Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 5 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Minder schermtijd? Deze 5 mindful hobby’s houden je weg van je telefoon

Hét voordeel van dat het eerder donker wordt, is dat je voor je gevoel een langere avond hebt. Extra tijd om te besteden aan.. ja aan wat eigenlijk? Vul jij die extra tijd in door ‘s avonds op de bank te scrollen door Instagram of te Netflixen? Dan is het tijd voor een nieuwe hobby! Een waarbij je thuis of op locatie even helemaal in het moment kan zijn en je drukke dag achter je kan laten. Wordt één van deze mindful hobby’s jouw nieuwe, favoriete tijdverdrijf om de winter door te komen?

Tekenen, borduren, kleien en schilderen: als kind deden we het vaak ademloos hele middagen lang. Waarom doen we dat als volwassenen eigenlijk niet meer?

Met je handen bezig zijn zorgt ervoor dat je uit je hoofd komt en je focust op alleen dat, wat je aan het maken bent. Zo vergeet je werkstress, je to do lijstje en piekergedachten over het nieuws. Even helemaal aan niks denken, in het moment zijn en iets tastbaars maken.

Met creatieve hobby’s zorg je dat je meer van dat zorgeloze gevoel uit je kindertijd ervaart: iets maken, gewoon voor het plezier en zonder te weten of het resultaat Instagramwaardig is. Het kost misschien even tijd om die levenshouding weer te omarmen, maar als je hem eenmaal hebt teruggevonden, dan zul je merken hoeveel plezier je kunt halen uit creatief bezig zijn.

Hobby’s waarbij je helemaal in het moment bent

Hoofd uit, concentratie aan en hup gaan!

1. Ga borduren

Borduren gaat langzaam en is een precies werkje: de perfecte bezigheid om piekergedachten mee opzij te schuiven en met volle focus op je borduurwerk te concentreren. Borduren heeft de laatste paar jaar het suffe, wollige imago van zich afgeschud en is de ideale hobby waar je ‘s avonds de deur niet voor uit hoeft.

Zo word je de ware liefde van jezelf (en laat je ongezonde relatiepatronen achter je)

Op Etsy of verschillende webshops, zoals Irisborduurt kun je borduurpakketten voor beginners kopen met hippe afbeeldingen van Frida Kahlo, bloemen of met inspirerende en grappige quotes.

2. Maak je eigen koffiekopje op een pottenbak cursus

Ben je wel een echte millenial als je nog geen pottenbakcursus hebt gedaan? Pottenbakken is hot! En wij snappen waarom: het brengt je in totaal andere wereld, die van klei, boetseren en draaischijven, laat je in het moment zijn en leert je dat niet altijd alles in het leven precies kan gaan zoals je van tevoren had bedacht.

Pottenbakken is namelijk goed te leren, maar je moet wel geduld hebben en accepteren dat je bloemenvaas soms opeens een klein espressokopje is geworden. Even schakelen, maar hé nu drink je wel voortaan je favoriete warme drank uit je eigen gemaakte kopje.

Bij het Amsterdams kleibedrijf bieden ze verschillende cursussen aan en ook bij BAM keramiek in Utrecht is een groot aanbod van workshops en cursussen.

3. Leer gerechten koken uit een nieuw land

Koken doe je waarschijnlijk elke dag, maar vaak heb je aan het eind van een lange dag niet meer de puf, om uren in de keuken te staan en een maaltijd á la Ottolengi op tafel te zetten.

Haal het plezier van koken terug en ga koken op de momenten dat je wél de tijd hebt om een nieuw recept uit te proberen. Blader eens door die stapel kookboeken en bedenk wat zou je maken als je genoeg tijd zou hebben: Indische soto-soep, curry met ayurvedische kruiden of Italiaanse ravioli?

Zet dus na het avondeten niet Netflix, maar de oven aan en bak vegan koekjes of een andere baksel die je graag wilt maken maar ‘waar je nooit de tijd voor hebt’.

4. Maak je eigen kleding

Mindful en groen bezig zijn: that’s how we like it. Maak je eigen kleding of leer je kleding te repareren op een naaicursus. Heb jij al tijden een kledingstuk in je hoofd, maar kun je het nergens vinden? Leer het dan zelf te maken! Leren naaien is een vaardigheid waar je je hele leven iets aan hebt.

Hoe ontstaat rijangst (en kun je het overwinnen)?

Bij De Steek in Amsterdam kun je verschillende beginnerscursussen doen. Maak je eigen bralette, flared legging, baby & kinderkleding of je eigen tote bag.

5. Gooi je emoties op het doek

Je kunt iets naschilderen, expressief schilderen of een bepaald beeld uit je hoofd vastleggen op het doek: er zijn vele verschillende vormen hoe je kan schilderen. En het beste: er zijn geen regels waar jij je aan hoeft te houden.

Je kan low key thuis beginnen door een doek, wat kwasten en een paar tubes verf te kopen en gewoon beginnen. Bevalt het je? Check dan eens alle verschillende soorten schildercursussen die er zijn. Van beginners tot gevorderden, bepaalde technieken, kleuren en onderwerpen: er is voor elk wat wils.

Waarom ademwerk steeds meer aan populariteit wint als self-care tool

Met schilderen kun je thuis beginnen, YouTube is your best friend, maar je kunt ook een schildercursus op de Volksuniversiteit volgen als je een bepaalde techniek wilt leren zoals schaduwen met donker en licht of een thema zoekt (portret, botanisch, landschap).

Haal je inner crea-bea naar boven en stort je deze herfst op een nieuwe, creatieve hobby. Welke ga jij proberen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️