Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Spiritualiteit 16 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

De kracht van een cacao ceremonie (en wat kan je ervan voelen)

Als je de spiri-trends een beetje volgt, dan heb je vast al eens van een cacao ceremonie gehoord. Misschien zag je het voorbij komen op het rooster van je yogaschool of werd het aangeboden op een hippie-camping waar je verbleef. Maar wat is het eigenlijk? En wat kan er allemaal gebeuren tijdens zo’n ceremonie?

Laten we eens dieper duiken in de wereld van cacao ceremonies en kijken of het mogelijk iets voor jou is (mocht je nog geen fan zijn).

Cacao is een hartopener

Bij een cacao ceremonie denk je waarschijnlijk gelijk aan chocola, maar daar heeft het helemaal niks nakkes nada mee te maken. Cacao wordt namelijk door de oude Maya’s en Azteken al duizenden jaren gebruikt als een heilige drank, om te verbinden met het goddelijke. Zij zien de cacao als een plantmedicijn.

De magische kracht van een ceremonie

Ja, dat verwacht je misschien niet, maar pure cacao heeft de mogelijkheid om je hart te openen. Daarom wordt het in ceremonies gebruikt om makkelijker verbinding te maken met het hart, liefdevolle energie te voelen en contact te maken met je intuïtie en je innerlijke wijsheid.

Mentale én fysieke voordelen

Dit komt mede door de stof tryptofaan die in cacao zit en je serotonine-gehalte een boost geeft. Hierdoor kun je je blijer en vrolijker voelen, ook ná de ceremonie. Naast het gelukzalige gevoel en de rust die je kunt ervaren, heeft de rauwe cacao ook fysieke voordelen.

De mooiste en meest spirituele plekken in Portugal

De cacao bevat namelijk veel antioxidanten en mineralen zoals ijzer, zink, chroom en magnesium. Deze mineralen zorgen ervoor dat je lichaam gezond blijft en de antioxidanten geven een boost aan je immuunsysteem. Tevens verhoogt cacao de doorbloeding naar de hersenen en gelooft men dat het helpt om beter te kunnen focussen.

Hoe gaat een cacao ceremonie in zijn werk?

Wat er precies gebeurt tijdens zo’n ceremonie is afhankelijk van de ceremoniemeester of sjamaan. Maar meestal zitten mensen in een kring en worden er intenties geplaatst. Vaak klinkt er muziek of wordt er live-muziek gemaakt met klankschalen, gongs en trommels. Soms worden er ook gezongen of gedanst.

Zen in eigen land: 6 fijne yogaretreats om dichtbij huis op te laden

Het belangrijkste ingrediënt tijdens de ceremonie is de thee die wordt gedronken van rauwe cacao, afkomstig van een cacaoplant. Deze smaakt overigens dus níet naar chocola, maar heeft echt een behoorlijk bittere smaak. Soms worden er ook nog andere kruiden en specerijen (zoals cayenne) aan het mengsel toegevoegd, afhankelijk van de intentie van de ceremonie.

Euforische toestanden

Als het cacao-goedje té bitter is, kan er ook natuurlijke zoetstof (honing, kokossuiker, maple, ahornsiroop) of een scheutje plantaardige melk toegevoegd worden, maar meestal wordt de cacao puur gedronken, zodat er beter contact gemaakt kan worden met de plant.

Leren van Inheemse stammen: Indianen uit Amerika

De oude spirits uit Zuid-Amerika zien de cacaoplant als een ‘heilige boom’ en als ‘Food of the Gods’. De plant heeft een vrouwelijke energie, waardoor hij jou op een subtiele en liefdevolle manier in staat stelt waar te nemen wat er in je hart afspeelt. Negatieve emoties kunnen worden vrijgegeven en euforische toestanden kunnen worden ontgrendeld.

Spiri-wiri

Dit klinkt misschien allemaal een beetje zweverig en to be honest, dat is het ook. Maar we zijn bij Bedrock niet vies van een beetje zweverigheid en verkennen graag de wereld van de spiritualiteit. Zeker als het ons een gezonder lichaam en geest kan bezorgen.

En één ding weten we in ieder geval zeker: je moet er wél in geloven, anders werkt het niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️