Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psychologie 9 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Wat je kan doen als je niet meteen bij de psycholoog terecht kan

Wanneer je niet lekker in je vel zit, vastloopt of gespannen bent, heb je baat bij een psycholoog of therapie. In Nederland wachten we vaak té lang met de eerste stap waardoor het eigenlijk al te laat is wanneer je aan de bel trekt. Je kunt ook gewoon naar een psycholoog gaan omdat je ergens tegenaan loopt waar je nog niet wakker van ligt.

Mensen komen nog te vaak bij een psycholoog als ze voelen dat het echt niet meer gaat en geen uitweg meer zien. Dan is het eigenlijk al te laat. Want wist je dat een psycholoog je ook kan helpen met persoonlijke ontwikkeling en zelfontplooiing?

Wanneer je struggled met je mentale gezondheid, ga dan eerst naar de huisarts. Huisartsen hebben een netwerk van psychologen en weten vaak waar je snel terecht kunt. Soms is een psycholoog niet de aangewezen persoon om je te helpen. Wie weet ben je vooral op zoek naar een luisterend oor, of naar iemand die je diepere persoonlijke inzichten laat zien.

Liever te snel dan te laat

Twijfel je of je er zelf wel uitkomt of dat je professionele hulp nodig hebt? Zet de stap dan liever te snel dan te laat. Wanneer je te lang wacht, ben je al zo uitgeput dat de weg terug steeds langer wordt. Wanneer je het écht niet meer ziet zitten, ben je eigenlijk al te laat.

Als je merkt dat je niet zo lekker in je vel zit, dat je niet het leven leidt dat je zou willen leiden of dat je veel spanning hebt, heb je al baat bij een beetje hulp. Je bent niet zwak maar sterk als je besluit om in jezelf te investeren.

Coach of psycholoog

De zoektocht naar een coach of psycholoog is niet makkelijk. Want hoe weet je bij wie je het beste kunt zijn? In eerste instantie mag je deze vraag altijd bij de huisarts neerleggen. Daarnaast is er een enorm aanbod aan coaches die allemaal staan te trappelen om jou te helpen.

Alleen wat werkt het beste? Deze vraag kun je alleen beantwoorden als je weet waar je aan wilt werken. Vind jij je baan vervelend? Beland je steeds weer in foute relaties? Vergelijk jij jezelf steeds met anderen? Iedereen ervaart andere struggles in het leven.

Moe van de ruzies van jou en je partner? Zo maak je effectief ruzie, aldus een relatiecoach

Wanneer deze enorm groot zijn geworden en ze je belemmeren in het leven, klop je aan bij de psycholoog. Een psycholoog is iemand die een lange studie heeft gevolgd en het diploma psychologie heeft behaald. Een coach daarentegen is iemand die geen specifieke opleiding heeft gehad, maar wel diverse cursussen of opleidingen in zijn of haar vakgebied.

Als je op zoek bent naar een luisterend oor en een sparringspartner, is een coach de aangewezen persoon. Denk aan een loopbaan coach.

Investeer in jezelf

Kortom, als je het gevoel hebt dat je er zelf niet uitkomt, schakel dan hulp in. Er bestaat geen quick fix of magische pil als het gaat om je mentale gezondheid. Het is een proces waar je aan blijft werken. Coaching is een van de manieren om hiermee aan de slag te gaan.

Je leert om jezelf beter begrijpen en om patronen te doorbreken. Dit kan eenvoudig met een app of online traject maar je kunt ook een sessie boeken bij een coach.

School of life

De School of Life in Amsterdam heeft een online en offline aanbod met lessen over kalmte, werk of liefde. De video’s die ze maken zijn te gek en gratis! Er zijn ook workshops en lessen waar je in kunt investeren. Het aanbod is erg divers en er is dus voor ieder wat wils!

And Heart

Tess Keijzer heeft And Heart opgericht en is er voor vrouwelijke leiders. Ze helpt je om te leven en leiden vanuit jouw essentie en gaat in gesprek met interessante vrouwen voor haar gratis te beluisteren Podcasts. Daar steek je iets van op!

Open Up Coach

Open Up Coach is een praktijk waar je terecht kunt met allemaal vraagstukken over het leven. De coachsessies vinden in de praktijk of op locatie plaats.

Uiteindelijk is het doel van coaching overal hetzelfde: inzicht geven in vaardigheden die nodig zijn om jouw doelen te bereiken. Dit kan door gesprekken en oefeningen. Als je maar voelt dat je werkt aan innerlijke bewustwording.

Dit kan ook door het lezen van een goed boek, het luisteren van interessante Podcasts of het kijken van videos. Zit je er helemaal doorheen? Aarzel dan nooit en neem contact op met je huisarts.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️