Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 17 jul 2019
Leestijd: 6 minuten

Dit is het verschil tussen verliefdheid en houden van

Romantische relaties zijn zelden rozengeur en maneschijn. Dat koppels af en toe door een dipje gaan, hoort er nu eenmaal erbij. Maar wanneer moet je aan de bel trekken? Welke signalen wijzen erop dat er geen verliefdheid meer is in de relatie? En wat is eigenlijk het verschil tussen verliefdheid en houden van?

Soms blijf je bij je partner omdat hij of zij vertrouwd aanvoelt of simpelweg omdat je nog elke dag gek op diegene bent. Toch is het niet ondenkbaar dat de echte verliefdheid ook dan langzaam wegebt.

Dit is het verschil tussen houden van en verliefdheid

Naarmate de tijd verstrekt kan het heel goed zijn dat die vlinders in je buik verdwijnen. Dat betekent niet dat je minder van iemand houdt. Je gaat vooral een andere fase in. De fase van houden van. Op Bustle lezen we de 9 duidelijke verschillen, uitgelegd door expert Jonathan Bennett.

Twijfel je of dit het geval is in jouw relatie? Misschien helpen deze vuistregels je om erachter te komen of je nog verliefd bent:

Je maakt niet echt tijd vs. je zet iemand op de eerste plaats

Bij houden van beschouwen we een partner niet als prioriteit in een druk schema. We besteden aandacht aan datgene waar we waarde aan hechten, en hierbij komt een partner waarvan we houden niet per se op nummer één.

Mensen die verliefd zijn, zetten hun partner eerder op de eerste plaats.

Je ziet je partner meer als vriend vs. je doet moeite om de vonk in leven te houden

Bij houden van zien we onze partner op sommige dagen (of weken) meer als een huisgenoot. Wellicht ligt dat aan drukke schema’s en het feit dat jullie niet meer investeren in quality time en date nights. Maar de onderliggende reden is waarschijnlijk de volgende: omdat er geen verliefdheid aanwezig is, heb je meer het gevoel van vrienden zijn dan dat je een romantische liefdesrelatie deelt.

Dit vind je misschien ook interessant: Waarom we graag liefdesrelaties als ‘casual’ bestempelen (what’s up with that?)

Mensen die verliefd zijn, hebben niet het gevoel dat ze slechts dezelfde ruimte delen of met elkaar omgaan. Ze hebben een dieper gevoel van verbondenheid en een grotere aantrekkingskracht.

Je wilt makkelijker apart dingen doen zijn vs. je wilt bij elkaar zijn

Bij houden van is het niet altijd duidelijk waar je het meest zin in hebt: tijd met of zonder je partner spenderen. Hoe belangrijk het ook is om af en toe tijd alleen te spenderen (en dit is waarom), als je steeds vaker de voorkeur geeft om zonder je partner te zijn, kan het zijn dat je relatie flink veranderd is en dat de verliefdheid afneemt.

Mensen die verliefd zijn, hebben geen probleem met in elkaars gezelschap zijn (zie punt 1) en verkiezen dit boven alleen (of met andere mensen) zijn.

Je voelt je minder seksueel aangetrokken vs. de passie is er nog steeds

Bij houden van twijfel je af en toe aan je seksleven. Geen nood, zelfs in de beste relaties is dat normaal. Belangrijk is vooral om je af te vragen of je nog wel de juiste vonk voelt tijdens de momenten waarop je seks hebt.

Must-read: Ben je seks met je partner aan het vermijden? Zo kom je uit de negatieve spiraal

Mensen die verliefd zijn, trekken niet in twijfel of ze nog seksueel aangetrokken zijn tot elkaar. Toch is het hier noodzakelijk om te beseffen dat een verlangen naar seks door veel factoren wordt bepaald. Wees hier dus voorzichtig met het maken van conclusies.

Je wilt enkel seks vs. je deelt meer dan dat

Bij houden van is er ook een ander scenario is mogelijk, namelijk een scenario waarin je je partner vooral ziet als seksobject. Heb je daar vrede mee? Des te beter. Zo niet, dan ligt dat misschien aan het feit dat je niet meer verliefd bent en daardoor geen andere passies met je partner deelt.

Mensen die verliefd zijn, waarderen buiten seks ook andere dingen van hun partner en bouwen ook aan hun relatie buiten de muren van de slaapkamer.

Je houdt van hem als persoon vs. je houdt van hem op romantisch vlak

Bij houden van heb je misschien al ooit tegen iemand (of jezelf) gezegd dat je van je partner houdt ‘als persoon’. In feite zegt dat simpelweg dat je niet meer verliefd bent, maar je nog wel veel van je partner houdt.

Mensen die verliefd zijn, vinden hun partners doorgaans sexy, verlangen ernaar en waarderen hen op meer vlakken dan enkel ‘als persoon’.

Je respecteert de persoon vs. je kan niet zonder

Bij houden van ben je geïnteresseerd in je partner, je respecteert hem, je maakt je zorgen over hem/haar en je geeft om hem/haar. Toch verlang je niet echt naar hem en heb je niet de hele tijd het gevoel dat je bij hem wil zijn.

Dit vind je misschien ook interessant: 15 geboden voor een moderne liefdesrelatie

Mensen die verliefd zijn, willen hun leven delen met hun partner en willen hun leven spenderen met die persoon, zonder enige twijfel. Dat voelt zo intens aan dat het aanvoelt alsof ze niet zonder die persoon kunnen.

Je denkt af en toe aan de persoon vs. je denkt de hele tijd aan die persoon

Bij houden van denk je (uiteraard) af en toe aan je partner, maar is het niet zo dat die persoon continu in je hoofd zit.

Leestip: Hoe weet of je écht van iemand houdt? Met deze vraag kom je dichterbij je gevoel

Mensen die verliefd zijn, beseffen dat een partner een groot deel van hun gedachten beslaat. Bij sterke verliefdheid kan het zelfs zijn dat je de hele tijd denkt aan je partner.

Je geeft om de gevoelens van je partner vs. je voelt zijn gevoelens aan

Bij houden van is de mate waarin je meeleeft met je partner minder dan bij een verliefdheid. Als je twijfelt aan je verliefdheid, stel jezelf dan de vraag hoe erg je meeleeft met de gevoelens van je partner. Ben je net zo blij als hij blij is? Voel je zijn verdriet wanneer hij een tegenslag meemaakt?

Mensen die verliefd zijn, ervaren meer sensitiviteit en empathie ten opzichte van elkaar. Dit soort mensen hebben de capaciteit om de emoties van hun partner compleet om te gooien en delen een diepe emotionele connectie.

Hoe pasklaar bovenstaande vergelijkingen ook lijken, we beseffen maar al te goed dat er een dunne scheidingslijn is tussen verliefd zijn en van elkaar houden en dit slechts voorbeelden zijn die niet voor iedereen gelden.

Uiteindelijk zal je vooral zelf moeten definiëren of jij verliefd bent. Lees hier de logische verklaring voor waarom we op een gegeven moment niet meer verliefd zijn.

Meer over liefdesrelaties?

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️