Eva Spigt
Eva Spigt Betere wereld 16 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

Duurzaam wonen: een stappenplan voor een groene woning (en tuin)

Een duurzaam leven gaat verder dan alleen je eetpatroon en het vervoer dat je kiest. Heb je er weleens over nagedacht om je woning en tuin duurzamer te maken? En nee, daar hoef je gelukkig geen grote zak geld voor neer te leggen. Al met kleine aanpassingen, zoals het vervangen van je lampen, kun je een stuk groener wonen. Het is zelfs zo dat je korting op je hypotheek kunt krijgen als je je woning verduurzaamt en dit kan zo honderden euro’s schelen per jaar.

Het leent dus om eens goed te kijken naar de opties om je huis groener te maken. Niet alleen voor je portemonnee maar ook voor de wereld.

Duurzaam wonen

Als je duurzaam wilt wonen, wil je eigenlijk het liefst zo weinig mogelijk verspilling. Je kan gebruik maken van duurzame materialen of energiebronnen die besparend werken.

Door bijvoorbeeld gebruik te gaan maken van wind- of zonne-energie kun je je huis zelfs helemaal energieneutraal maken. Maar ook in je gehuurde studio of kamer, kan je rekening houden met het milieu. Zo doe je dat:

Kies je lampen

Wist je dat bijna 15 procent van ons energieverbruik op gaat aan verlichting? Hierop besparen, kan al makkelijk. Stap bijvoorbeeld over op LED verlichting, zelfs als je nog een paar oude lampen hebt liggen. Een LED lamp geeft evenveel licht bij 5 watt als een good old gloeilamp van 60 watt.

Hoewel je dus veel meer bespaard op energie, betekent het niet dat je deze LED lampen lekker de hele tijd aan kunt laten staan. Het is nog steeds veel beter voor het milieu als je je lampen uit doet als je het huis verlaat.

Check je koelkast

Ook je koelkast kan een mega energievreter zijn. Helemaal die oude modellen waardoor een nieuwe kopen op lange termijn misschien veel voordeliger is. Zo kan een oud model soms wel tot 3 keer minder zuinig zijn dan een nieuwe. Een energiezuinige koelkast kost op jaarbasis zo’n €35, dat terwijl een oudje al op kan lopen naar €106! Per jaar verschilt het dan z’n €71 aan energiebesparing.

Dit filmpje moet je zien – zo níet duurzaam zijn we

Maar ook de juiste plek voor je koelkast kan schelen. Zet hem bijvoorbeeld 10 cm van de muur. Dit omdat de achterkant van de koelkast warmte afgeeft. Als je de koelkast te dicht op de muur zet, creëer je onnodig warmte waardoor je koelkast minder efficiënt werkt.

Dakbedekking en zonnepanelen

Heb je iets meer te besteden, dan kan het een goed idee zijn om zonnepanelen op je dak te plaatsen. Door zonnepanelen te kiezen, werk je mee aan een planeet met minder CO2-uitstoot en minder kernafval. Zonnepanelen zijn zelfs al voor 90 procent recyclebaar, worden op een milieuvriendelijke wijze gemaakt en veroorzaakt geen broeikassen.

6 must listen podcasts over duurzaamheid die je zeker wilt luisteren

Het nadeel van zonnepanelen is dat het niet zo fraai staat op je dak. Daar heeft CREATON TERREAL wat op gevonden: zij maken dakpannen die geïntegreerd worden in je dakpannen waardoor het geheel ook stijlvol blijft. Duurzaam wonen hoeft niet lelijk te zijn.

Maak milieuvriendelijk schoon

Heb je er ooit bij stilgestaan wat er allemaal in ons water komt? Ook alle producten die jij gebruikt tijdens het schoonmaken, kunnen milieubewuster. Zo is chloor helemaal niet nodig als je je toilet regelmatig schoonmaakt. Probeer spuitbussen met propaan, distikstofoxide en isobutaan te vermijden, dit is zeer belastend voor het milieu.

Een handige gids voor duurzame groene keuken- en on the go-producten

Of schaf producten aan van Marcels Green Soap. Deze zijn vegan, bevatten plantaardige ingrediënten en zijn eco-vriendelijk. Bovendien ruiken alle producten waanzinnig lekker.

Vang regenwater op

Als je een tuin hebt, is het een goed idee om een ton neer te zetten om regenwater op te vangen. Nee we gaan (nog) niet zo ver dat je dit water moet filteren maar je kan dit wel goed gebruiken om je planten water te geven. Zo bespaar je makkelijk op kraanwater en vind je het ineens niet zo erg als het een dagje regent.

Maak een duurzame tuin

Dit betekent dat je ook bewust omgaan met het leven om je heen. Breng bijvoorbeeld meer groen aan zodat je dieren kunt helpen bij het zoeken van voedsel. De ideale tuin heeft 70 procent aan groen en 30 procent verharding. Daarnaast helpt een groene tuin ook om wateroverlast tegen te gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️