Eva Spigt
Eva Spigt Psyche 8 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Met het verkeerde been uit bed gestapt? Zo begin je de dag tóch positief

Al bij het uitzetten van je wekker voel je het: dit wordt een dag waarop je liever in bed blijft liggen. Stap je alsnog met het verkeerde been uit bed? Met deze tips kun je alsnog iets van je dag maken.

Zó begin je positief de dag.

Positief denken, wat is dat?

Positief in het leven staan, is goed voor de gezondheid. Een positieve mindset zorgt namelijk voor meer energie, minder stress en een gelukkig gevoel. Het is zelfs zo dat er veel onderzoeken zijn geweest naar de effecten van positief denken en ziek/beter worden.

Toxic positivity: bestaat er ook zoiets als te positief zijn?

De Amerikaanse psycholoog Martin Selingman, grondlegger van positieve pschologie,  is over eens dat je denkwijze invloed heeft op je gezondheid. Zo zouden optimistische mensen langer leven. Ze hebben namelijk een beter werkend immuunsysteem en zijn minder gevoelig voor stress. Met een positieve mindset de dag beginnen, is dus zo’n gek idee nog niet.

Zo begin je positief de dag

Hou ‘s ochtends deze tips in gedachten:

Sta op als je wekker af gaat

Snoozen, het lijkt zo lekker maar het levert uiteindelijk alleen maar tijdsdruk en stress op. Als je dus de wekker hebt gezet, is het aan te raden om meteen uit bed te springen.

Grijp niet naar je telefoon

Meteen even door je Insta feed scrollen of de appjes lezen die je de avond ervoor hebt ontvangen. Je kan je dag beter beginnen, ook al zijn die poezenplaatjes heel schattig, social media geeft stress. Ook meteen je agenda doornemen, brengt je brein meteen in staat van angstige opwinding.

Elisha Goldstein, auteur van The now effect, is mindfulness-expert en geeft een tip: neem de tijd om bewust te ontbijten. ‘Denk terwijl je eet aan alle mensen die ervoor hebben gezorgd dat jij dat ontbijt nu hebt.’

Ga naar waar je dankbaar voor bent

In plaats van meteen je telefoon te checken, is het handiger om na te gaan waar je allemaal dankbaar voor bent. Dit geeft je positieve gedachten meteen een kick. Misschien ben je wel dankbaar voor dat gezellige etentje dat je vanavond hebt, die leuke collega’s die je weer gaat zien of je lieve partner. Ga bij jezelf na voor welke 3 dingen je dankbaar bent in de ochtend. Echt wel dat je met een lach de deur uit gaat.

Pak een koude douche

Niet meteen het eerste waar je aan denkt bij een gelukzalig gevoel creëren maar koud water geeft je hormonen toch echt een boost. Na een koude douche heb je energie voor tien en het gevoel dat je iets overwonnen hebt.

IJsbaden zijn al een tijd populair: maar waarom (en hoe gezond zijn ze)?

Dit motiverende gevoel blijft je de hele dag bij. Als je je lichaam blootstelt aan kou, krijg je een schrikreactie waarbij adrenaline vrijkomt. Je lichaam wordt gerest. Je ademhaling en hartslag gaan eerst omhoog, gevolgd door gehele ontspanning van lichaam en geest. Durf jij het aan?

Maak je bed op

Last but not least: maak je bed op. Als je het boek ‘Make your bed: little things that can change your life… and maybe the world’ het gelezen, snap je deze tip wel. Volgens schrijver Michael McRaven heb je bij het opmaken van je bed aandacht voor detail en word je aan het einde van de dag herinnerd dat je iets goeds hebt gedaan.

Positiever kan niet!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️