Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Body 30 sep 2016

Waarom investeren in een goed matras belangrijk is

Slaap is van grote invloed op je gezondheid, geluk en productiviteit. Een slechte nachtrust kan leiden tot oververmoeidheid en stress. Het is daarom belangrijk om genoeg uren te pakken. Maar hoe belangrijk is een goed matras voor een fijne nachtrust? En waar moet je naar kijken bij het kopen van een nieuw matras?
Matrassen zien er op het eerste gezicht allemaal hetzelfde uit: wit, donzig en vooral heerlijk om op te slapen. Toch zit er aardig wat verschil in. De dikte en grootte van het matras kan verschillen, maar ook het materiaal waarvan het gemaakt is. Door te slapen op een verkeerd matras kan je rugklachten ontwikkelen of last krijgen van huisstofmijtallergie. Een goed matras is dus geen overbodige luxe.

Hard of zacht?

Te is nooit goed. Is een matras te hard, dan kan je lichaam zich niet naar het matras vormen. Is een matras te zacht, dan lig je in een soort kuil waardoor je rug geen ondersteuning heeft. Experts zijn het met elkaar eens dat een stevig matras beter is dan een zacht matras.

Lees ook: Dit is wat je slaaphouding over je persoonlijkheid zegt

Dat betekent niet dat een matras moet aanvoelen als een plank. Het moet stevig genoeg zijn om de normale S-curve van je rug te ondersteunen en je gewicht goed te verdelen. Het allerbelangrijkste is echter dat het matras comfortabeler ligt. Of je dus kiest voor een wat zachter of harder matras is aan jou.

Organisch versus conventioneel

Het maakt weinig verschil voor je comfort, maar een organisch matras is wel beter voor je gezondheid in het algemeen. Conventionele matrassen zitten vol met brandvertragers.

Dit zijn problematische chemicaliën die kankerverwekkend kunnen zijn en je hormoonhuishouding kunnen ontregelen. Organische matrassen zijn volledig vrij van chemische stoffen en daarom een veiligere en gezondere keus.

Tip: Bedrock Talks: over slaap met slaapexpert Hans Hamburger (+ winactie!)

Je kunt het beste kiezen voor een matras dat vrij is van vlamvertragers, zoals een natuurlatex matras. De levensduur van een natuurlatex matras is ongeveer 7 jaar. Talalay latex is hierop een uitzondering, want dit materiaal kan minimaal 10 jaar meegaan.

Voor je dekbed en kussen, is wol vaak de beste optie. Wol is een milieuvriendelijk product en is bij brand een relatief veilig materiaal. Wat betreft lakens en dekbedovertrekken wordt aangeraden om te kiezen voor biologisch katoen.

Een goede investering

Voor een organisch matras en biologisch beddengoed moet je even diep in de buidel tasten, maar dat is zeker de moeite waard. We geven ons geld uit aan allerlei onzinnige dingen, om ons huis op te leuken en onze kledingkast die toch al uitpuilt aan te vullen.

Must read: Wil je vanavond lekker slapen? 9 tips voor een goede nachtrust

Investeren in een goed matras is veel slimmer. Want zeg nou zelf, wat is er belangrijker dan je eigen gezondheid?

Voor het kopen van een nieuw matras moet je de tijd nemen. Om te testen of een matras comfortabel ligt en genoeg ondersteuning biedt, heb je ongeveer 15 tot 20 minuten per matras nodig.

Zo kan je verschillende slaaphoudingen uitproberen. Wil je er zeker van zijn dat je matras puur organisch is, let dan op certificeringen. Verantwoorde merken zijn onder andere Prolana, Dormiente, Lavital en Coco-Mat.

Meer over slaap?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waarom investeren in een goed matras belangrijk is
Sluiten