Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Nieuws 30 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Goed nieuws: zonne-energie is de goedkoopste elektriciteit ooit

Zonne-energie wordt steeds populairder. In Nederland hebben bijna 1 miljoen huishoudens zonnepanelen op hun dak. Dat is ook helemaal niet vreemd, want naast het feit dat het goed is voor het milieu, wordt zonne-energie ook steeds goedkoper. Zo goedkoop dat het inmiddels de goedkoopste energiebron ooit is.

Zonne-energie zorgt voor de goedkoopste elektriciteit uit de geschiedenis. Dit blijkt uit een recent rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA), een intergouvernementele organisatie die landen helpt bij het maken van efficiënte energieplannen. 

Wat zijn de kosten van zonne-energie?

Hoe goedkoop is zonne-energie dan eigenlijk? De kosten van zonnepanelen dalen met de dag. Waar je in 1977 nog €60 betaalde voor één WattPiek (een gemiddeld huishouden heeft ongeveer 4000 Wattpiek per jaar nodig), betaal je tegenwoordig nog maar €0,22 per WattPiek. Dat is een flinke daling voor de particulier!

Maar dat is niet waar het rapport van het IEA over gaat. Het rapport gaat niet over het laten installeren van zonnepanelen door particulieren, maar over het investeren in zonneparken. Volgens het rapport is het in bijna alle landen goedkoper om te investeren in zonneparken dan in nieuwe gas- of kolencentrales.

Gerelateerd: Zonne-energie: wat is er tot nu toe bereikt en wat kun je zelf doen? 

Ook de kosten van het investeren in zonne-energie dalen met de dag. Waar een zonnepark 10 jaar geleden nog €255 per megawattuur kostte en 4 jaar geleden nog €80, kost dat tegenwoordig nog maar zo’n €30 tot €45. Dat is een enorme daling in een heel korte tijd.

Om dat even te vergelijken met de kosten van steenkool: steenkool zit tegenwoordig tussen de €47 en €127 per megawattuur.

Waarom dit extra goed nieuws is

Natuurlijk is het fantastisch om te horen dat een duurzame energiebron goedkoper geworden is. Als eerste is dit goed nieuws voor de planeet, op deze manier kunnen we dus op een goedkopere manier duurzame energie produceren.

Maar wat eigenlijk nog beter nieuws is, is dat zelfs de mensen die niet per se van duurzame energie houden (de mensen die bijvoorbeeld vooral uitzijn op geld besparen) nu waarschijnlijk ook voor de duurzame optie kiezen.

Duurzaam ondernemen past dus vanaf nu niet alleen meer bij de duurzame ondernemers, maar ook bij hen die hun geld investeren in hetgeen het meeste oplevert. Twee verschillende visies die op hetzelfde uitkomen; dat vinden wij echt goed nieuws.

Nog meer nieuws over energie:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Goed nieuws: zonne-energie is de goedkoopste elektriciteit ooit
Sluiten