Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 5 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Zó bouw je jezelf weer op na een verbroken relatie

Je hebt vast wel eens liefdesverdriet gehad. Of misschien zit je er nu middenin. Dan zou het fijn zijn om een stappenplan te hebben voor het helen van je gebroken hart. Maar helaas, de weg naar een geheeld hart is lang en voor iedereen anders. Esmée Noëlle van Rijn schreef er een boek over en geeft aan de hand van haar eigen verhaal opties om je eigen weg te bewandelen.

Een break-up is super heftig en soms is alles wat je nodig hebt: je begrepen voelen.

Liefdesverdriet wordt onderschat

Waar te beginnen als een jarenlange relatie verbroken wordt? Dat vroeg Esmée zich af toen de vader van haar zoontje niet lang na zijn eerste verjaardag hun relatie verbrak. Haar hart huilde, ze zag geen licht meer aan het einde van de tunnel en haar leven moest ontrafeld worden.

Of je nu zelf de knoop doorhakte of afgewezen bent, liefdesverdriet gaat je niet in de koude kleren zitten. Het is zoiets heftigs en wordt, als je het aan Esmée vraagt, onderschat. Misschien denk je wel nooit meer gelukkig te worden en zie alleen maar ellende.

Maar slechter dan dit kan het bijna niet meer worden. Dat klinkt misschien dramatisch, maar zo voelt het op dit moment waarschijnlijk wel, dus the only way is up.

Plotseling gedumpt

In films en series is afleiding vaak het medicijn. Bij een gebroken hart wordt er uitgehuild bij vriendinnen, veel chocolade gegeten en bakken ijs leeggelepeld. Maar in real life is het verdriet een stuk rauwer en lijkt het eerder op rouwverwerking met veel tranen en depressieve gevoelens dan op wat uithuilen en ‘even lief voor jezelf zijn’.

Zo kom je over liefdesverdriet heen (volgens een psycholoog)

Esmée: “Achter die keiharde waarheid kwam ik in 2020, toen ik van het ene op het andere moment gedumpt werd door de man met wie ik al bijna 7 jaar samen was.

De man met wie ik een koophuis had dat we helemaal verbouwd hadden en met wie ik toen net 1 jaar een gezin vormde met onze zoon Otis. De man met wie ik bovendien oud dacht te worden, iets wat hij de maand daarvoor ook nog tegen mij zei.”

Gaat de zon ooit nog schijnen?

De intense fysieke én mentale pijn kan ze zich nog herinneren als de dag van gisteren. Ze was in shock en bij elk helder moment had ze het gevoel in haar buik gestompt te worden als de donkere gedachten en het verdriet weer bovenkwamen.

Het heftigste jaar van haar leven volgde: een jaar waarin ze meerdere keren heeft gedacht dat het leven voor haar niet meer hoefde. ‘Moet ik niet aan de antidepressiva?’, vroeg ze haar haptotherapeut. Ze dacht dat de zon nooit meer zou gaan schijnen.

Esmee: “Ik gaf soms letterlijk over van verdriet, viel kilo’s af en wist zo nu en dan niet hoe ik het uur, laat staan de hele dag, door moest komen.”

Persoonlijke ontwikkeling

Maar het werd ook het jaar waarin ze de kans om zichzelf te ontwikkelen met beide handen aangreep. Een maand na de break klopte ze bij een haptonoom aan, nadat ze in het boek Hotel Hartzeer over liefdesverdriet haar naam zag staan.

Heftig: liefdesverdriet kan écht zorgen voor fysieke pijn

Twee maanden daarna gaf ze een smak geld uit aan een stacaravan op een camping, terwijl ze nog nooit gekampeerd had. Ze begon dagelijks te mediteren, luisterde podcasts, las zelfhulpboeken, deed een familieopstelling, ging naar een caocao ceremonie, een ayahuasca-ceremonie en wandelde zich een ongeluk.

Esmée: “Na deze rollercoaster kan ik – tegen mijn eigen verwachting in – zeggen dat ik gelukkiger ben dan ooit. Met mezelf, met mijn leven en met Otis.”

Een influencer met liefdesverdriet

De ups en downs deelde ze voor een deel via mijn socialmediakanalen, want door haar werk als influencer volgen haar volgers haar leven al jaren via Instagram en YouTube. En dit was nu haar leven.

Doordat mensen haar ook online uiteindelijk weer zagen opbloeien, kreeg ze wekelijks berichtjes van anderen die met een gebroken hart kampten en hun hele toekomst in rook zagen opgaan, al dan niet met een – nu gebroken – gezin. Daarom schreef ze er een boek over.

Ervaringsdeskundige

In Met heel mijn hart neemt Esmée je aan de hand van haar eigen verhaal mee door de rouw, verwerking en het opbouwen van een nieuw leven. Een quick fix kan ze je niet bieden en een expert is ze al helemaal niet. Maar ze is wel ervaringsdeskundige, dus ze kan vertellen hoe ze het gedaan heeft en nog steeds doet.

7 tips voor het ontwikkelen van een betere relatie met jezelf

Esmée vertelt in alle openheid over het hele proces: van wat er niet goed ging in haar relatie tot de breuk zelf, over het verdriet, verschillende therapieën en de machteloosheid die zij voelde.

Gelukkig worden met jezelf

Maar ze vertelt ook over het co-ouderschap, het voorzichtig daten, het op haar bek gaan en weer doorgaan. Esmée greep de rouw aan om open te breken, zichzelf te ontwikkelen en weer gelukkig te worden. Want dat blijkt prima alleen te kunnen.

Esmée: “Een break-up geeft je juist de kans om jezelf beter te leren kennen, om wonden te helen, patronen te doorbreken en vooral weer van jezelf te gaan houden. Want daar heb je toch écht alleen jezelf voor nodig. En dan komt het goed, echt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️