Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 10 feb 2019
Leestijd: 4 minuten

Ben je seks met je partner aan het vermijden? Zo kom je uit de negatieve spiraal

Vaak krijgen we het idee dat seks alleen maar spannend, opwindend en spontaan moet zijn. Toch is dit in veel relaties niet het geval. Uit een recente studie blijkt dat 15 procent van de vrouwen minstens één seksueel probleem ervaart. Deze week bespreken we in The Sex Issue wat er gebeurt wanneer je seks begint te vermijden. Én bespreken we hoe je weer uit deze negatieve spiraal komt.

Als mens hebben we de neiging om romantische verwachtingen te creëren over ons seksleven. Maar wat als je in de realiteit niet elke dag seks hebt, maar eens in de twee weken of minder? En wat als je al de hele dag hoopt op spontane sexy time, maar dat jullie avond weer uitmondt in de gewoonlijke Netflix-avond? Vooral in lange relaties is dit sneller het geval. Dit hoeft niet perse negatief te zijn, maar wel problematisch wordt het wanneer jij en je partner in een cyclus van seksuele vermijding belanden. Hoe ontstaat zoiets?

Seksuele vermijding explained

Het vermijden van seks gebeurt niet van vandaag op morgen. Meestal doorlopen koppels de volgende 3 fases om uiteindelijk te belanden in een (bijna) onbestaand seksleven:

1. Verwachtingen matchen niet met de realiteit

Een grote boosdoener voor sekslevens is het scheppen van onrealistische verwachtingen. Wanneer de realiteit niet matcht aan het idee in jouw hoofd, associeer je seks al snel met gevoelens van teleurstelling. Lijkt onschuldig? Is het niet. Het zijn deze negatieve associaties die het zaadje planten voor een cyclus van seksuele vermijding.

2. Negatieve gevoelens leiden tot vermijding

Het probleem met negatieve gevoelens is dat we als mens niet heel goed blijken te zijn in erover praten. Liever dan ze met onze partner te bespreken, stoppen we onze gevoelens van teleurstelling in de doofpot. Het gevaar? Seks wordt een taboe in de relatie. Zowel jij als je partner hebben door dat er iets mis is, maar geen van beide durft het onderwerp aan te snijden.

3. De druk wordt te groot

Door het vermijdingsgedrag komt er steeds meer druk op je relatie te liggen. De keren dát je seks hebt zijn de verwachtingen zo hoog dat het moeilijk wordt om spontaan te blijven. Op zo’n moment verbaast het ook niet dat de seksuele prestatie itself daaronder lijdt. Dit eindigt alleen in nog meer teleurstelling, druk en … vermijding. Een seksuele vermijdingscyclus dus.

Een gezond seksleven bereik je zo

Klinkt herkenbaar?

Klinkt allemaal heel herkenbaar? No worries. Het overkomt haast 15 tot 20 procent van alle getrouwde koppels. Bovendien schotelen we je nu stap voor stap manieren voor om je uit deze negatieve spiraal los te maken.

1. Stel je verwachtingen bij

Ja, het is een vooroordeel dat seks altijd rozengeur en maneschijn is. Nee, dat betekent niet dat seks niet meer romantisch kan zijn.

Maar wat je onder seks verstaat kan erg bepalend zijn. We citeerden eerder ontwikkelingspsycholoog Thomas Lickona die mooi beschreef hoe seks verder gaat dan enkel het fysieke. Seks omvat daarnaast namelijk ook een heleboel psychologische en emotionele dimensies die ons als mens onderscheiden van dieren. Besef dat seks op veel manieren kan, ook zonder penetratie. Het kan zich uiten in subtiele gebaren zoals een veelbetekenende kus of een onverwachte aanraking. Seks gaat om genieten van elkaar en om intimiteit met elkaar delen.

Et voilà: het is aan jou om je definitie van seks te verbreden. Hiermee pas je je verwachtingen aan en voorkom je dat je enkel tevreden bent met The Notebook-waardige taferelen.

2. Voorkom vermijding

Een vermijdende attitude over seks kan je enkel voorkomen door er open over te communiceren met je partner. Dit lijkt misschien erg moeilijk, maar op termijn zal je hier alleen maar de vruchten van plukken. Het loont echt om je moed bij elkaar te rapen en je partner aan te spreken over wat er volgens jou beter kan. Bespreek openlijk je eigen gevoelens en probeer te luisteren naar wat je partner te zeggen heeft.

3. Doe de dingen eens helemaal anders

Het goede nieuws is dat er allerlei manieren bestaan om je seksuele intimiteit te boosten. Het helpt bijvoorbeeld om een vast tijdstip af te spreken waarop je tijd vrijmaakt om intiem te zijn met je partner (hoe onromantisch dat misschien ook klinkt). Daarnaast toonde onderzoek aan dat regelmatig sporten de seksdrive kan aanwakkeren. Van samen Netflixen daarentegen is gebleken dat het bij 20 procent van de Nederlanders zorgt voor een verminderd libido.

Zet je tv dus eens voor een keertje uit en maak tijd voor elkaar voor een sensuele massage of om eens iets nieuws uit te proberen. We garanderen je, it will pay off.

Meer uit The Sex Issue?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️