Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 16 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Planten als diervriendelijke manier om katten uit je tuin te houden

Don’t get us wrong; we hebben heus geen hekel aan katten. Sterker nog: we zijn dol op alle viervoeters. Waar we minder dol op zijn, is alleen de poep in de tuin. Hoewel de meeste hondenbaasjes de poep opruimen, zijn er maar weinig mensen die met een zakje achter katten aanlopen. Met deze planten tegen katten hou je de buurkatten uit je tuin en kom je geen drollen meer tegen tijdens het tuinieren.

Je hoeft katten niet te verjagen met een felle ‘kssht’ of met een emmer water (alsjeblieft niet!), want er zijn ook diervriendelijke manieren om katten te verjagen. Bovendien komt een kat na een plens water of een aanval van de boze buurvrouw de volgende dag gewoon weer terug. Totaal niet effectief dus.

Onderzoek toont aan: huisdieren maken je écht gelukkig

De oplossing: er zijn planten tegen katten. Yep, planten waar katten een hekel aan hebben en dus liever vermijden. Als die in jouw tuintje staan, zullen de katten al snel een andere plek verkiezen om hun behoeften te doen.

Zo gebruik je planten tegen katten

Planten helpen in het algemeen om katten uit je tuin te houden. Hoe meer bodembedekkers er liggen, hoe minder een kat de grond om kan woelen en een kuiltje kan graven om daarin (sorry als je net aan het eten bent) te poepen.

We hebben planten tegen katten uitgezocht die de katten verjagen wegens de geur van de plant. Als een kat een van deze planten eet kan deze ziek worden en braken, maar de planten zijn niet dodelijk voor een huisdier.

Een aantal planten die goed tegen katten werken

Dit zijn ze:

Ooievaarsbek (Geranium Macrorrhizum)

Planten met een sterke citroengeur werken zeker tegen katten, zoals de Ooievaarsbek. Als de kat deze plant ruikt, sprint ‘ie snel weg. De wintergroene bodembedekker doet het goed in de zon én in de schaduw. Wist je ook dat gemeentes deze planten vaak gebruiken om onkruid te bestrijden? Ideaal. Plant de Ooievaarsbek op plekken waar katten je tuin meestal inlopen.

Welke pootafdruk hebben jouw huisdieren eigenlijk?

Vuurwerkplant (Dictamnus Albus)

De vuurwerkplant verspreidt een sterke geur waar katten een hekel aan hebben, maar wij juist dol op zijn! Deze planten tegen katten zijn ook nog eens mooi. De witte, roze of paarse bloemetjes die in juni verschijnen staan fleurig in je tuin. Je moet wel rekening houden met mogelijke huidirritatie als je aan de slag gaat met deze plant. Even handschoenen aantrekken dus.

Hoe verantwoord is het om je huisdieren plantaardig eten te geven?

Let op! Het is bekend dat wanneer een kat deze plant eet, kan hij de volgende symptomen kan krijgen: overgeven, diarree, ademhalingsproblemen en een gezwollen tong.

Citroenverbena (Aloysia Citriodora)

Nog een plant tegen katten. Welke geur denk je dat de katten zal verjagen als je deze plant in de tuin zet? Precies, citroen. Het leuke is, dat wanneer je deze plant in je tuin zet, je er ook nog zelf iets aan hebt. Je kan er een lekker kopje thee van maken door de topjes van de takjes te knippen en deze in je theewater te dompelen.

https://www.bedrock.nl/eckhart-tolle-boek-huisdier-zenmeester/

Wijnruit (Ruta Graveolens)

De wijnruit met z’n gele bloemetjes is ook een plant die goed tegen katten werkt. De geur die de blaadjes van de planten afgeven werkt niet alleen goed tegen katten, ook honden houden er niet van.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️