditatie/visualisatie doen, letterlijk het knippen van koorden tussen jou en de ander persoon.

6. Het verboden woord

Dit klinkt wellicht een beetje gek, maar maak van zijn of haar naam een verboden woord. Dit is enorm belangrijk als je onmogelijke liefde echt los wil laten. Natuurlijk, als de relatie net voorbij is, mag je hierover praten om het een plekje te geven.

Toch heb je op een gegeven moment genoeg je hart kunnen luchten. Dan is het voor jezelf (en voor de mensen om je heen!) beter om de naam nóóit meer in jouw mond te nemen. Hoe minder je over hem of haar praat, hoe minder hij of zij in je gedachten zit en hoe eerder je door kan gaan met je leven.

Pas wanneer je durft los te laten en jezelf ontwikkelt ben je klaar voor een liefde die wél bij je past en goed voor je is.

 

Hoe het komt dat we onbereikbare mensen zo aantrekkelijk vinden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️