Eva Spigt
Eva Spigt Planeet 8 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Deze Nederlandse Big 5 kan je spotten in de Hollandse wildernis

Om de ‘Big Five’ te spotten, hoef je helemaal niet het vliegtuig in te stappen. Deze wilde dieren vind je namelijk gewoon in de Nederlandse natuur en wel op de Veluwe. Benieuwd welke Big 5 je kunt spotten in de Hollandse wildernis?

Wij gingen op onderzoek uit.

De Big 5

In Zuid-Afrika heb je tropische dieren zoals de olifant, leeuw, luipaard, zwarte neushoorn en buffel die je in het wild kunt spotten. Als je naar de Veluwe in Nederland gaat, heb je zomaar kans om onze big 5 tegen het harige lijf te lopen. Welke dieren tot de Nederlandse Big 5 behoren?

De 5 fijnste (camping) slaapplekken in de Nederlandse natuur

Ree

De ree komt het vaakst voor in Nederland maar daardoor niet makkelijker te spotten. Door hun bruine vacht weten ze zich goed te verstoppen en zie je ze bijna niet door de bossen lopen. Je kan ze het best zien in een open gebied, bijvoorbeeld een weiland, tegen schemer.

Edelhert

Wist je dat het edelhert de grootste hertachtige van Nederland is? Het gewei van een mannetje kan bijna 12kg wegen! Hoewel ze groot zijn, het spotten vergt wat meer moeite. Ze zijn namelijk enorm schuw en alleen ’s ochtends vroeg, tegen schemer, heb je kans om een edelhert te spotten.

Vos

Vossen zijn een van de weinige roofdieren die we kennen in Nederland. Gelukkig hoeven wij niet bang te zijn dat we worden aangevallen, ze houden voornamelijk van kleine prooidieren zoals muizen, konijnen, hazen en egels. Ook vinden ze bessen en vruchten een heerlijke versnapering. Spotten? Dat kan alleen bij schemer want het zijn nachtdieren.

Schotse hooglander

Hoe eng ze ook lijken door hun formaat en mega hoorns, de Schotse Hooglander doet alles behalve kwaad. Ook al zien ze er door hun vacht uit om geknuffeld te worden, is aaien af te raden.

Ben je een natuurmens? Deze studie verklaart waarom

Niet omdat ze je aanvallen maar omdat ze anders tam worden. Schotse Hooglanders worden vaak ingezet als grazer in natuurgebieden om de heidevelden open te houden. Hoewel je dus vrij rond kunt lopen tussen deze vriendelijke reuzen, is het wel een beetje oppassen als ze kalfjes hebben.

Wild zwijn

Gelukkig weer terug van weggeweest, de wilde zwijnen. Door het vele jagen waren er niet veel wilde zwijnen meer over maar gelukkig zijn ze weer in opkomst. Om ze te spotten, moet je vroeg uit je bed en erg stil zijn. Bij het minste geringste geluid, maken ze zich al uit de voeten. Hun sporen zijn overduidelijk in bossen aanwezig en langs de weg te zien. Wilde zwijnen vinden het heerlijk om te wroeten in de aarde op zoek naar kastanjes, wortels en knollen.

Op naar de Veluwe

Onze Big 5 is helaas niet in het Vondelpark te spotten maar daarvoor moet je toch echt naar de wildernis op de Veluwe. Wil je een wild zwijn of hooglander in het echt spotten? Dan is het tof om op wildlife safari te gaan met een boswachter. Dit wordt elke maand georganiseerd, van nachtsafari’s tot Reeënbronstsafari.

Ieder seizoen biedt weer wat anders. Een safari duurt zo’n vier uur waarbij je langs indrukwekkende heiden en adembenemende bossen gaat. Voor een onvergetelijk avontuur hoef je dus helemaal het vliegtuig niet in te stappen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️