Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Beweging 14 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Wat kunnen we leren van tai chi?

Tai chi wordt vaak omschreven als ‘meditatie in beweging’, al beweren aanhangers ook wel eens dat het gerust ook ‘medicatie in beweging’ genoemd mag worden. Dat verwijst naar het feit dat tai chi een waardevolle tool is bij het behandelen en voorkomen van gezondheidsproblemen.

Dat klinkt als iets waar we nog veel van kunnen leren…

Wat is tai chi nou eigenlijk?

Maar eerst: wat is tai chi nou eigenlijk? In feite is het een oefening waarbij zowel lichaam als geest worden aangesproken. Zie het als een vorm van meditatie, waarbij je tegelijkertijd ook je lichaam bepaalde bewegingen laat uitvoeren.

Op een rustige, trage manier doe je zonder te pauzeren een reeks bewegingen. Die zijn vernoemd naar dierenacties (zoals ‘witte kraanvogel spreidt zijn vleugels’) of bewegingen uit de vechtsport. Terwijl je beweegt, adem je diep in en uit en richt je je aandacht op je lichamelijke gewaarwordingen.

Dit kunnen we ervan leren

1. Forceer niets volgens tai chi

In tegenstelling tot bij andere sporten zijn de bewegingen van tai chi meestal cirkelvormig en nooit geforceerd. De spieren zijn dus eerder ontspannen dan gespannen en gewrichten worden niet onnodig uitgerekt.

Dat houdt in  dat je niets forceert. Niet in je lichaam, maar ook niet in levenskeuzes. Voelt iets niet goed of natuurlijk aan? Doe het dan niet. Volg je intuïtie en wees mild voor je geest, net zoals tai chi je aanspoort om mild te zijn voor je lichaam.

2. Voorkomen is beter dan genezen

Zoals we al zeiden wordt van tai chi aangenomen dat het een goede manier is om ziektes te voorkomen. Natuurlijk zal deze bewegingsvorm alleen nooit álle ziektes kunnen voorkomen, maar het is wél een mooie visie op gezondheid.

Yoga nidra: een extreem ontspannen manier om op te laden (+leer de methode zelf!)

Het benadrukt namelijk hoe belangrijk is dat je lichaam en geest gezond en in balans zijn. Met een gezonde levensstijl – waarbinnen tai chi perféct past – onderhoud je je immuunsysteem en kun je een groot aantal ziektes vermijden. De belangrijkste factoren daartoe zijn voeding, beweging, goede slaap en niet te veel stress.

3. Overhaast je niet

Kenmerkend aan tai chi zijn de trage bewegingen. Wat kunnen we daarvan leren? Dat het razendsnelle tempo waaraan we vaak leven af en toe plaats mag maken voor momenten van rust en stilte.

Maak af en toe tijd om tot rust te komen en om je bewust te worden van wat er zich allemaal rondom je heen afspeelt.

Het leven gaat al snel genoeg…

7 manieren om tot rust te komen, want slaap alleen is niet genoeg

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️