Rosa Bertram
Rosa Bertram Beweging 5 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Voor de yogi’s: zó doe je de perfecte chaturanga

Yoga heeft in de afgelopen jaren een flinke opmars gemaakt, en dat is niet zo gek als je alle voordelen van de levensfilosofie kent (want ja, dát is het eigenlijk). Eén van de meest voorkomende houdingen – ofwel asana – is de chaturanga. Het is vaak de basis van elke yogaflow. Maar hoe zorg je dat je de chaturanga perfect uitvoert?

We leggen stap voor stap uit hoe je de perfecte chaturanga doet. Handig voor elke yogastijl!

Zó doe je de chaturanga

De chaturanga dandasana (zoals de asana eigenlijk heet) is een houding die heel vaak terug komt in yoga, vooral in vinyasa en ashtanga. Het lijkt misschien een simpele flow, maar het het is makkelijk om hem verkeerd uit te voeren.

Iyengar yoga: waarbij alles draait om precisie en alignment van je lichaam

De chaturanga is onderdeel van de Surya Namaskara B, een van de twee varianten van de zonnegroet. Of je nu een fervent yogi bent of pas net bent begonnen met yoga, iedereen kan de chaturanga goed uitvoeren.

Dit is hoe je de chaturanga goed uitvoert:

  1. Begin de pose in een hoge plank, met je ellebogen, schouders en handen in één rechte lijn.
  2. Span je buikspieren aan en duw je bovenbenen goed naar boven en duw je hielen naar de achterkant van de mat.
  3. Bij de volgende uitademing rol je over je tenen naar voren en breng je je lichaam naar beneden richting de mat tot je armen ongeveer een 90 graden hoek worden met je elleboog.
  4. Hou deze pose even vast en zorg dat je al je spieren goed blijft aanspannen.
  5. Op de volgende inademing duw je goed met je handen in de mat en flip je je tenen naar beneden zodat de wreef van je voet komt te leunen op de mat.
  6. Vanaf daar flow je als vanzelf in de downward facing dog

Een simpele oefening, maar het is wél belangrijk dat je ‘m goed uitvoert om de gezondheidsvoordelen eruit te halen.

Zorg ervoor dat wanneer je naar de beneden komt uit de plank, dat je je ellebogen goed tegen je lichaam aandrukt. Zo versterk je je armspieren en voorkom je blessures aan je schouder.

Op deze plek in Spanje leer je over permacultuur, slow living en yoga

De voordelen van de chaturanga

Wat de chaturanga zo’n goede houding maakt? Het is een perfecte oefening voor je armen, je traint er je triceps én biceps mee. Daarnaast komt de pose vaker voor in een vinyasa flow, dus wanneer je ‘m vaker en juist uitvoert, kan ‘ie flink uitputtend zijn. Zie het als een verkapte push-up.

Grote kans dat dat je de chaturanga bij de volgende yogaklas helemaal goed uitvoert! Benieuwd hoe de juiste uitvoering van de chaturanga eruit ziet? Bekijk hieronder een video. Schroom natuurlijk ook nooit om het aan je yogadocent te vragen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️