Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 9 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Deze winter geen zin in een dip? 5 tips voor een vrolijke winter

Oké, de winter is dan nog wel niet aangebroken, maar het koude weer staat al voor de deur. Voordat we deze winter wéér de bekende winterdip tegemoet gaan, is het tijd om ons mentaal voor te bereiden op het warme binnenseizoen. En wel met deze tips.

Zo ga je geheid een vrolijke winter tegemoet!

Tips voor een vrolijke winter

Een winterdip is real, zo schreven we al eerder. Mocht je denken dat winterdip weer zo’n typische term is die pas een paar jaar bestaat en vooral door ‘luie millennials’ wordt gebruikt: nope. Sterker nog, al rond 300 voor Christus werd er in boeken gespeculeerd over de invloed van seizoenen en zonlicht op onze fysieke en mentale gezondheid.

De remedie: opstaan met de zonsopgang en eerder stoppen met werken. Ook bestaat er tegenwoordig lichttherapie voor mensen die hier écht onder lijden.

Ook zijn er een aantal manieren om de winterdip ten minste iets te verzachten en hopelijk te voorkomen:

1. Ga voor power food

Ze zeggen niet voor niets ‘je bent wat je eet’. Van verse maaltijden boordevol vezels, goede vetten en eiwitten zitten, krijg je een gezonde dosis energie.

Ook zo moe? Dit zijn de beste slaaptips voor in de winter

Door voeding binnen te krijgen waar je lichaam energie van krijgt in plaats van enkel bezig is met het verwerken van moeilijk verteerbare maaltijden, creëer je meer energie in plaats van dat het je meer energie kost.

En natuurlijk: eat the rainbow!

2. Ga naar buiten

Lekker weer of niet, zorg dat je ook in de winter lekker naar buiten blijft gaan. Trek een dikke trui aan, doe een muts op en huis jezelf in je winterjas, maar blijf de natuur opzoeken of wandel na een lange dag lekker door je buurt en adem de frisse buitenlucht in.

Buiten zijn en bewegen doen mentaal en fysiek altijd goed.

3. Zorg voor een fijne routine

Voor iedereen werkt een routine anders, dus zorg ervoor dat je een fijne routine vindt die voor jou werkt. Of het nu een uitgebreide ochtendroutine is waarin je mediteert, beweegt en een rondje loopt of juist een routine voor aan het einde van de dag.

Als je een routine hebt die er zo ingebakken zit, dan hoef je er niet meer over na te denken en kan je zowat zonder na te denken de dingen doen die je instant goed laten voelen.

Waarom je Krav Maga wilt proberen (dé Israëlische zelfverdedigingssport)

In de winterperiode is het raadzaam om te zorgen voor een extra actieve routine waardoor je voor meer energie zorgt. Wandelen, bokslesjes of een rondje hardlopen. Let’s go!

4. Slik Vitamine D bij

Wist je dat we het hele jaar door eigenlijk vitamine D zouden moeten bijslikken omdat we zelfs in de zomer niet voldoende zonlicht krijgen om ons vitamine D-niveau op peil te houden?

Nu worden we in de winter nóg minder blootgesteld aan zonlicht – wat zorgt voor de aanmaak van vitamine D – dus is het helemaal in deze periode raadzaam om deze happy vitamine bij te slikken. Het is namelijk de vitamine die zorgt voor een goed werkend immuunsysteem en je humeur.

5. Omarm het seizoen

Natuurlijk wordt iedereen blij van een aangename temperatuur en een zonnetje op de bol, maar onderschat de kracht van de winterperiode niet. Wanneer de zon schijnt, zijn we immers veel sneller geneigd om alles uit de dag te halen, naar buiten te gaan en altijd maar on the go te zijn.

De fijnste winterbestemmingen voor als je HSP bent

De winter is een perfecte periode om het rustiger aan te doen, niets te moeten en te genieten van alle kleine dingen: je huis, kaarsjes, warme en met liefde bereidde maaltijden en goed voor jezelf zorgen.

En hey: zonder regen geen zonneschijn! Als het altijd zomer zou zijn, zou je de zon voor lief nemen.

Happy winter!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️