Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 4 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Opgelet voor Winter Coaters: een nieuwe datingtrend

Het is winter, de dagen worden steeds korter en het kwik blijft maar zakken. Je hebt onwijs veel behoefte om tegen iemand aan te kruipen, maar hebt alleen nog geen partner gevonden om deze koude wintermaanden mee door te komen. In plaats van te zoeken naar een nieuwe liefde, haal je je oude liefde weer uit de kast. Winter coaters zijn net als een winterjas.

Maak kennis met Winter Coating: dé nieuwe datingtrend van dit seizoen.

Wat is Winter Coating?

Winter Coating vindt plaats wanneer mensen weer in contact komen met oude scharrels om een gemakkelijke, seizoensgebonden partner voor de wintermaanden te hebben. Zo meldt dating app Inner Circle dat 32 procent van de singles in herfst of winter wordt benaderd door een ex.

Als het koude weer begint, komen Winter Coaters dus terug naar iemand met wie ze eerder hebben gedate (net alsof ze hun oude vertrouwde winterjas weer aandoen) en beginnen ze waar ze waren gebleven. Zodra de lente weer begint, worden ze gedumpt en vergeten.

Cuffing season vs Winter Coating

Vorig jaar hadden we het al over cuffing season, een dating trend waarbij singles in de herfst op zoek gaan naar een vaste partner, om binnenshuis gezelligheid mee te delen.

Cuffing komt van ‘handcuffing‘, ofwel handboeien en verwijst naar de vastigheid die plotseling gezocht wordt. Zodra de temperaturen buiten beter worden, verdwijnt die behoefte om bij elkaar te zijn echter weer.

https://www.bedrock.nl/single-winter-tips/

De twee dating trends hebben dus erg veel gelijkenissen, maar het verschil zit hem in de intentie. Winter Coating biedt het comfort van laagdrempelige dates, zoals samen Netflixseries kijken, in plaats van daadwerkelijk te daten.

Meteen naar de comfortabele fase

Waarom dan niet met een nieuw iemand op date gaan? Crystal Cansdale, dating-expert bij Inner Circle, legt uit dat dit jaar – met de druk van de stijgende kosten – er een extra risico is dat singles teruggaan naar oude flirts.

Winter Coating biedt het comfort om binnen te blijven, samen met iemand die je al kent. Het is een aantrekkelijke keuze om iets nieuw leven in te blazen en zo de dure fase van daten achterwege te laten, om vervolgens meteen in de comfortabele fase te belanden.

Het gevaar van Winter Coaters

Als iemand jouw Winter Coat is, kan het spannend zijn om weer van ze te horen. Iemand die jij misschien al had afgeserveerd, blijkt nog steeds interesse in jou te hebben. Als je daar op ingaat, is het gevaar dat het misschien weer iets té gezellig wordt.

De tekenen dat je in een toxische relatie zit (en stel jezelf deze vragen)

Dat je toch (weer?) verliefd wordt, omdat ze de hele winter stabiel en available zijn, waardoor het net lijkt alsof ze zijn veranderd. Maar wanneer het eerste teken van de lente komt, herhaalt de geschiedenis zich en verdwijnen ze weer in het niets.

Zo herken je een Winter Coater

Crystal deelt dan ook drie tips om Winter Coaters te spotten:

1. Check iemands intenties

Open communiceren over jouw bedoelingen is nooit een slecht idee, vooral niet als je er al eerder met iemand bent geweest. Als je lowkey aan het daten bent en niet op zoek bent naar iets serieus, is dat helemaal prima.

Wil je een relatie en zo snel mogelijk settelen – ook prima. Maar praat over jouw intenties. Dit voorkomt lastige ‘situationships’ en het geeft Winter Coaters de kans om eerlijk te zijn – tegen jou en zichzelf.

2. Neem de tijd

Voorkom om te snel in iets te springen, vooral als het met iemand is met wie je eerder hebt gedate. Dat is sowieso nooit een goed idee, maar nu we de winter ingaan, is dit nog belangrijker.

7 green flags om wél voor deze relatie te gaan

Door het rustig aan te doen, zorg je ervoor dat je date om de juiste redenen. Winter Coaters willen snel naar een comfortabele fase, maar ze moeten wel de moeite waard zijn.

3. Voel je niet te snel op je gemak

Een manier om te voorkomen dat je in de val loopt van te snel én te vroeg, is door vast te houden aan traditionele dingen. Vermijd een diner bij hem of een filmavond bij jou thuis.

Het casual houden is prima – maar zorg ervoor dat ze nog steeds moeite doen en dat het niet voelt alsof je al na een paar weken een oud getrouwd stel bent. Zelfs als je er al eerder hebt gedate, laat ze dan bewijzen dat ze om de juiste redenen weer in jouw leven zijn.

Een nieuwe lover

Kortom: wees eerlijk tegen je date. Ben je zelf een Winter Coater en weet je nu al dat het nergens heen gaat? Spreek dat dan uit. Ben je op zoek naar een soulmate? Zeg dat dan óók. En wees voorzichtig. Dan voorkom dat je opnieuw gekwetst wordt.

Zo kun je veilig daten via een datingsite of -app

Overigens is de winter niet gemaakt om jezelf helemaal op te sluiten. Je kunt gewoon blijven swipen en blijven flirten op straat, in de kroeg, in de supermarkt of op de fiets.

Wie weet ontmoet je alsnog een nieuwe lover. Iemand waarmee je géén toxic geschiedenis hebt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️