Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 2 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

Het nieuwe jaar is begonnen: z贸 begin je goed aan Dry January

Een maandje geen alcohol drinken? Januari is daar de uitgelezen kans voor. Onder het mom van Dry January slaan velen de alcoholische dranken af deze maand. Wie weet zorgt het nog voor een nieuwe gewoonte die je langer volhoudt! Maar hoe zorg je er eerst voor dat je de challenge zelf zonder al te veel moeite doorkomt?

Op het moment van schrijven doen er officieel al 11609 deelnemers mee aan IkPas. Dit getal wordt elk uur weer hoger. Ben jij ook van plan om de alcohol komende maand links te laten liggen? Dan kan je je maar beter goed voorbereiden.

Waarom stoppen met alcohol drinken?

Stoppen met het drinken van alcohol kent vele voordelen. Het maakt je lichaam fitter, je kunt er door afvallen, en het verbetert je slaapkwaliteit. Maar misschien nog wel een belangrijker voordeel: je doorbreekt er een patroon mee.

Door in de maand januari voor thee drinken met vriendinnen te kiezen (in plaats van het drinken van wijntjes), realiseer je je dat je geen alcohol nodig hebt om het leuk te hebben. En dat is in the end dan weer goed voor jouw lichaam. Enne, zeg maar dag tegen die helse katers.

Zo begin je goed aan Dry January

Zo zorg je ervoor dat je een maand zonder alcohol gemakkelijk doorkomt.

1. Bedenk waar贸m je meedoet aan Dry January

Doe jij mee met dry January terwijl je weet dat je alles in februari dubbel en dwars weer gaat inhalen? Dan is zo鈥檔 maand zonder alcohol niet zo鈥檔 goed idee. Maar als je echt jouw alcoholgebruik permanent wilt minderen en in wilt zien dat het leven zonder alcohol ook hartstikke leuk is, dan is het meedoen aan de challenge w茅l een goed idee.

Fun fact: 58% van de deelnemers is zich na de challenge meer bewust van hun alcoholgebruik en kiest bewuster of, wanneer en hoeveel ze willen drinken, in plaats van te handelen uit gewoonte.

5 podcasts over persoonlijke groei (fijne motivatie voor het nieuwe jaar)

Je intrinsieke motivatie om mee te doen met Dry January moet dus goed zijn. Doe het niet omdat jouw vrienden of familie willen dat je het doet. Je zult merken dat het dan snel aan motivatie ontbreekt om de challenge te voltooien.

2. Zoek alternatieven

De hele maand januari geen vrienden zien, is geen juiste oplossing. Je wilt niet in een sociaal isolement komen door deze challenge. Ga daarom op zoek naar alternatieven voor alcohol. Denk aan alcoholvrije biertjes, maar ook kombucha, ginger beer of alcoholvrije gin.

3. Houd bij hoe je je voelt

Minder alcohol drinken staat gelijk aan veel gezondheidsvoordelen: je slaapt beter, hebt geen last van hoofdpijn door die hardnekkige katers, je voelt je energieker en jouw huid ziet er mooier uit. Zorg ervoor dat je dit bijhoudt.

Noteer bijvoorbeeld in een slaapdagboek hoeveel je geslapen hebt, en hoe die slaapkwaliteit was. Merk je naar verloop van tijd dat je inderdaad beter bent gaan slapen, dan kan dat mooie motivatie zijn om de challenge vol te houden.

Een pilletje in plaats van alcohol: is dat nou zo鈥檔 ramp?

Nog iets om bij te houden: hoeveel geld je eigenlijk kwijt geweest was aan alcohol. Op dit moment zijn de kroegen jammer genoeg dicht, maar normaal gesproken kost een avond biertjes drinken behoorlijk wat geld. Hoeveel bespaar je door een maand niets te drinken? Reken het eens uit!

4. Doe het samen

Een maand alcoholvrij door het leven wordt makkelijker als je het samen met iemand doet. Vraag aan je partner of hij of zij ook mee wilt doen, of vind een goede vriend die hetzelfde over alcohol denkt.

5. Vertel het aan vrienden

Soms kan een beetje support van vrienden jou motiveren om de challenge te halen. Ben je gevoelig voor de mening van anderen? Vertel dan vooral aan je vrienden dat je meedoet aan de challenge, zodat ze jou kunnen helpen op momenten dat je het moeilijk krijgt.

3 drankjes die je hersenen gezond houden (aldus neurowetenschappers)

6. Maak er geen big deal van

Ben je jarig in januari, ga je op wintersport, of heb je een feestje gepland waar de alcohol rijkelijk vloeit? Maak er dan geen big deal van als je wel een drankje wilt doen. Consistentie is beter dan perfectie. Is het niet gelukt om dat biertje te laten staan? Prima, geniet ervan en

Dat betekent dat je er best voor kunt kiezen om een alcoholisch drankje te drinken als dat bij de situatie past. Je doet het immers voor jezelf en je hoeft je tegen niemand te verantwoorden als je t贸ch een lekker biertje of wijntje wilt drinken.

Succes!

Dit zijn de effecten van alcohol op je lichaam (waarschijnlijk erger dan je denkt)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 馃

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt馃鈥嶁檧锔