Redactie
Redactie Psyche 15 aug 2019
Leestijd: 6 minuten

In 9 stappen naar een harmonieus co-ouderschap (ook als je een nieuwe liefde krijgt)

Van bundle of joy tot genuanceerde volwassene: als je samen aan kinderen begint, wil je dat het liefst ook samen afmaken. Maar soms loopt het anders en dan moet je improviseren. En dat kan hartstikke goed gaan. Daarom delen we 9 belangrijke stappen om een harmonieus co-ouderschap te creëren.

Na 10 jaar verkering met de leukste man op aarde, werd ik verliefd op iemand anders. Zomaar, van de ene op de andere dag. Kan dat? Ja, dat kan.

Wat niet kan, is samenwonen met de vader van je kinderen én verliefd zijn op een ander. Dus hebben we eerst een tijdje bird nesting geprobeerd (dan slaap je om beurten thuis zodat de kinderen niet in 2 huizen hoeven te wonen) maar uiteindelijk vond mijn ex dat toch niet zo relaxed en stonden we voor de vraag wie van ons zou vertrekken.

Bij je man weggaan vs. bij je gezin weggaan

Veel mensen verwarren ‘bij je man weggaan’ voor ‘bij je gezin weggaan’. Ik heb dat nooit begrepen. Van de 38,8 procent die gaat scheiden heeft 15 procent een nieuwe liefde. Waarom zou het hebben van een nieuwe liefde impliceren dat je je kinderen niet meer wilt zien?

Vroeger, toen ik klein was, gingen kinderen van gescheiden ouders om het weekend bij hun pa logeren en in de zomer pakten ze misschien nog een weekje kamperen mee. De rest van de tijd woonden ze bij hun moeder. Dat leek mij geen verkeerde optie. Maar tegenwoordig schijnt harmonieus co-ouderschap beter te zijn voor de kinderen en steeds meer mensen kiezen dan ook voor die optie.

Er is leven na de scheiding

Inmiddels zijn we 3 jaar verder en kan ik het iedereen aanraden. Mijn ex heeft een nieuwe vriendin en de kleintjes zijn dol op haar. Ik heb een nieuwe vriend en hij is op zijn beurt weer dol op hun. We gaan nog net niet met zijn allen op vakantie, maar het had gekund.

Lees ook: Waarom je je ex niet moet vergeten

Zo zie je maar, er is leven na de scheiding. En voor iedereen die in hetzelfde schuitje zit en zich afvraagt hoe harmonieus co-ouderschap werkt, zie hier 9 tips ‘n tricks waar iedereen gelukkig van wordt:

1. Zorg dat je een leuke ex bent én hebt

Mijn ex gooit niet met modder maar is loyaal en discreet. We weten dat onze kinderen zich met ons identificeren dus als wij iets lulligs over elkaar zouden zeggen, betrekken zij zich dat indirect op zichzelf. Gelukkig zijn we nog steeds dikke vrienden dus waarom zouden we?

2. Ga naast elkaar wonen

Tussen onze voordeuren zitten nog geen 1000 stappen. En als je eenmaal bij de deur bent, dan staat ‘ie altijd open. Hierdoor kunnen de kleintjes ons zien wanneer ze willen en hebben ze nooit het gevoel dat ze moeten kiezen.

Dit vind je vast ook interessant: Leren van de Zweden: waarom opvoeding meer is dan een paar liedjes zingen

3. Voorkom parentisatie

Hoewel een scheiding soms niet de beslissing is van beide ouders, is het wel heel belangrijk dat ze die suggestie wekken. Als een van de ouders zich namelijk opstelt als een slachtoffer, neigt het kind automatisch naar hem/haar toe. Dat is lief, maar niet erg gezond want je kind voelt zich al snel verantwoordelijk voor jouw geluk en als dat niet op tijd ophoudt, kan het een destructief patroon worden. Cliché maar waar: kinderen zijn kinderen. Dat betekent dat de ouders voor ze zorgen – niet andersom.

4. Deel een au pair

Als je kleine kinderen hebt en allebei werkt, is een au pair een stabiele factor. Zij weet precies wat ze op maandagavond hebben gegeten (toen ze bij papa waren) en met wie ze op woensdag hebben gespeeld (toen ze bij mama waren). Ook weet ze of ze laat naar bed zijn gegaan (die avond dat er vrienden kwamen eten) of juist vroeg (omdat ze ‘s middags hangerig waren) of er een schoolreisje is geweest of een toets (stress).

5. Maak geen ruzie over geld

Maak geen ruzie over €10.000 meer of minder (makkelijker gezegd dan gedaan we know), dat kan namelijk zomaar een belangrijke investering in de toekomst zijn. Mijn ex en ik zijn geen geliefden meer maar we blijven wél voor altijd de ouders van Lente en Nine.

Must read: Spullen, carrière, geld en vrienden: wat heb je eigenlijk nodig om gelukkig te zijn?

Als ze verliefd zijn, voor het eerst liefdesverdriet hebben, examens moeten maken, geslaagd zijn (of juist gezakt), zich gaan verloven, trouwen, kinderen krijgen en weer gaan scheiden: op al die momenten zullen wij er voor ze zijn. Allebei. Ben ik even blij dat we daar geen prijskaartje aan hebben gehangen.

6. Gun elkaar geluk

Mijn ex’ nieuwe vriendin is 20 jaar jonger. Hij was daar onzeker over. Is het niet raar? Ik heb het alleen maar toegejuicht. Andersom leefde hij weer met mij mee toen ik zwanger was en me zorgen maakte over de kleintjes: wat als ze zich buitengesloten voelen? Toen Jackie (1) net was geboren, stond mijn ex als eerste op de stoep. Haar grote zussen waren apetrots. En 3 keer raden waar Jackie straks logeert als mijn vriend en ik naar Lowlands gaan?

7. Ga voor een kindervriend(in)

Als je een nieuwe vriend of vriendin krijgt, is het wel handig als hij of zij van kinderen houdt. En niet alleen wanneer ze net uit bad komen en met gekamde haren op de bank zitten, want dat is makkelijk. Nee, pas als ze tegen driftaanvallen kunnen en niet wegduiken als ze luizen hebben, zit je goed.

8. Zorg voor duidelijkheid

Hoewel de familieplanner vroeger een punt van discussie was, zijn mijn ex en ik daar nu beter in dan ooit. Dat komt waarschijnlijk omdat we elkaar iedere dag bellen en we een ouderschapsplan hebben gemaakt. Hierdoor zijn dingen die vroeger impliciet waren gebleven (wie gaat met ze shoppen, wie brengt ze naar hockey, hoe denken we over cadeaus, wat verstaan we onder gezond eten, wie betaalt wat voor het spaarplan) ineens expliciet geworden. En dat helpt.

9. De kinderen gaan altijd voor

Als ik de kinderen heb, ga ik niet uit, drink ik geen alcohol en ben ik altijd thuis. Dat klinkt saai maar die 50 procent van de tijd wil ik natuurlijk wel optimaal benutten. Citytrips naar Berlijn en New York zijn ook leuk, of overwinteren in Thailand, maar dat kan later ook nog wel… Nu eerst hiervan genieten.

Dit gastartikel is geschreven door Mathilde Hoekstra. Ze studeerde Nederlandse en Italiaanse literatuur en schreef vorig jaar haar roman De Ideale Man. In maart komt het vervolg uit. Check haar website voor meer info of volg haar op Instagram 

Meer over opvoeden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️