Rosa Bertram
Rosa Bertram Beweging 5 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Waarom je Krav Maga wilt proberen (dé Israëlische zelfverdedigingssport)

Het gebeurt als vrouw maar wat vaak dat je lastig wordt gevallen op straat, geïntimideerd wordt als je ‘s nachts naar fietst of als je alleen reist bijvoorbeeld. Als man of non-binair persoon gebeurt dat natuurlijk even goed en daarom kan het hartstikke handig zijn om jezelf goed te kunnen verdedigen wanneer het nodig is. Daarom zijn we bij BEDROCK sinds kort groot fan van Krav Maga.

Krav-wattes? Krav Maga, het is een Israëlische zelfverdedigingssport waarbij je zonder sterker te zijn dan je tegenstander, de ander tóch kan uitschakelen.

Krav Maga: wat is het?

Laten we hopen dat je nooit in een situatie terecht komt dat je de kneepjes van het Krav Maga-vak nodig hebt, maar handig om deze skills te hebben is het zeker wel. Je weet nooit wie je laat in het donker tegen komt of wat voor bedoelingen iemand heeft.

Krav Maga, betekent in Hebreeuws ‘contactgevecht’. Het is een vecht- en zelfverdedigingsysteem dat ontwikkeld is in het Israëlische leger door Imi Sde-Or Lichtenfelt. Het mooie? Iedereen kan het leren. Van je moeder tot buurvouw en van kind tot stoere, MMA-vechter.

Wat kunnen we leren van tai chi?

Bij veel speciale eenheden, de politie en beveiliging wordt deze technieken aangeleerd. Maar iedereen kan het dus leren, en snel ook.

Het mooie aan deze zelfverdedigingssport is dat het je enorm veel zelfvertrouwen kan geven om te weten hoe je jezelf kan verdedigen mocht dat nodig zijn. Het uitgangspunt is nooit vechten, en contact proberen te voorkomen. Tenzij het niet anders kan en je wordt aangevallen, pas dán ga je over tot actie. Hoe je dat doet?

Waarom je lichaam een rustdag nodig heeft als je veel sport

Technische aspect van Krav Maga

Je gebruikt al je zintuigen en probeert altijd sneller te zijn dan de ander, daar draait het in principe bij Krav Maga om. Al voordat je belaagt wordt, zie of hoor je dat de ander op je af komt rennen en kan je daarop reageren. Je ziet de houding van de ander of waar z’n hand heen gaat. Nog voor dat de vuist van de ander in de buurt van je gezicht komt, heb je ‘m al van je afgeslagen en pak je z’n arm beet, bijvoorbeeld.

https://www.bedrock.nl/waarom-hebben-hollanders-zoveel-moeite-met-uitblinkers/

Met de juiste trekt, duw of andere simpele technieken leer je om je tegenstander binnen de kortste keren uit te schakelen zodat jij snel de benen kunt nemen en veilig bent.

Bij Krav Maga is het kenmerkend dat de training is gebaseerd op nogal uiteenlopende situaties, anders dan bij kickboksen of judo bijvoorbeeld. Bij de training word je voorbereid op allerlei situaties: een ontvoering, gevaar ‘s nachts, beroving, aanvallen met een vuurwapen of mes bijvoorbeeld.

Je kan Krav Maga al toepassen vanaf dag #1

Het grote voordeel van Krav Maga in vergelijking met andere zelfverdedigingsvormen zoals aikido en jiujitsu? Met ontzettend simpele technieken ben je al instaat om je zelf te verdedigen en dus Krav Maga toe te passen. Zónder eerst jaren te hebben getraind.

Kijk, wie wil dat nu niet?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️