Marloes Graat
Marloes Graat Betere wereld 29 jul 2022
Leestijd: 5 minuten

Hoe inheemse stammen kinderen met zelfvertrouwen opvoeden

Alle ouders willen dat hun kinderen opgroeien tot zelfverzekerde, empathische en veerkrachtige volwassenen. Een mooi doel wat je als ouder elke dag probeert na te streven, maar door vermoeidheid of een gebrek aan tijd  lukt dit niet altijd. De taak van opvoeden kan soms ook zwaarder aanvoelen, dan hij daadwerkelijk hoeft te zijn. Laten we een voorbeeld nemen aan inheemse culturen die met minder stress en regels behulpzame en blije kinderen opvoeden.

Wat kunnen we leren van de opvoeding van kinderen in inheemse stammen?

Michaeleen Doucleff is een Amerikaanse moeder met een dochter van drie. Voor het boek ”Jagen, verzamelen en opvoeden,” reisde ze met haar 3-jarige dochter de wereld over om gezinnen van ‘s werelds oudste culturen te interviewen over hun opvoedsstijlen.

In haar boek deelt Doucleff persoonlijke inzichten, met praktische tips over hoe de Maya’s in Mexico, Inuit in Alaska en de Hadza in Tanzania leven.

1. Jaag je kind niet weg als ze willen helpen

Wil je kind helpen met de vaatwasser uitruimen, de was opvouwen of onkruid plukken? Moedig het alleen maar aan. Ja óók als het eigenlijk even niet zo goed uitkomt, omdat je daarna weg moet.

Het is belangrijk voor een kind om zich onderdeel van het gezin te voelen door bij te dragen aan klusjes. Jij als ouder bent immers ook regelmatig huishoudelijke klussen aan het doen. Een kind wil bij het gezin horen en taken die bij deze groep horen, hoe klein het ook nog is.

Je kind opvoeden met diversiteit: hoe doe je dat? Een antropoloog geeft tips

Doucleff legt uit op MindBodyGreen: “Als je ‘Nee. ga jij maar spelen’, blijft zeggen op hulpvragen van je kind, zal na verloop van tijd je kind denken dat hij geen taken hoeft te doen in huis. Hoe ouder ze worden hoe minder ze geneigd zijn om te helpen. De wens om te helpen en deel uit te maken van het team verdwijnt meestal bij kinderen rond de leeftijd van 6 of 7 jaar.”

Uit onderzoek van National Library of Medicine blijkt ook dat kinderen een intrinsieke motivatie hebben om te helpen. En dat juist een extrinsieke beloning, zoals speelgoed of geld, deze neiging vermindert.

Dus: laat je kind meehelpen in het huishouden ook al kost het wat meer tijd en moet je soms op je tong bijten als zij meer rommel maakt. Je geeft je kind hiermee de ruimte om onderdeel te zijn van het gezin, dat is veel waardevoller dan een nieuw stuk speelgoed.

2. Betrek ze in jouw wereld

Tijdens haar verblijf  in Yucatan, Mexico, merkte Doucleff op dat kindgerichte activiteiten niet bestaan in de Maya-stam. Dus in het weekend speciale activiteiten bedenken voor je kind zoals naar de indoor speeltuin, het zwembad, museum of dansles voor peuters? Niks daarvan bij de Maya’s.

”Geen activiteiten, geen verjaardagsfeestjes en geen vaste speeldata. De kinderen hielpen gewoon mee in het huishouden en ze speelden natuurlijk ook met andere kinderen. Ze renden het hele dorp door,” vertelt Doucleff.

Kinderen opvoeden: moet daar niet een cursus voor zijn?

De volwassenwereld en de kinderwereld worden samengevoegd tot één. Volgens Doucleff creëren ouders in Westerse gezinnen vaak werelden voor kinderen met kindgerichte activiteiten. Ze denken dat hun doel in het gezin is om deze andere activiteiten te organiseren en mee te doen.

Maar dat hoeft niet zo te te zijn volgens Doucleff: “Als je een kind in jouw wereld uitnodigt, dan willen ze deel uitmaken van je team. Ze willen helpen met opruimen of het bed opmaken. Als ze onderdeel van jouw wereld zijn en de hele tijd bij je zijn als je deze dingen doet, zien ze dat als hun rol om de familie te helpen.

Dat betekent niet dat je nooit eens naar een verjaardagsfeestje kan gaan of naar kleutergym kan gaan. Pas alleen op met het te vol plannen van de agenda van je kind en laat ook vrije momenten over om zelf te spelen en ze in jouw wereld mee te nemen.

3. Zet kinderen aan het denken

‘Pas op! Geef die auto terug aan je broertje! Niet op straat lopen!’ Hoe vaak geef je eigenlijk waarschuwingen aan je kind als je met je kind praat? Je wilt je kind beschermen tegen gevaar en pijn, maar het is niet altijd de beste manier om te communiceren met je kleintje.

Volgens de Inuit-stam in Alaska zijn er veel verschillende manieren om je kind aan het denken te zetten. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je zou zeggen: ‘Wat denk je dat er gaat gebeuren als je midden op straat loopt?’ Of: ‘Als je speelgoed afpakt van je broertje, word je broertje verdrietig.’

Leren van Inheemse stammen: Indianen uit Amerika

Volgens Doucleff kun je op deze manier  je kind aan het denken zetten en zo leren om de juiste beslissing voor zichzelf te nemen. Door de gevolgen van een actie uit te leggen in plaats van aan te nemen dat ze zullen doen wat jij zegt, geef je ze hier de ruimte voor.

Kinderen met een eigen willetje

Deze techniek is vooral handig voor kinderen met een sterke eigen wil. Het gaat ervan uit dat een kind keuzevrijheid heeft en dingen kan en mag uitzoeken. Kinderen met een sterke wil willen het juiste doen, maar wel omdat zij het zelf hebben bedacht.

Kinderen moeten een hoop oefenen met deze vaardigheden, maar ze zijn super eager om te leren en hun rol te vervullen binnen het gezin. Je taak als ouder is om hierop te vertrouwen en ze een liefdevol zetje de goede kant op te geven wanneer ze dit oefenen.

En dit zijn juist de magische momenten dat hun zelfvertrouwen groeit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️